Slagelse bag første store udstykning til 2020-byggeri
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Slagelse bag første store udstykning til 2020-byggeri

Landets mest avancerede boliger skal over de kommende år bygges i Slagelse. Det er ambitionen i den plan, som Landudvikling Slagelse, Slagelse Kommune og lavenergirådgiveren Invela arbejder på i disse dage.

»Udstykningen skal være samlingspunkt for hele EU's byggebranches fremtidige udvikling mod 2020-byggeri,« siger Finn Christensen fra Invela.

Lavenergibyggeri i klasse 2020 er det danske bygningsreglements udmøntning af EU's krav om, at alle nye huse i EU med udgangen af 2020 skal have et energiforbrug 'nær nul'. Offentlige bygninger skal allerede have fået bugt med energiforbruget inden udgangen af 2018.

Læs også: Se de vigtigste stramninger i BK 2020

Kommuner kan kræve lavenergi

Som med bygningsreglementets anden lavenergiklasse, 2015, er det i dag frivilligt, om en bygherre vil bygge efter de regler, der bliver standard i 2020, medmindre kommunen benytter sig af sin ret til at stille krav om, at nyt byggeri skal opfylde den ene eller den anden lavenergiklasse. Det er den mulighed, som Slagelse Kommune nu overvejer at benytte sig af.

Foreløbig er parterne blevet enige om, at Invela, hvis ansatte har projekteret flere huse, der lever op til energikravene i 2020-reglerne, i en forundersøgelse skal finde frem til, hvilke krav der skal stilles til udstykningen, og hvordan man kan hjælpe både danske og udenlandske byggefirmaer med at leve op til dem.

Landudvikling Slagelse, der er en såkaldt lokal aktionsgruppe organiseret under EU's programmer for landdistrikter og fiskeriudvikling, har bevilget halvdelen af de 250.000 kr., som forundersøgelsen er budgetteret til. Resten af pengene skal findes hos Slagelse Kommune og andre parter.

Demonstration og oplevelsespark

Ligesom tidligere projekter med lavenergibyggeri, som Stenløse Syd og Komforthusene i Kolding, vil vestsjællænderne også knytte forskere til projektet, der både skal undersøge, om husene lever op til forventningerne, og formidle den viden, der opstår i projektet ud til byggebranchen og potentielle købere.

»Byggerierne skal både være en levende demonstration og en oplevelsespark. Og det er jo også forudsætningen, at husene skal bebos på et tidspunkt,« forklarer Jan Berg fra Landudvikling Slagelse.

Projektparterne har også lært noget af det, som er gået galt i de tidligere projekter, siger Finn Christensen:

»Der er brug for en uafhængig kontrolinstans, der kontrollerer varmetabsberegninger og holder øje med, om byggerierne går som planlagt. Det er det, som eksempelvis er gået galt i Stenløse Syd, hvor nogle af husene slet ikke lever op til det forventede energiniveau.«

Interesse i byggebranchen

Forundersøgelsen skal være klar omkring årsskiftet, så politikerne i Slagelse Kommune allerede næste år kan beslutte sig for, om de vil gå videre med projektet. Foreløbig får ideen opbakning fra Isover, som stod bag Komforthusprojektet.

»Det er bestemt ikke for tidligt, at der kommer gang i sådan et projekt. Erfaringen fra Komforthusene har vist, at der i byggebranchen både er interesse og kompetence til at bygge efter skrappe energikrav - selv om der selvfølgelig vil være en indlæringskurve,« siger salgs- og marketingdirektør Klaus Birk fra Isover.

Men han tror, at det bliver svært at lokke europæiske firmaer til at bygge på Vestsjælland.

»Der findes utallige projekter med lavenergibyggeri rundt omkring i Europa. Markedet for nye huse er så lille i Danmark i disse år - der er ikke blevet bygget færre huse siden Anden Verdenskrig - så det bliver svært at lokke udenlandske firmaer til med, at der er et markedspotentiale. Og hvis de skal opføre husene som et laboratorium, er spørgsmålet, om de ikke hellere vil gøre det hjemme hos sig selv, hvor det formentlig også er mindre omkostningstungt at bygge,« siger Klaus Birk.

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten