Slankekure giver 15 procent højere dødelighed

En ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at slankekure kan være dødsens farlige, skriver Videnskab.dk.

I rapporten ‘Skal overvægtige voksne tabe sig?’ har rådet undersøgt al den tilgængelige litteratur om slankekure og vægttab. Konklusionen er langtfra opløftende, forklarer Kim Overvad, der er professor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

»De personer, som taber sig, har i gennemsnit en dødelighed, der er omkring 15 procent højere, end grupper af personer, der ligner dem, men ikke taber sig. Man skulle tro, at de ville reducere risikoen for at dø for tidligt, men i virkeligheden er det omvendt – risikoen for at dø stiger, hvis man taber sig,« siger han til Videnskab.dk.

Hertil viser en række kortere observationsstudier, at raske, men overvægtige, mænd som kvinder risikerer at dø tidligere end normalt, hvis de gennemfører en slankekur. Dog giver Vidensråd for Forebyggelses rapporten ingen konkrete svar på, præcis hvorfor det sker, skriver Videnskab.dk.

Men skal Kim Overvad komme med tre kvalificerede forklaringer, lyder de som følger:

 1. Den højere dødelighed skyldes ekstreme og skadelige slankekure.
 2. De overvægtige har i forvejen skabt en række sygdomme, der ikke blot forsvinder ved vægttab gennem slankekure.
 3. Slankekure fjerner ikke det skadelige fedt i og omkring maven.

For at besvare de mange spørgsmål om slankekure mener Kim Overvad, at der skal gennemføres forsøg på helt op til 15 år for at fastlægge den egentlige årsag til, at slankekure kan være livsfarlige.

En anden professor, Bjørn Richelsen fra Medicinsk Endokrinologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, er dog skeptisk. Han var formand for Motions- og Ernæringsrådet og mener, at en vigtig, amerikansk undersøgelse er udeladt, selv om den strider mod konklusionerne fra Kim Overvad og hans kolleger. Desuden påpeger han, at det kan være svært overhovedet at opnå varigt vægttab.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg undrer mig over, om dødeligheden for overvægtige er mindre end 100%, som det antydes i artiklen, for så er det bare igang med at blive overvægtig i en fart!

 • 3
 • 5

Lad os dog få det i de sædvanlige enheder, så og så mange for tidligt døde i Danmark og Europa. Så kan vi sammenligne det med brænderøg og partikler.

 • 5
 • 2

Lad os slå en ting fast. Alle dør... på et tidspunkt. ;-)

Jeg hjælper folk, som der vil tabe sig. Og ja der er mange skøre slankekurer der ude.

Jeg følger Atkins diæten, og har tabt mig ca 40 kg på 40 uger. Og en ting jeg har lært er at tage vitaminpiller. Hvis du ændre dine madvaner meget, så kan du miste nogle af de vitaminer.

Jeg havde problemer med kalcium mangle, da jeg startede på diæt, og også dyrker bodybuilding samtidig. Jeg opdagede det, men måske er det svært for andre overvægtige at sige hvad er vitamin mangle og hvad er "normale" overvægts smerter.

Mit første slanke råd er, spis det samme, men på en mindre tallerken. Indtager du 75% af din normal mængde mad, Så taber du dig.

 • 1
 • 1

De overvægtige kan blandt andet deles i to grupper: 1: Dem der ikke har (fået) alvorlige sygdomme 2: Dem der har fået alvorlige sygdomme.

Er begge ovenstående grupper ligeligt fordelt i "slanke-gruppen"?

Hvis det mest er dem fra den sidste gruppe, der går på slankekur, vil det se ud som om det er farligt at gå på slankekur.

 • 2
 • 0

Hej.

For mange år siden læste jeg en rapport fra det daværende Ernæringsrådet. Den viste, at det var utrolig kompliceret at finde ud af hvilke sundhedseffekter, som forskellige vægtforandringer har på kroppen.

Derfor overrasker det mig heller ikke, hvis det viser sig, at det kan være usundt at tabe sig.

Dog vil det muligvis være godt for mig at tabe mig, da jeg er "erotisk buttet" og lider af sukkersyge diabetes 2.

Kærlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul ( og Projekt Trafiksikkerhed )

 • 0
 • 0

Og alle der er på vej til at erhverve sig en diabetes 2 bør overveje om at cykle til arbejdet istedet for at anvende bil, bus og tog for at brænde overflødige kalorier af.

Det virker faktisk helt uden andre slankemidler og slanketiltag :)

Undertegnede der hører til den sidste gruppe, kan fortælle, at anvendelsen en elcykel til 2 gange 20km transport til et gående pensionistjob og at spise mindre, men ikke anderledes, har reduceret min vægt med 10%. Jeg har sat mig det mål at smide ydeligere 10%.

 • 4
 • 0

Jeg har hørt fra flere sider at Atkins virker på dem som er tæt på at udvikle diabetes. Om den også virker som faktisk har udviklet det...

Min Far og jeg talte også om det: som Jørgen siger det Hvis du er en af dem som er sygelige overvægtige, så er det vel minimal om du kan redde dit liv. Jeg var op over 180 kg, er på ca 112 kg, og stadig på vej ned. Den eneste grund som jeg kan gætte på at jeg ikke fik alle disse følge sygdomme var at jeg har dyrket Taoistisk Tai Chi hver dag i mange år.

 • 2
 • 0

@Ebbe Tranberg

Lad mig gætte: Du har aldrig prøvet at køre på elcykel.

OK, du gættede forkert.

En af gode ting ved en cykel er, hvor enkel den er: Simpel mekanik, kan let løftes (f.eks. op ad nogle trappetrin) og billig at vedligeholde. Med en elcykel bliver der mere kompliceret, tung (for mange umulig) at løfte, skal sættes til opladning og bliver mere og dyrere at vedligeholde. Jeg foretrækker at man bruger en rigtig cykel men hvis en elcykel er det der gør forskellen mellem at cykle eller ikke cykle så synes jeg folk skal bruge en elcykel.

At Bjarke Mønnike kører 40 km er flot, og hvis han kan gøre det uden batterier skal han nok komme hurtig i form.

Det er mest folk, der selv kører bil

Jeg kører også bil nogle gange om måneden, men jeg kører nu mest på cykel.

 • 3
 • 0

Det lyder som om at den egenlige konklusioner at det er bedst at forebygge: Lad være med at blive overvægtig.

Vi ved at der er en overdødelighed blandt overvægtige. Det eneste der diskuteres er hvor grænsen for overvægt ligger. Og den er nok personrelateret. Med dette resultat bliver det endda farligt at benytte det mest logiske middel mod overvægt nemlig vægttab. Er du fed klapper fælden!

Men skal man ud i vægttabet er kost og motion veldokumenterede veje.

Transport som motionsmiddel til og fra skole/arbejde ligger lige for. Også går diskussionen i gang med om cykel eller elcykel er det bedste valg.

Min pensionistmor har 4 valgmuligheder når hun skal bevæge sig uden for matriklen: Gåben, cykel, elcykel og bil.

Hun vælger til enhver tid det letteste: til naboer/genboer: gåben (0-1 km) til købmanden: cykel (0,5-7 km) til centrum/aftenkørsel/festlige lejligheder/længere cykelture elcykel (1-25 km) til ture med med meget bagage/langfart vælges bilen.

Der er ikke tvivl om at hun samlet får mere motion efter hun har fået en elcykel end før, da den erstatter bilen i en lang række tilfælde.

Så diskussionen om hvilket transportmiddel der er "det bedste" er i mit hoved et mere et valg af det rigtigt transportmiddel. Vælg ud fra to kriterier: 1: Det skal være det mindst mulige transportmiddel 2: Det skal være tilpas bekvemmeligt. Så kommer motionen ind i hverdagen og overvægt forebygges!

Afhængig af alder/hvor er man i livet (to børn som skal i vuggestue/børnehave på vej til arbejde kalder altså på en bil), hvor langt man skal, hvor meget bagage har man med, hvordan er vejret og en række personlige præferencer.

Så jeg har dyb respekt for dem der skifter bilen ud med en elcykel når der er 20 km til arbejde. Jeg har ligeledes dyb respekt for dem der kan undvære elhjælpen. Det glæder mig endda hvis jeg møder nogle det tager cyklen et par gange om ugen når det passer ind! Eller for den sag skyld dem der vælger at cykle de fleste gange men tager bilen når et større indkøb skal gøres eller det styrter ned. Til gengæld undres jeg når jeg ser folk tage bilen de 500 m til arbejde!

Mht. til økonomi er der ikke nogen undskyldning. Der er en rigtig god økonomi i at kunne vælge mellem bil, elcykle og cykel. Dvs. selv at eje alle tre ting!

Lad mig lige tone rent flag: Jeg er inkarneret cyklist (ejer 3 cykler), ejer en stationcar, og har kørekort til både bus og lastbil, fordi jeg synes det er fedt at køre store biler. (Endnu ikke ejer af en elcykle, men det kommer.)

 • 2
 • 0

Jeg foretrækker at man bruger en rigtig cykel men hvis en elcykel er det der gør forskellen mellem at cykle eller ikke cykle så synes jeg folk skal bruge en elcykel.

Du er altså cykelsnob når det kommer til stykket. En usnobbet cyklist ville uden forbehold bifalde alle der cykler, bortset fra de 3-hjulede, der fylder hele cykelstien, og de der med telefonen for øret cykler i deres egen verden, uden tanke for andre.

 • 0
 • 0

Du er altså cykelsnob når det kommer til stykket. En usnobbet cyklist ville uden forbehold bifalde alle der cykler

Syntes du har en noget simpel tilgang til det - som Flemming nævner skal man også se på formålet, og derfor kommer der nogle forbehold ind i billedet.

Jeg foretrækker en almindelig cykel til mit brug - den er simpel, turene rundt i byen er ikke så lange, og så giver den mere (tiltrængt) motion. Jævnligt tager jeg min anden cykel ud på skovveje og stier - det gør jeg for motionens skyld og fordi jeg kan lide det. Grunden til at jeg har to cykler er, at jeg kan lide at cykle - og hvor den ene er bygget til jævn og fast underlag, er den anden til ujævnt og fedtet terræn. Den sidst nævnte er noget tung at træde på asfaltveje --- og så meget motion trænger jeg heller ikke til, at jeg vil give afkald på komforten og fornøjelsen ved at kunne komme relativt hurtigt frem :-)

Elcykel er ikke aktuel for tiden, men måske hvis man får en afstand der ligger på grænsen for en almindelig cykel.

Og jo, vi har bil, men bruger den sjældent til dagligt, da vi bor i byen, og har gå/cykelafstand til det meste.

Så for at nærme os artiklens emne - kom i gang med at cykle (med eller uden el efter smag og behov), så de overflødige kilo ikke sætter sig på kroppen, og vi dermed sidder i saksen :-/

 • 0
 • 0

En elcykel opfrodrer til at køre i et (for utrænede cyklister) raskt tempo, hvorved man kommer meget længere omkring end uden el.

Når man så er nået rigtig langt væk, og har forregnet sig på batterikapaciteten, så får man virkelig motion når man skal hjem igen uden el-hjælp. Her gælder det om at have en elcykel der løber let uden motor. Been there, done that, did'n get the T-shirt :)

 • 0
 • 0

En utrolig ensidig fokuseren på cyklen i kommentarene, hvad gør folk der vil tabe sig men ikke kan cykle? Personligt har jeg ikke mulighed for at cykle på en alm. cykel pga. permanente knæ-smerter og da prisen på håndcykler i DK er groteske ja hvad så? ( Jeg er sammen med en våbenvirksomhed ved at udvikle en håndcykel der også kan begå sig i skov og andre mere offroad steder til en pris der kan betales) At slankekure er farlige er jo ikke underligt alle større ændringer for kroppen er potentielt risikofyldte, det være sig stort vægt tab, eller det modsatte, overdreven motion inden for kort tid, større ændringer i kosten og dens sammensætning. Så eneste forskerne har fundet ud af at den menneskelige krop ikke bryder sig om voldsomme forandringer i forhold til føde indtag.

 • 1
 • 0

En utrolig ensidig fokuseren på cyklen i kommentarene, hvad gør folk der vil tabe sig men ikke kan cykle?

Tror at cyklen bliver nævnt så mange gange fordi den faktisk er en super opfindelse: Hvis man vil kombinere motion med de daglige gøremål, kan man nå længere på cykel på et kvarter, end hvis man går. Og man behøver ikke bære varerne hjem, men kan smide dem i cykelkurven.

For de fleste er det også mere skånsom motion end at løbe, fordi kropsvægten ikke belaster bentøjet eller ryg så meget som ved løb, men man kan stadig få pulsen i vejret.

Jeg kan godt se at hvis man har alvorlige knæproblemer, kan en almindelig cykel være et problem, særligt hvis man slet ikke kan træde en cykel. Jeg har lagt mærke til at der også er kommet trehjulede cykler med el-motor --- men kender ikke prisen. Jeg har heller aldrig prøvet en elcykel, så jeg ved ikke hvor mange der er afskåret fra at bruge en sådan på grund af led-problemer mv.

Af andre motionsformer (som man dog ikke kan dyrke hvor man har lyst) er der svømning eller ro-maskiner, hvis de er lavet sådan at man ikke behøver bruge benene til at stemme fra med.

På grund af et skulderproblem var jeg sidste år i vort kommunale sundhedscenter - der var der en del, typisk ældre, der var nede og motionere, blandt andet med håndcykling. Det er dog ikke det samme som ude i den friske luft.

Og så håber jeg at forskerne bag den omtalte undersøgelse går i gang med at undersøge det overraskende resultat nærmere, og finder ud af om det er de gentagne slanke-kure (elevator-vægt), rabiate slankekure, uopdagede sygdomme mv. der ligger bag, eller om man virkelig sidder i saksen når man har fået for mange kilo på skelettet.

 • 0
 • 0

Interessant som ny forskning ændrer opfattelsen.

Det har været kendt de sidste år at småfede mænd lever længere end tynde og normale mænd. Ideel BMI er omkring 25. Nu er slankekurene kommet i søgelyset. Måske er det dem der har skylden. At vi skal lære at leve med den vægt vi har. Derimod er der stadig meget der taler for at det er sundt at dyrke moderat motion mellem 1 km og 40 kms løb om ugen. Tilgengæld ser det ud til at det er farligt at komme over de 40 kms løb ugentlig, ligeså farligt som at lave ingenting.

Der var en kommentar om sukkersyge. Her er der også undersøgelser der viser at det går dem der taber sig dårligere end dem der tager på.

Så spis hvad du har lyst til, men dyrk motion inden for rimelighedens grænser.

 • 0
 • 0

Det er journalisten der er noget galt med. Forskeren udtaler sig om 15% risikoreduktion dvs at risikoen for at dø inden for et kommende tidsinterval er reduceret med 15%. Bortset fra et enkelt tilfælde for lidt over 2 tuisind år siden skal vi alle afsted, men helst ikke før det er nødvendigt. Så spis og nyd det

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten