Skyen er for langsom til industrien, der bygger sin egen data-tåge
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Skyen er for langsom til industrien, der bygger sin egen data-tåge

I disse år planlægger Apple, Google og Facebook datacentre rundt om i Danmark. Her skal teknologigiganterne behandle de voksende datamængder, som borgere og virksomheder genererer på eksempelvis sociale medier, tv-streaming og internetsøgninger. Men det er ikke bare på forbrugersiden, at mange har vænnet sig til at kunne gemme, hente og køre applikationer over skyen.

Den samme udvikling ser man i industrien, hvor flere maskiner kobles på internettet, også kendt som Internet of Things. Men når industriens maskiner eller fremtidens selvkørende biler bliver koblet på internettet, så er der ikke plads til selv den mindste forsinkelse, fordi data skal sendes fra maskinen op i skyen i et centralt datacenter og tilbage.

For hvis den selvkørende bil eller industrirobotten reagerer bare ét sekund for sent, kan det få katastrofale konsekvenser. De gigantiske datacentre, som bygges i disse år, er simpelthen for langsomme og uegnede til den type databehandling.

I stedet vokser en ny type arkitektur frem i disse år, fog computing, altså tåge langs jorden i stedet for skyer på himlen. Begrebet kaldes også for edge computing, altså databehandling på kanten af enheden.

»Vi har de seneste år set, at cloud-løsninger giver mange fordele. Men skyen er for langt væk, især når vi taler industrielle applikationer, for eksempel styring af en offshore-vindturbine eller robotter på fabriksgulvet. Her er cloud-løsningen ikke pålidelig og stabil nok. Fog computing handler om at skabe en arkitekturmodel, hvor cloud-fordelene hentes ned lokalt,« forklarer Paul Pop, der er professor ved DTU Compute og forsker i forbundne systemer som Internet of Things.

Ikke kun hype

»Fog computing er arkitektur­modellen, mens edge computing er den praktiske realisering. Begreberne er anerkendte, og flere både store og små softwareproducenter er begyndt at levere løsninger, ligesom der løbende udgives akademiske publikationer om fog og edge computing. Der er dog stadig meget hype, og det kan til tider være uklart, hvad begreberne egentlig handler om,« siger Paul Pop.

I takt med at mennesker begynder at interagere fysisk med maskiner, f.eks. i biler, med robotter eller andre maskiner, så skal svartiderne være ekstremt hurtige, ned til 10-15 millisekunder, og pålideligheden være 100 procent.

Det sker ved at flytte databehandlingen ned i nærheden af den ­enhed, der skaber data. Det kan være en bærbar computer, der står op ad industrirobotter, eller det kan være mobilmaster langs vejene, der sender data frem og tilbage mellem biler i trafikken.

Illustration: MI Grafik

Den danske virksomhed ­Omnio, der har udviklet software til integration mellem industrielle kontrol­systemer og it-baserede analyseprogrammer, er et godt eksempel på, hvordan edge computing vinder frem i industrien.

For ofte er det slet ikke nødvendigt at få samlet data centralt i en cloud.

»Vores udgangspunkt er at køre så tæt på enheden som muligt. Indtil videre via en gateway, men det kunne også være direkte på PLC’en i fremtiden. Det gør, at vi kan arbejde i offline-mode, og så kan virksomhederne selv vælge, om de vil processere data lokalt eller flytte op i skyen efterfølgende. Der sker meget på edge-området, hvor både Microsoft og SAP har udviklet deres offline-løsninger,« siger Mikkel Sørensen, adm. direktør og stifter af Omnio.

Offline begrænser datalæk

Antallet af fysiske enheder som industrimaskiner, robotter, medicinsk udstyr eller biler, der kobles, vokser markant hver måned. Det betyder samtidig, at cyberkriminelle har fået øjenene op for Internet of Things-feltet.

Mens sikkerhedsvirksomheden Kaspersky Lab registrerede blot 46 eksempler på malware målrettet IoT-enheder i 2013, så lokaliserede de 7.242 malware-eksempler i 2017. Det er en procentvis stigning, der er til at forstå.

Når man begrænser datamængderne, der skal transporteres fra de fysiske enheder op i skyen og retur, så begrænser man også mulighederne for cyberangreb. Ved simpelthen at behandle data lokalt offline bliver det sværere for kriminelle at bryde ind. Derfor bliver edge computing af mange også anset for en væsentlig styrkelse af sikkerheden for IoT-enheder.

Mangler standarder og realisme

Men ifølge Paul Pop er der stadig udfordringer, der står i vejen for, at fog computing kan vinde udbredelse:

»Vi mangler internationale standarder for arkitektur og referencerammer, så vi kan undgå leverandørafhængighed, fordi alle de store leverandører udvikler deres egne versioner af fog computing. Kan vi få lignende standarder som på 5G-området, vil det styrke udviklingen markant,« siger han.

Ligeledes er der behov for, at industrien får afstemt sine forventninger til pris og funktionalitet.

»Mange har vænnet sig til, at cloud-løsninger på kontoret er ekstremt billige. Men hvis man både vil have fordele fra cloud, for eksempel fjernadgang til kontrolsystemer, og samme pålidelighed og stabilitet som de eksisterende industrielle kontrolsystemer, så stiger prisen også,« påpeger Paul Pop.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vil det svare til at have sine filer på en filserver på firmaets interne netværk frem for at have dem i Dropbox?

Ja, omtrent - der er jo ingen “sky” det er bare clustre af datacentre (som i at man online replikerer hele datacentre) som nogle smart-ass sælger som et noget helt andet kaldet sky.
Det eneste der kræves er tilstrækkelig god forbindelse mellem datacentrene, IBM kunne det allerede i 70’erne på deres mainframes - plant en i London og en i New York og hold dem i sync og online. Danske Bank, BEC og KMD havde den løsning her i Danmark.
Alt det salgsfis at det er nyt og uset er rent “valgflæsk” man skal bare være vokset op med lidt større systemer end WfW 3.11 eller NT4 for at vide det.

  • 0
  • 0