Sløvt varmepumpemarked truer elektrificering af varmeforsyningen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sløvt varmepumpemarked truer elektrificering af varmeforsyningen

Danske forbrugere købte blot 4.982 individuelle varmepumper til boligopvarmning og varmt vand i 2015, hvilke er det laveste antal solgte varmepumper siden 2010. Det viser tal for 2015, som brancheorganisationen Dansk Energi netop har offentliggjort.

Læs også: Hundedyre varmepumper får grønt marked til at fryse til is

Tallene bekræfter tendensen fra de senere år – nemlig at varmepumpen ikke bliver den teknologi, der overtager oliefyrenes plads og elektrificerer varmeforsyningen med – blandt andet – strøm fra det stigende antal vindmøller.

Læs også: Salget af varmepumper halter 20 år efter planerne

»Vi finder det problematisk, at danskerne vælger opvarmningskilder, der ikke understøtter brugen af el, som er nødvendig for at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler,« siger chefkonsulent i Dansk Energi Richard Schalburg.

Boligejere vælger billige træpillefyr

Ifølge Dansk Energi er der i dag installeret omkring 70.000 individuelle varmepumper af luft-vand- eller væske-vand-typen.

Samtidig viser nyere tal – opgjort af Energi og Olieforum på baggrund af olieleverancer – at der sandsynligvis blot er 100.000 oliefyr tilbage, som potentielt kan konverteres til varmepumper.

Læs også: Halvdelen af landets oliefyr er forsvundet

Ifølge Dansk Energi betyder det, at muligheden for at nå op på 300.000 varmepumper i 2035, som Energinet.dk angiver som den optimale mængde for elsystemet, reelt nu er forpasset:

»Faldet i salg af varmepumper hænger sammen med fald i prisen på fyringsolie og med, at mange boligejere vælger træpillefyr, når det gamle oliefyr skal udskiftes«, vurderer Richard Schalburg.

Læs også: Olieprisfald gør det til endnu dårligere forretning at skifte til varmepumpe

Varmepumper bedst for samfundet

At varmepumperne er sat skakmat i spillet om den grønne omstilling, konkluderede også Energinet.dk i en rapport fra marts sidste år.

Læs også: Danskerne erstatter olie med træpiller

Rapporten analyserer forskellige udviklingsforløb for individuel opvarmningsløsninger og siger meget ligeud, at så længe der ikke er afgift på træpiller, så er træpillefyr den billigste løsning for forbrugere, der skal udskifte deres oliefyr. Derfor vil der stort set ikke komme flere varmepumper frem mod 2035, mens der vil være omkring 348.000 træpillefyr, konkluderes det i rapporten.

Det bedste for samfundsøkonomien ville imidlertid være at afvikle de eksisterende træpillefyr og erstatte dem og alle oliefyr med 358.000 varmepumper i 2035.

Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv

Analysen konkluderer derfor, at den bestående afgiftsstruktur motiverer boligejerne til at vælge opvarmningsløsninger, som ikke er samfundsøkonomisk attraktive:

‘Dette skaber en skævvridning af markedet og vil medføre et unødigt økonomisk tab’, hedder det i rapporten.

Afgiftsspørgsmål skudt til hjørne

For at rette på den afgiftsmæssige ubalance mellem biomasse og andre energikilder vedtog politikerne i forbindelse med energiforliget i 2012, at der skulle lægges afgift på biomasse – den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift.

Den afgift snublede som bekendt i implementeringen og blev derfor afskaffet igen.

Læs også: Kritikere om skrottet skat: Nu vil vi fortsætte med at fyre løs med brænde og træpiller

Nu venter alle på den såkaldte tilskuds-afgiftsanalyse, som er det politiske startskud til en eventuel ændring af afgiftssystemet.

Læs også: Minister: Vi offentliggør dele af længe ventet afgifts-analyse snarest

Analysen eller dele af den er endnu ikke offentliggjort.

»Faldet i salg af varmepumper hænger sammen med fald i prisen på fyringsolie og med, at mange boligejere vælger træpillefyr, når det gamle oliefyr skal udskiftes«, vurderer Richard Schalburg.

Måske er der også tale om, at pillefyr kan koste under det halve i anskaffelse og installation end varmepumpe.

En brochure dumper ind fra OK med et fint varmepumpetilbud til kun 110.000 kr. Det er i den dyre ende, men kan man selv installere luft-vand varmepumpe for under 60.000 kr?

Det er altså lidt af en udgift.

  • 13
  • 0

Selvom det ikke er praktisk muligt at lægge afgift på brænde, så kunne man vel godt lægge en beskeden afgift på træpiller?

  • 5
  • 8

»Vi finder det problematisk, at danskerne vælger opvarmningskilder, der ikke understøtter brugen af el, som er nødvendig for at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler,« siger chefkonsulent i Dansk Energi, Richard Schalburg.
Træpiller er da et anerkendt fossilfrit brændsel.
"Det bedste for samfundsøkonomien ville imidlertid være at afvikle de eksisterende træpillefyr og erstatte dem og alle oliefyr med 358.000 varmepumper i 2035."
Samfundsøkonomi kan altid trækkes op af hatten, da det kan bringes til at vise hvad som helst med de rigtige forudsætninger.
Politikerne har kun sig selv at skylde for, at "samfundsøkonomi" og privat økonomi afviger mere og mere fra hinanden.

  • 18
  • 9