Sløj start for europæisk navigation: Galileos ure går i stykker

Efter blot en måneds drift af navigationssystemet Galileo, ser det skidt ud for navigationssystemet. Èn ottendedel af satellitternes atomure er gået i stykker. Illustration: ESA

9 ud af 72 atomure på satellitterne i det europæiske agenturs store navigationssatsning Galileo fungerer ikke. Det sker godt en måned, efter at ESA den 14. december annoncerede, at systemet var oppe og køre med 18 satellitter i kredsløb.

Læs også: Nu tændes Europas modstykke til GPS

På flere af satellitterne fungerer således kun tre ud af de fire ure, som satellitterne ellers er udstyret med hver især. En enkelt satellit er nede på blot to velfungerende ure. Det skriver BBC.

Særligt skidt står det til med de ure, som er baseret på brint masere, som Galileo-udviklerne ellers havde sat deres lid til. En maser udsender mikrobølgestråling med en meget veldefineret frekvens på samme måde, som en laser sender lys med en veldefineret frekvens. Det gør en maser velegnet til at fungere som et meget nøjagtigt ur.

Seks af de ni defekte ure er af denne ellers uhyre præcise slags, som er vurderet til at have en præcision på tab eller gevinst af ét sekund pr. 3 mio. år. Det er medvirkende til, at Galileo kan give en positionsnøjagtighed omkring en meter. De resterende tre ure er konventionelle atomure baseret på rubidiumatomer med lidt lavere præcision.

Læs også: Spørg Scientariet: Bliver det til noget med GPS-alternativet Galileo?

Ukendt årsag til fejlen

Da hele navigationssystemet er baseret på atomurenes nøjagtighed, er det alvorlige fejl, der er opstået her i Galileos første måneds levetid. Af samme grund knokler ESA's teknikere for at finde årsagerne til at urene sætter ud.

Mens de ifølge BBC skeler til det indiske rumargentur, som fejlfrit bruger samme slags brint-maser-ure, er teknikerne i øjeblikket på bar bund. Det får ESA til at overveje, hvorvidt man skal opsende de resterende satellitter, der inden 2020 skal forøge det fuldendte system til i alt 30.

Læs også: Fejlopsendt Galileo-satellit ekspederet i sikkerhed med 11 manøvrer

Indtil videre har systemet været 17 år undervejs og har kostet i omegnen af 75 mia. kr., konkluderer phys.org.

Emner : Galileo
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten