Slukningscontainer: Her kan brandvæsenet isolere brændende elbiler

Plus16. januar 2020 kl. 15:3717
Slukningscontainer: Her kan brandvæsenet isolere brændende elbiler
Beredskab Øst har investeret i en brandslukningscontainer, der kan rykke ud til brande i elbiler og lithium-ion-batterier i hele landet og det sydlige Sverige. Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Beredskab Øst har investeret i en såkaldt brandslukningscontainer til elbiler og batterier i brand. En type brand, der er så udfordrende, at containeren vil kunne hjælpe beredskaber i hele landet og det sydlige Sverige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Går der først ild i et lithium-ion-batteri, kan branden vare ved i timevis og eskalere på grund af thermal runaway i batteriernes celler. Og selv hvis branden tilsyneladende er under kontrol, kan den blusse op igen i et beskadiget batteri.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
26. januar 2020 kl. 10:05

Det lyder lavpraktisk men jeg forslår and man maler den grå-brun og smider nogle reflekser på så den kan ses om natten.. fordi..:

Vi ved alle at en stor postkasse-rød container, som måske står og damper i nødsporet ved København, Odense eller ved Trekantsområdet, er den perfekte årsag til en kæmpe kigge-kø. Som jeg ser det er der ingen praktisk grund til at den skal være rød, udover at den er relateret til brandbilerne som har den farve for at man genkender dem - Men det behøver privatpersoner jo ikke vide på flere kilometers afstand om en stationær container.

16
26. januar 2020 kl. 09:46

Så vidt jeg har forstået er det nærmest kun 3 måder der kan gå ild i en elbil - eller nærmere batterier

  1. Fejlproduceret batteri: Jeg tænker dog at Tesla og de andre har en hel del QA på det område efter hvad der skete med Samsungs telefoner nogle år tilbage.
  2. Overspænding under ladning: Igen, det bør ikke kunne ske under normale omstendigheder.
  3. Batteriet bliver beskadiet: Langt det mest sandsynlige! Hvis der sker en kollision imod siden af en elbil er der nok en større risiko for at bakterier bliver beskadiet og faserne indeni kommer i kontakt med hinanden og kortslutter.
15
21. januar 2020 kl. 15:25

Jeg har endnu ikke hørt om en elbil, som ikke havde en form for metalskærming mellem batteri og passagerer; denne metalskærm beskytter vel også mod varmepåvirkning fra kabine mod batteri.

Den måde batterierne er pakket ind på, for at beskytte fører og passagerer, er vel også hovedårsagen til at det er svært at slukke en batteri brand, for brandvæsenet kan ikke komme til at køle direkte på cellerne.

Måske hvis de havde et rullebrædt hvor de kunne slutte en slange til, som så kan skubbes ind under bilen, så de også kan køle batteri pakken nede fra ville hjælpe. Vel egentlig også det de gør i containeren, men containeren er ikke meget værd i et parkeringshus.

14
21. januar 2020 kl. 15:17

Nu er det jo bestemt ikke uhørt at elbiler er brudt i brand og en del af forklaringen på at der er flere brændstofbiler i statistikken skyldes helt sikkert de som population er både ældre og uendeligt mere udbredt.

Der brænder cirka 90 fossile biler pr 1 milliard kilometer. Med det antal Tesla model 3 der er på vejene idag, så har de nok kørt mere end 5 milliarder kilometer tilsammen, men der er vist kun et par stykker hvor batteriet er brændt. Tesla model s og x har der været en del brande men heller ikke noget der kommer i nærheden af af de fossile.

Jeg tror ikke at andre elbiler brænder oftere end Teslaer gør, så brand risikoen for en batteri brand i en elbil er nok omkring en tiendedel i forhold til brand i de fossile biler. Der er selvfølgelig andre brande i elbiler, men uden at batteriet brænder.

13
20. januar 2020 kl. 12:53

Ifølge FDM var der pr. november sidste år 7 brande i elbiler i hovedstadsområdet. For alle 7 var der tale om ildspåsættelser, og for dem alle gælder, at batteriet ikke gik i brand. Jeg har endnu ikke hørt om en elbil, som ikke havde en form for metalskærming mellem batteri og passagerer; denne metalskærm beskytter vel også mod varmepåvirkning fra kabine mod batteri.

I øvrigt, og generelt, har Beredskab Øst på deres facebook-side vist hvordan de kan løfte og trække biler ind i containeren. Det ligner at de vil trække i forreste bærearm(e) hvis de ikke løfter med kæde/wire gennem kabine eller med polygrab.

12
17. januar 2020 kl. 16:21

Hvis man kan holde flammerne nede en par minutter, er polygrabben nok også en mulighed.

11
17. januar 2020 kl. 16:02

Ellers kunne man have en polygrab til lastbilens kran.

10
17. januar 2020 kl. 15:41

Jeg går ud fra at:

  1. man "skubber" branden til side med vandtåge,
  2. en røgdykker går hen for at finde noget han kan sætte krogen fast i (alufælgen er ligger nok som en pøl på asfalten, så bærearmen er måske en mulighed) og
  3. så trækkes der med spillet, der for i øvrigt er monteret på toppen af containeren, så trækket bliver i en skrå vinkel op.

Men det er kun ent gæt,min erfaring begrænser sig på brand i almindelige

9
17. januar 2020 kl. 15:32

Jo - eller der burde vaere 4 kroge i alle elbiler - så man kan traekke dem også sidelaends

8
17. januar 2020 kl. 15:28

Hvordan sætter man lige wire/krogen på en brændene el-bil?

Er det prøvet i virkeligheden/praksis?

Burde der ikke være et par ekstra sider/skinner på åbningen af slukningscontainerens, så man også kan hive en bil, der holder lidt skæv ind i containeren?

7
17. januar 2020 kl. 11:56
6
17. januar 2020 kl. 07:44

Når man ser på statistisk materiale, kan man udlede alt muligt interessant.

Jeg mangler en lille interessant vinkel på dette:

Fair nok, at hvis man regner lidt på fordelinger etc., så er der ca dobbelt så mange benzin/diesel køretøjsbrande hvert år end elbiler... Anyway, jeg mangler lidt, at man kigger på alvorligheden:

Hvis der er x adventskransbrande om året, som bliver slukket med en spand vand og ikke udvikler sig, men 4 honningkagehusbrande om året, som ender med at brænde en hel boligblok af, hvad er så farligst? En adventskrans eller et honningkagehus?

Ser lidt det samme med bilbrændene.. Hvis en fossilbrændstofbil bryder oftere i brand (af forskellige årsager - data er ikke renset for påsatte brande etc.) men er lettere at slukke, hvorimod det er modsat for en elbil, hvorved følgeskaderne ved en elbil er potentielt værre, hvad er så værst?

5
16. januar 2020 kl. 22:19

Elbiler bryder sjældnere i brand end benzin

Nu er det jo bestemt ikke uhørt at elbiler er brudt i brand og en del af forklaringen på at der er flere brændstofbiler i statistikken skyldes helt sikkert de som population er både ældre og uendeligt mere udbredt.

Netop brand og redning er vel et område hvor man må være beredt på lidt af hvert. Better safe than sorry er vel et godt udgangspunkt.

4
16. januar 2020 kl. 21:41

Lithium-ion batteriet er formentlig ikke særligt brandfarlig ved normal drift. Lithium ionerne i batteriet er jo oxiderede og det er det rene litium metal der er brandfarlig og som danner brint ved reaktion med vand. Men ved høje spændinger (> 4,2 volt ) dannes der frit lithium på anoden som kan reagere med elektrolytten og tilsvarende ved lave spændinger (< 2,5 volt) dannes der frit lithium på katoden. Batteriet arbejder sikkert i temperaturintervallet – 25 °C til 50 ºC. Man kan læse mere på Teknologisk Instituts hjemmeside under ”batterier, sikkerhed og sikker håndtering”

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

3
16. januar 2020 kl. 20:03

Hvis jeg har forstået batteribrande korrekt, kan de vel fortsætte, selv om de er nedsænket i vand. Fordi det ikke er oxidation med luftens ilt, men batteriets egen lagrede energi, der forårsager branden.

Nu køler vand temmelig godt, så når temperaturen falder, så mindskes reaktionshastiigheden. Om ikke andet mindskes belastningen på omgivelserne. Selv om vand principielt ikke kan slukke brand i spængstof og fast raketbrændstof, så er søværnets skibe forsynet med sprinklere der kan oversvømme amunitionsmagasinerne. Tilsvarende kan fregatternes VLS-system oversvømmes, enten ved at vandfylde den enkelte container, eller hele rummet.

2
16. januar 2020 kl. 16:28

Hvis jeg har forstået batteribrande korrekt, kan de vel fortsætte, selv om de er nedsænket i vand. Fordi det ikke er oxidation med luftens ilt, men batteriets egen lagrede energi, der forårsager branden.

1
16. januar 2020 kl. 14:34

Forhåbentlig har den ikke været særlig dyr, for den kommer med stor sandsynlighed til at bruges mest til træning, hvis ikke den skal samle støv. Elbiler bryder sjældnere i brand end benzin- og dieselbiler, og når de gør er det sjældent drivlinebatteriet der futter af. Som eksempel kan der ses mod nord, hvor en stor brand i et parkeringshus i Stavanger blev startet af en Opel Zafira diesel fra 2005 (en model som i øvrigt er selvantændt i flere hundrede tilfælde), og af de mange elbiler som den tog med i branden, var der ingen af drivlinebatterierne der var antændt.