Slagtesvin scannes på fem sekunder

I en nær fremtid vil grisene på danske slagterier blive scannet med CT-scanner, før de parteres. På bare fem sekunder vil den kunne scanne grisenes midterstykker for at fastslå, hvor meget kød der er på dyret, og hvordan det er placeret.

På baggrund af scanningen vil en computer regne ud, hvilken udskæring der bedst kan betale sig: Skal det være koteletter til det danske marked eller 'back bacon' til det britiske marked?

DMRI/Teknologisk Institut i Roskilde har udviklet en første model, og ingeniørerne regner med at afprøve den første prototype på et slagteri til næste sommer. Projektet gennemføres sammen med slagteriet Danish Crown og andre partnere.

Der er i første omgang fokus på midterstykket på grisen, som repræsenterer den største værdi.

»Vi vil kunne scanne 750 midterstykker i timen, og så vil vi lave billedanalyse med henblik på at finde de mest optimale udskæringer,« siger Holger Dirac, centerchef for Målesystemer ved DMRI.

Indstilling fra gris til gris

Allerede i dag opskæres midterstykket automatisk på en maskine, fortæller seniorkonsulent Lars Bager Christensen, DMRI:

»Den kan indstille alle sine mange knive. Men i fremtiden vil den kunne indstille knivene individuelt fra gris til gris. Dermed vil vi mindske spildet og få højere udnyttelse af svinekødet.«

DMRI og partnerne er halvvejs i projektet, som er støttet af Højteknologifonden med 11 millioner kroner.

»Projektet kan sagtens ende med, at der bliver opstillet CT-scannere på de fleste danske svineslagterier i løbet af et par år. Slagterierne er interesserede i teknologien, men de skal selvfølgelig lige være sikre på, hvordan det virker,« siger Holger Dirac.

Forskere fra Københavns Universitet har hjulpet med løsninger til hurtig datahåndtering til CT-scanneren, og firmaet Unisensor har udviklet et detektormodul. Parterne bag projektet vil søge patenter på nogle af de løsninger, de har udviklet.

DMRI/Teknologisk Institut har siden 2004 brugt en CT-scanner til at kalibrere forskellige måleinstrumenter, som måler kød- og fedtprocenter og lignende på grise. Men i det nye projekt vil man altså bruge CT-scanningen i den løbende produktion.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kan den bruges til at rense og filletere fisk? (Paa nul komma nul sekund?)

  • 1
  • 0

Det er utroligt hvad de kan på slagterierne, når et svin bliver slagtet, bliver det stukket i halsen for at få blodet drænet,også det bliver brugt - men der bliver lavet en blodanalyse i løbet af ?? 30 sekunder hvor man kan afgøre om det er et rask svin eller om den er syd, medicinrester osv. Det skal lige siges at der ikke er et "spild produkt" overhovedet, alt bliver brugt. komaver bliver brugt til hundefoder og de ting som ikke kan blive brugt til føde bliver brugt til andre produkter, såsom biobrændsel, gas ect.

Den burde kunne finde bylder, da det er en CT scanning. Producenterne vil helst ikke have sådanne svin ind på produktionslinjen. dårlig reklame og fare for smitte hvis der går "hul på bylden" Desuden får landmanden ingenting for et svin med bylder - hvis jeg husker rigtigt, får landmanden faktisk en "bøde" for at ikke sende svin ind som er gode. bylder kan komme af hvis landmanden har stykket forkert med en kanyle eller f.eks ved halebid.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten