Slukningsarbejde i træpillesilo på Avedøreværket fortsætter et døgn endnu

13. august 2012 kl. 16:284
Brandvæsenet er stadig ved at tømme 13.000 ton træpiller ud af en silo ved Avedøreværkets blok 2 - efter at der søndag gik ild i nogle træpiller på et transportbånd, der ledte op til siloen.
Artiklen er ældre end 30 dage

For anden gang inden for fire måneder er træpiller på danske kraftværker årsag til problemer.

I maj gjaldt det en eksplosionsulykke på Amagerværket, og søndag ramte uheldet Dong Energys Avedøreværk, hvor en brand i træpillerne på et transportbånd bragte 13.000 ton piller i værkets mindste træpillesilo i fare for at futte af.

Branden, som startede på et transportbånd i 50 meters højde, er nu under kontrol, men det næste døgns tid går med at tømme siloen for træpiller lige så langsomt, mens man poster rigelig med vand på de ulmende træpiller i toppen af siloen.

Ifølge pressetalsmand Carsten Birkeland Kjær fra Dong Energy har man endnu ingen idé om årsagen til branden, som opstod på transportbåndet mellem de to langtidslagre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herfra bevægede de brændende træpiller sig hen mod de to siloer. Heldigvis nåede man at lukke porten til den store silo, mens branden nåede hen til den lille silo, hvor pillerne blev antændt og begyndte at ulme:

»Det lykkedes i første omgang at køle den lille silo ned ved at hælde vand ind i toppen af siloen. Men da man samtidig skal forhindre, at pillerne klumper sammen til en stor, stenhård prop i siloen, skulle det ske ganske langsomt og i begrænsede mængder,« forklarer han.

Da det ikke for alvor stoppede ulmeriet, besluttede man i stedet i aftes omkring kl. 22 at begynde at hælde masser af vand ind over de ulmende træpiller i toppen af siloen, samtidig med at man begyndte at tømme siloen nedefra. Samtidig står brandfolk klar til at slukke eventuelle gløder i de træpiller, man læsser ud.

»Dilemmaet var jo, at der kommer ilt til, når man åbner porten fra neden, og derfor risikerer man en større brand. Samtidig med var der risiko for en røggaseksplosion i toppen, fordi træpillerne bliver ved med at ulme. Men fra kl. seks i morges var processen under fuld kontrol,« siger Dong Energys pressetalsmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tømning og slukning med rigeligt vand forventes dog at skulle køre et døgns tid endnu, inden alle de 13.000 ton træpiller er tømt ud af siloen.

Ifølge Carsten Birkeland Kjær vil der gå yderligere et døgn, før Dong Energy får lov til at komme ind på pladsen og begynde sin jagt på en årsag til branden.

Uheldet ramte træpilleanlægget til Avedøreværkets blok 2, som er et multibrændselsanlæg, der kan fyre med både træpiller, halm, kul og naturgas. Værket forsyner det nordiske elmarked med el og København med fjernvarme.

Dong Energy anvender i øjeblikket omkring én million ton træpiller årligt, hvoraf Avedøreværkets blok 2 tegner sig for omkring 600.000 ton.

Selskabet har planer om at øge anvendelsen af træpiller på flere værker - i alt til omkring 2,5-3 millioner ton i løbet af de næste fem år.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
14. august 2012 kl. 20:32

Det sidste som jeg læste i en engelsk avis for nogle måneder siden, var at man forventede at anlægget skulle være lukket ned fra februar til og med maj måned. Så, de har nogle værre erfaringer med en stor brand, som det altså ikke lykkedes at gøre mindre i starten. Jeg taler i næste uge med en journalist, der i sin tid lovede at følge sagen op, men ikke var til at træffe lige nu. Derfor spurgte jeg åbent, om der var nogen der kunne fortælle denne historie. Det lader til at der ikke er nogen, men måske var det en idé at sige det direkte til nogle fra Ingeniøren? Har Du eller andre en direkte tråd?

2
14. august 2012 kl. 10:20

Nu ligger hver brand forskelligt. Men hvad med at fortælle lidt om den store brand, der i februar i år hærgede det nye træpilleanlæg, som tysk RWE har investeret tæt på London? Her var over 100 brandmænd sat ind i flere dage.

1
13. august 2012 kl. 20:05

Jeg håber, at brandvæsenet klarer situationen - men jeg frygter det værste - for hvad viden har brandvæsenet om forgassere?

Den situation vi har lige nu svarer til en kæmpestor "Top Lit Udraft Gasifier", idet man har åbnet for ilt fra bunden af den. Jeg håber ikke, at det er en "dødssynd", men jeg skulle nok holde mig væk, mens man havde åbnet.

Det handler om, at stoppe ilttilførslen, hvilket er svært, da brændslet indeholder ca. 48 % ilt. Derfor ulmer det - i øvrigt samme problem ved tørvemosebrande, som kan vare i årevis.

Måske slusede de pillerne ud fra bunden. Det vil forhindre "forgasseren" i at udvikle sig. Vi ved ikke meget - men det ville være interessant at få en opfølgning.