Skyen ligger på en dansk mark – og den æder strøm
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skyen ligger på en dansk mark – og den æder strøm

PLUS.
Illustration: Nanna Skytte

Vores glæde ved at glo på kattevideoer og ­alskens anden underholdning giver de i forvejen store datacentre vokseværk. Og udbygningen af kapaciteten vil kun accelerere i takt med den ventede eksplosion i IoT-tjenester, strea­ming, VR, AI og selvkørende biler. Men hvordan kommer datacentrene til at påvirke os i fremtiden, og bliver de en hindring for den grønne omstilling?

Få gik med en forventning om, at amerikanske it- giganter pludselig ville begynde at investere i fed, dansk agerjord. Men snart ligger Apple og Facebooks datacentre på marker ved Kassø, Foulum og Andrup. Desuden har Google via underselskaber som Dapsi International ApS opkøbt marker ved Kassø og Tårup.

Læs videre med et PLUS-abonnement

Få adgang til al PLUS-indhold og Ingeniørens e-avis med et PLUS-abonnement.

Som IDA-medlem har du gratis adgang til PLUS-indhold. Læs her hvordan.

Alle belejligt placeret ved et af verdens mest stabile transmissionsnet. På samme måde som datacentrene skyder op som kolosser på markerne mellem gylletanke og svinestalde, bliver de også gigantiske storkunder i den danske elpro­duk­tion. Frem mod 2030 vil de ifølge Cowis ‘Basisfremskrivning 2018’ tegne sig for 85 pct. af stigningen i erhvervslivets elforbrug. I 2030 vil de udgøre 16,7 pr...