Skydes ud i skidt bane: Omstridt rumkunst kan først ses til foråret

Illustration: Trevor Paglen og Nevada Museum of Art

Opdateret 3/12: Opsendelsen er udskudt til mandag d. 3/12.

Opdateret 30/11: Opsendelsen er udskudt til foreløbig søndag d. 2/12.

Når man ikke er en stjerne, skal der sol til for at gøre sig bemærket på nattehimlen.

Men netop sol kniber det med for amerikanske Trevor Paglens kunstværk Orbital Reflector, der bliver sendt i kredsløb på lørdag og vil fremstå for sit amerikanske og europæiske publikum som et stykke kunst anbragt i et kulsort udstillingslokale.

Orbital Reflector skulle nemlig have været opsendt i foråret, men blev udsat til november - og altså nu endnu engang til december. Det betyder, at den 33 meter lange, oppustelige skulptur vil flyve ubelyst over store dele af kloden, blandt andet Europa og USA helt frem til foråret.

Læs også: Rumkunst – er det skrot eller flot?

Newzealændere, folk i det sydlige Australien og i Sydamerika vil have enkelte muligheder for at se kunstværket i sollys, men det sol-synkrone kredsløb med en hældning på 97,6 grader er skidt for kunstværket, skriver kunstnerens ven og astronom, hollandske Marco Langbroek, på sin hjemmeside SatTrackCam Leiden.

Spinkelt håb om at se ballonen til foråret
Marco Langbroek har forsøgt at regne ud, hvornår kredsløbet vil passe med, at europæere kan få et glimt af Orbital Reflector, og svaret er, at vi skal helt hen til det sene forår eller sommeren 2019. Spørgsmålet er så: Vil værket leve så længe?

Trevor Paglen har meldt ud, at ballonen kun har få måneders levetid. Det skyldes blandt andet stråling fra solen, der hiver ballonen op og ned i sit kredsløb, og med en kredsløbshøjde på kun 575 kilometer vil ballonen falde ned i løbet af kort tid, vurderer den hollandske astronom, der har lagt et utal af baneberegninger ud på sin hjemmeside.

Hvis vi skal se kunstværket herhjemme, skal alt spille: Opsendelsen med Falcon 9 fra Vandenberg, frigivelsen af kunstværket fra sin cubesat over Antarktis, og den lille patron med kuldioxid, der skal puste ballonen op. Hvis alt det går godt, så vil vi se Orbital Reflector lyse med samme styrke som en af Karlsvognens stjerner til sommer.

Men det gælder om at krydse alle fingre og tæer og bede til vejrguderne samtidig.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med alt det rumaffald der allerede er i omkreds at det virkelig en god ide. Bagefter kommer der så også et plastikkunstværk i havet ?

 • 11
 • 0

Den linkede artikel fra tidligere synes jeg har en fin debat om den første del af din kritik. Jeg er i øvrigt helt enig med dig, Ejner.

 • 3
 • 0

synes det er lidt synd de ikke har lavet den større. for seriøs hvor mange mennesker vil overhoved opdage den ? den vil jo bare falde i med stjernerne og hvis man ikke ved hvor den burte være og ellers kender himlen så vi den være nærsten umulig at finde

 • 2
 • 8

Bare vent til alle miljø fanatikerne opdager den og begynder at tænke over hvor meget c02 som er udledt for at sende et stykke kunst op i rummet ;-)

 • 3
 • 3

Som andre også skriver, hvorfor smide om os med endnu mere skidt, som bare forurener - både ved opsendelse og ved nedfaldet - og som har en nytteværdi på nul? Og hvad kunsterisk er der ved dette 'kunstværk'? En prik på himlen der lyser lige så kraftigt - altså svagt - som en stjerne i Karlsvognen? Alt den forurening bare for at vi kan pege på en lysende prik på himlen og sige: 'Se, den dér har Trevor Paglen lavet!' Jeg kan allerede høre de uindviede sige: 'Og hvad så?'

 • 6
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten