Slår mobiltelefoner bierne ihjel?

Måske er mobiltelefoner og anden moderne kommunikation, som benytter radiobølger, skyld i, at bierne nogle steder er ved at forsvinde.

Forskere fra universitetet i tyske Landau har udført, hvad de selv kalder et begrænset forsøg, på at forklare, hvorfor sværm efter sværm tilsyneladende uden grund forlader bistadet uden at vende tilbage.

I nogle områder af USA er 80 procent af bierne døde efter at have forladt deres stade. Ingen ved, hvor de flyver hen, og bidøden, som har fået navnet colony collapse disorder (CCD) har nu spredt sig til en række europæiske lande. Værst ramt er Kroatien.

Arbejderbierne forlader staden og efterlader dronningen og nogle få unge arbejdere tilbage. Hverken parasitter, vilde bier eller dyr, som ellers plejer at tage for sig af godterne, når sværmene flyver hjemmefra, vil nærme sig de forladte stader.

Ingen har hidtil kunnet forklare, hvad der udløser CCD.

Ødelægger biernes navigation

De tyske forskere placerede ganske enkelt mobiltelefoner inde i staderne, skriver flere britiske medier. Effekten var ikke til at tage fejl af: Dem kunne bierne ikke bo sammen med. De fløj deres vej og kom ikke tilbage.

Forskernes teori er, at radiobølgerne ødelægger den navigation, som er indbygget i bierne, så de ikke kan finde tilbage til deres dronning.

Forskerne hævder ikke at have fundet den endelig årsag til biernes massedød, men deres mini-undersøgelse giver et hint om, hvor de skal lede, mener de ifølge avisen The Independent.

Ingen danske bier under højspændingsledninger

Ikke kun biavlerne og honning-elskere vil få konsekvensen at føle, hvis bierne forsvinder. Bierne bestøver langt de fleste landbrugsafgrøder på Jorden, og nedgangen i høstudbyttet vil kunne mærkes med det samme.

Ifølge The Independent sagde Albert Einstein en gang, at hvis bierne uddør, »har menneskene fire år tilbage at leve i«.

Danske biavlere har endnu ikke oplevet massedøden CCD, men de er til gengæld udmærket klar over, at stråling kan skade bierne. Biolog Flemming Vejsnæs fra Danmarks Biavlerforening oplyser til Politiken, at biavlerne i forvejen ikke placerer staderne under højspændingsledninger af frygt for, at bierne mister orienteringen.

»Bierne er meget følsomme og ofte den første dyregruppe, der bliver ramt af en ny type forurening,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så kan vi jo håbe på at de samme forskere tager det næste logiske skridt, nemlig at undersøge hvordan det påvirker andre levende væsener - f.eks. mennesker at være eksponeret for forskellige typer stråling i de forskellige frekvens-lag. I Danmark har den slags forskning været undereksponeret, men rammes bierne kan man blive nødt at se på den mulige sammenhæng med radiobølger på visse frekvenser.

 • 0
 • 0

Biolog Flemming Vejsnæs fra Danmarks Biavlerforening oplyser til Politiken, at biavlerne i forvejen ikke placerer staderne under højspændingsledninger af frygt for, at bierne mister orienteringen. »Bierne er meget følsomme og ofte den første dyregruppe, der bliver ramt af en ny type forurening,« siger han.

Frygt, frygt frygt.

Før der bliver taget beslutninger, vil jeg ydmygt foreslå, at der bliver lavet nogle forsøg, som fastslår problemet, og derudfra lavet en løsning. Ikke det ævl som biologen kommer med.

Udemærket hvad tyskerne laver. Men har nu også læst forskellige steder, at CCD i USA også er sket steder, hvor der ikke var mobildækning. Det falsificerer jo hypotesen.

 • 0
 • 0

ved roust ved varde døde hele fiskebestanden i et dambrug da man satte mobil master op for ca 8-10,år siden da jeg arbejede hos vestkraft i esbjerg blev der hos mink under højspændings master målt 110,volt i munden på minkene der må jo være noget stråling når dette kan ske samtidig med at man kan tænde et lystofrør ved at holde det i hånden under en højspændingsmast jeg læste et brev mens jeg var hos vestkraft der måtte man ændre linjen for opsætning af nogle master i nordjylland fordi der var blevet påvist problemer hos minkarvlere hvor minkene ikke formerede sig da strålingen påvirkede dyrene

 • 0
 • 0

da jeg arbejede hos vestkraft i esbjerg blev der hos mink under højspændings master målt 110,volt i munden på minkene

Godt så, i kom forbi og havde tilfældigvis et multimeter i lommen, den ene probe blev sat i munden på minken, men hvor satte i den anden probe?

Prøvede i også på jer selv, det er jo interessant om fænomenet også rammer mennesker, eller hvorfor det ikke gør?

 • 0
 • 0

CCD i USA også er sket steder, hvor der ikke var mobildækning. Det falsificerer jo hypotesen.

God pointe.

Desuden virker det ikke som om placeringen af en mobiltelefon inde i bistadet reproducerer de egentlige forhold ret godt! For sådan skal artiklen vist læses, eller?

De tyske forskere placerede ganske enkelt mobiltelefoner inde i staderne

Falder den stråling en mobiltelefon udsender ikke meget hurtigt med afstanden?? Hvis den gør, så er det jo nonsens at udføre forsøget sådan. Men det ændrer ikke på at biernes død er en alvorlig sag.

 • 0
 • 0

Falder den stråling en mobiltelefon udsender ikke meget hurtigt med afstanden?? Hvis den gør, så er det jo nonsens at udføre forsøget sådan. Men det ændrer ikke på at biernes død er en alvorlig sag.

Det må være lige omvendt strålingen stiger med afstanden, og hvis der slet ikke er dækning vil telefonen hele tiden sende signaler på fuld styrke i håb om at få svar fra mobilnettet, prøv at tage din telefon hvor batteriet ellers kan holde en uge med ned i en armeret betonkælder, så er batteriet dødt efter få timer.

 • 0
 • 0

Kan det være div. gasser, som påvirker bierne og de ikke vil være i "stue" med en mobiltelefon ? Meget plastic og printplader indeholder brandhæmmende komponenter og batterierne udsender også dampe ved op / afladning.

To bee or not....

 • 0
 • 0

Der kan være mange bidragende årsager. Masser af forskning viser, at mobilstråling giver biologiske skader og svækker immunforsvaret (hvorved der er øget modtagelig for alt muligt). At afskrive mobilstråling, som medvirkende årsag til bidød, fordi man angiveligt i en undersøgelse har konstateret bidød i et område uden mobildækning, er ganske uvidenskabeligt. Det er en fejlslutning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten