Skyen ligger på en dansk mark – og den æder strøm

Plus31. december 2018 kl. 10:012
Skyen ligger på en dansk mark – og den æder strøm
Illustration: Nanna Skytte.
Vores glæde ved at glo på kattevideoer og ­alskens anden underholdning giver de i forvejen store datacentre vokseværk. Og udbygningen af kapaciteten vil kun accelerere i takt med den ventede eksplosion i IoT-tjenester, strea­ming, VR, AI og selvkørende biler. Men hvordan kommer datacentrene til at påvirke os i fremtiden, og bliver de en hindring for den grønne omstilling?
Artiklen er ældre end 30 dage

Niels møller kjemtrup

Få gik med en forventning om, at amerikanske it- giganter pludselig ville begynde at investere i fed, dansk agerjord. Men snart ligger Apple og Facebooks datacentre på marker ved Kassø, Foulum og Andrup. Desuden har Google via underselskaber som Dapsi International ApS opkøbt marker ved Kassø og Tårup. Alle belejligt placeret ved et af verdens mest stabile transmissionsnet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
31. december 2018 kl. 14:32

Hvis fremskrivningen holder, vil de 16,7% af det danske elforbrug i 2030 betyde en massiv varmeudledning, med stort potentiale for at udnytte spildvarmen, som tidligere omtalt her i Ingeniørens nyhedsbrev. Dette kan ejerne bag datacentrene ikke sidde overhørig, hvis de også fremover vil bryste sig af at have en grøn profil, uanset hvor grøn el de anvender til at drive datacentrene. Så der bør politisk være en pligt til at forhandle en god udnyttelse af spildvarmen ved etablering af disse datacentre

1
31. december 2018 kl. 14:22

Det kan da godt være at data tager energi, men det er der jo så meget anden aktivitet der også gør. At brænde mursten eller cement, at smelte og behandle aluminium, stål og andre metaller, eller større industri generelt. Men vigtigt for alle energikrævende processer er netop at overskudsvarme skal genbruges så godt som muligt. Lad os udvikle os, men gør det med omtanke og spar på energien. Fokus på effektivitet og mindre spild.