Sløvt upload: Private 5G-net dårligt fra start

Plus16. juni 2021 kl. 03:0011
Sløvt upload: Private 5G-net dårligt fra start
TV 2 har testet tv-produktion over 5G på Aalborg Universitet. Morten Brandstrup, chef for nyhedsteknologi på TV 2 (yderst th.) og Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation på AAU (nr. 3 fra venstre) peger på nødvendige ændringer i reglerne for private 5G-netværk. Illustration: Aalborg Universitet .
Tv-produktion over 5G virker godt, men kun når upload-hastigheden skrues væsentligt op. Men det forhindres af regler, som Energi­styrelsen har fastsat.
Artiklen er ældre end 30 dage

På TV 2 drømmer de om at klippe kablerne i studiet og samle alle trådløse radioforbindelser fra kameraer, mikrofoner og lys i ét privat 5G-net. Og de første praktiske tests på Aalborg Universitet viser, at det faktisk er muligt at forbinde et studiekamera, en medieserver og en controller til kameraet via et privat 5G-net i 3,5 GHz-frekvensbåndet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
22. juni 2021 kl. 10:53

Hvorfor ikke wifi?

Den store forskel er, at WiFi er et delt offentligt medium, og derfor kan du ikke få garantiet for båndbredde eller svartid. I praksis er det så reelt ikke noget stort problem, og WiFi er bestemt brugbart.

Men lige til upload fra f.eks. nyhedskameraer kan du komme ud i situationer, hvor der bliver kamp om WiFi kapaciteten (fordi en masse WiFi brugere stimler sammen om Statsministeren, ulykkessteder, fodboldkampen.. ), og der er et privat 5G net højrelevant.

Andre steder, f.eks. styring af kraner på en havn, forudsætter også fuld adgang til spektrum, så her kan WiFi også være udfordret - også selv om det i mange tilfælde reelt godt kan løse opgaven.

10
22. juni 2021 kl. 10:24

Hvorfor ikke wifi? Jeg formoder 5G har/kan have længere rækkevidde, men ellers skønner jeg der er mange fordele ved WIFI fremfor 5G, men gør mig gerne klogere?

8
17. juni 2021 kl. 15:59

I forbindelse med planlagt tildelig af 3.8-4.2 GHz båndet til lokale tilladelser i Norge lægger myndighederne op til at der ikke skal være krav til synkronisering og samme rammestruktur. <a href="https://www.nkom.no/hoeringer/horing-av-lo..">https://www.nkom.no/hoeri…;. Det giver en langt nemmere og mere fleksibel anvendelse for de som bygger og drifter lokale mobilnet

Det er lige præcis det som er problemet, og for at gøre ondt værre er en del af det 5G udstyr som produceres til private net beregnet til en bestemt rammestruktur som defineres i produktet selv (og som selvfølgelig fastsættes efter bl.a. latency, jitter og båndbreddebehovet i hver retning). Det kan kun bruges i Danmark hvis den struktur tilfældigvis passer til det, licenshaveren har valgt.

Derfor er private 5G net ikke kun døde i Danmark - de er stendøde i Danmark. Der findes ikke pander nok at slå sig for, så dum beslutningen om licensering er. Den er direkte uforstandig, og vil formodentlig også gøre det umuligt at køre URLLC i dette bånd, når Release 17 en gang kommer på gaden.

7
16. juni 2021 kl. 14:37

Man kan få en smule baggrundsinfo om synkroniseringsbehovet i Energistyrelsens informationsmemorandum https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Tele/informationsmemorandum.pdfMen kort fortalt er formålet at minimere forstyrrelser / interferens mellem net som bruger de samme eller tilstødende frekvensbånd. I aftalerne er der en række vilkår om synkronisering mellem mobiloperatørerne samt i forhold til koordinering mod nabolande og så endelig i forhold til de lokale tilladelser. Kravet om synkronisering avføder kravet om at anvende samme rammestruktur, og der er det som skaber problemet. I forbindelse med planlagt tildelig af 3.8-4.2 GHz båndet til lokale tilladelser i Norge lægger myndighederne op til at der ikke skal være krav til synkronisering og samme rammestruktur. https://www.nkom.no/hoeringer/horing-av-lokale-5g-nett-i-3-8-4-2-ghz-bandet Det giver en langt nemmere og mere fleksibel anvendelse for de som bygger og drifter lokale mobilnet, men samtidig kan det medføre større krav til geografisk afstand eller anden separation mellem forskellige private net som bruger de samme eller tilstødende frekvensbånd.

5
16. juni 2021 kl. 11:50

Så kan kameraer og mikrofoner være baser og sende med mange på hinanden følgende ressourceblokke og mixerpulten være “håndsættet”.

Nej, selv om tanken er besnærende og fuld teknisk mulig, så foreligger denne mulighed ikke i det danske private 5G net, fordi frekvensområdet er reguleret, så det er licenshaveren (Telenor), som skal stå for den samlede synkroniseting og tidsstyring i frekvensspektret. Det kan ikke lade sig gøre hvis baserne flytter sig - i hvert fald ikke så Energistyrelsens tidssynkroniseringskrav opfyldes. Der er gjort alt for at bevare licenshaverens rettigheder, og intet for at tilgodese den private anvendelse.

4
16. juni 2021 kl. 11:43

Med Energistyrelsens beslutning om at sælge licenser til det private 5G frekvensbånd, herunder kun at sælge 60 MHz og kun til et teleselskab, og kun med en forpligtelse i 4 år, betyder, at al brug af private 5G net definitivt er skrinlagt i Danmark.

Selve reguleringen af frekvensbåndet betyder desuden, at man er underlagt teleselskabets tidsstyring, hvilket yderligere gør frekvensbåndet uinteressant.

Desværre har kraftige indvendinger fra branchen ikke kunnet ændre på Energistyrelsens beslutning, som reelt betyder, at brugen af private 5G net til industrielle anvendelser i Danmark er sten død.

Det er beklageligt, og på sigt betyder den kommercielle monopolisering af frekvensbåndet, at danske industrivirksomheder kobles af den 5G udvikling som vores nabolande - navnælig Sverige og Tyskland - lige nu nyder godt af.

3
16. juni 2021 kl. 11:01

Hvis Telenor insisterer kunne produktionsselskabet gøre baserne mobile og klienterne stationære.

Så kan kameraer og mikrofoner være baser og sende med mange på hinanden følgende ressourceblokke og mixerpulten være “håndsættet”.

Jeg kan dog ikke se hvordan up/downlink konfigurationen kan være noget problem for andre netværk - de kan i sagens natur ikke synkronisere hvornår baserne sender og modtager da deres antenner ikke er på de samme master.

2
16. juni 2021 kl. 10:04

Du har misset, at denne anvendelse til TV er på et privat, lukket, 5G netværk. Netop en lukket industriel anvendelse. Ifølge artiklen har en styrelse, med den monopolvikrsomhed som vandt udbuddet, lavet tekniske restriktioner, som er en hindring for en lokal in-house ændring. (Det svarer til, at din egen private WiFi router blev begrænset til 50 Mb/s, og derved gav langsom adgang til din netværksdisk. Den interne WiFi hastighed kan jo sagtens være anderledes end den eksterne internet hastighed).

De fleste kan forstå, at brugere ikke må ødelægge trafik på et offentligt 5G netværk, eller et internet, men at et samme skal gælde indenfor et plankeværk = på det private 5G netværk, ja det er det artiklen beskriver.

1
16. juni 2021 kl. 08:33

Er 5G egentlig ikke mest relevant for industrien?

Det sjældent at jeg som privat forbruger befinder mig i en situation hvor jeg har behov for så hurtigt et netværk med så ringe rækkevidde. Hvad er egentlig bussiness casen for 5G til private forbrugere andet end du kan downloade en film i meget høj opløsning på din telefon samtidig med du løber tør for strøm og din telefon overopheder, når du står på Kongens Nytorv?

Er vi ikke ramt et punkt i forhold til upload/download hastighed som med computere i midt nullerne, hvor folk egentlig ikke længere ville have en endnu hurtigere og større computer - de ville blot have en lettere og billigere tablet/ultrabook med laaaang batteritid?

Så måske vil de fleste forbrugere egentlig bare have et billigt mobilnetværk, der kan give dem adgang til SoMe eller fortælle dem hvor de er, når de er på farten. Jeg kan selvfølgelig tage fejl og at vi alle er på vej ind i en Augmented-Reality-Google-Glasses- tilværelse som vil få foks nuværende SoMe mobilafhængighed til at blegne.

Hvad er det jeg har misset? For der sku da ingen der tror på argumentet om at grunden til at 5G er så vigtigt, skyldes at vores køleskabe skal livestream deres indhold op i skyen.