Slagteri står til nedrivning efter varmepåvirkning af beton

16. april 2007 kl. 00:00
Varmen fra branden i Danish Crown slagteriet i Blans var formentlig så voldsom, at byggeriets beton har slået revner og skal rives ned. Betonekspert oplyser, at risikoen for sammenstyrtning bliver endnu større, når bygningen bliver kølet ned.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kæmpebranden i Danish Crown slagteriet i Blans var så voldsom, at hele bygningen risikerer at blive revet ned, fordi varmepåvirkningen har gjort bygningens beton porøs.

Når beton udsættes for temperaturer over 300 grader, revner den, fordi tilslagene eller "stenene" i betonen udvider sig, mens cementen afgiver vand og trækker sig sammen.

Ifølge tillidsmand Harry Damm på slagteriet i Blans er alle afdelinger af slagteriet, undtagen selve slagtekæden, brændt. Det drejer sig blandt andet om kølerum, pakkeri og vaskeri.

»Det er urealistisk at bygge nyt op, og flere brandfolk har oplyst, at varmepåvirkningen af betonen var så voldsom, at hele byggeriet skal jævnes med jorden,« fortæller Harry Damm.

Øget risiko for sammenstyrtning

Ifølge ekspert i beton og brand Kristian Hertz fra DTU er der stor risiko for, at bygningen falder yderligere sammen i løbet af de næste par dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når bygningen bliver afkølet, begynder vand nemlig at trænge ind i betonen og øger risikoen for en sammenstyrtning med 25 procent.

»Jeg ville aldrig inspicere en bygning, før den havde haft en uge til at køle af. Selvom bygningen er kold, så trænger der fortsat vand ind og øger risikoen for sammenstyrtning, så området skal forblive afspærret,« siger han.

Slagteriet er bygget af entreprenør Johan C. Nielsen, der vil besigtige bygningen på et senere tidspunkt.

Alle medarbejdere er blevet afskediget

Slagteriets 1.000 ansatte er blevet afskediget, og de tyske medarbejdere er sendt hjem til arbejdsformidlingen i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På onsdag vil medarbejderne få nærmere besked om deres fremtid som slagteriarbejdere, og i øjeblikket arbejder Danish Crown på at åbne slagteriafdelinger i blandt andet Vojens og Ringsted, hvor enkelte medarbejder fra Blans kan få weekendarbejde, oplyser Harry Damm.

Om mellem 4 og 8 uger regner slagteriet med at genoptage arbejdet i slagtekæden, som er den eneste tilbageværende afdeling.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger