Slappe miljøkrav til skibe trækker tæppet væk under danske virksomheder
Farvel til arbejdspladser, milliarder af danske eksportkroner og innovative teknologier.
Så barsk er virkeligheden for de danske leverandører af grønne teknologier til den globale skibsindustri efter et møde i sidste uge i FN’s internationale søfartsorganisation, IMO.
Her gjorde en gruppe lande med Rusland i spidsen oprør – og skaffede flertal – imod flere planlagte miljøkrav til den internationale handelsflåde. De to væsentligste krav er reduktion af skibes udledning af farlige NOx-gasser, som ser ud til at blive udsat fra 2016 til 2021, samt udskydelse af miljøkrav til installation af teknologi til rensning af ballastvand på ubestemt tid.
»Et direkte slag i mellemgulvet,« siger Rasmus Folsø, administrerende direktør i virksomheden Desmi Ocean Guard i Nørresundby.
Klar til salg
Virksomheden har brugt adskillige år og millioner af kroner på at udvikle og gøre rensningsanlæg til ballastvand klar til salg i forventning om, at IMO-kravet om rensnings-teknologi på alle nye skibe ville træde i kraft som planlagt i 2014. Det er kun få måneder siden, at Desmi fik sit produkt typegodkendt af de internationale søfartsmyndigheder og dermed stod klar til det globale marked.
»Vi har fået langt færre ordrer end forventet, men har til gengæld brugt millioner på produktudvikling og certificering. Nu risikerer vi, at markedet vil være bundfrossent i flere år fremover. Cleantech-branchen til skibsindustrien bliver ganske enkelt ødelagt, hvis Rusland-alliancen får held til at slække på IMO’s krav,« siger Rasmus Folsø.
Samme udmeldinger lyder fra mindst fem andre danske virksomheder, Ingeniøren har talt med. En af dem er teknologi-sværvægteren Haldor Topsøe, som har specialiseret sig i katalysatorer, SCR-systemer, til skibstrafikken.
Her tager man nu den fulde konsekvens og vælger helt at flytte udviklingskræfterne væk fra NOx-teknologier til skibe, oplyser Jens Ole Madsen, salgschef for Topsøes SCR-teknologier:
»Vi har i de senere år intensiveret udviklingen inden for det her felt med henblik på 2016-målet for NOx-gasser. Men hvis IMO udskyder de ambitioner til 2021, holder Topsøe også igen, indtil vi har nogle sikre deadlines at gå efter.«
Han understreger, at de svækkede miljøkrav ikke vil betyde direkte fyringer, men at ingeniørerne med fokus på grøn skibsteknik vil blive flyttet til andre grene af virksomheden.
Producenter ude at svømme
Hos DTU Mekanik ryster dr.techn. Jørgen Juncher Jensen også på hovedet af IMO-udmeldingen.
»Mange af især de små og mellemstore udstyrsproducenter er ude at svømme med nogle store udviklingsomkostninger, som bliver svære at betale tilbage, når markedet punkteres,« siger Jørgen Juncher Jensen.
Han forudser, at de mindst kapitalstærke virksomheder inden for grønt skibsudstyr vil dreje nøglen om som følge af udviklingen i IMO.
Ifølge brancheorganisationen Danske Maritime må den danske regering nu bruge de kommende måneder på at danne en alliance af ’grønne skibsnationer’, som kan slå tilbage mod Rusland-flertallet, der ønsker at slække på miljøkravene til den globale handelsflåde. Rusland-alliancens forslag ved mødet i IMO’s miljøudvalg skal til endelig afstemning i IMO til efteråret.
