Skummateriale i hjelme afslører straks potentiel hjernerystelse

Der er stor forskel på hjelme før i tiden og nutidens hjelme. De ældste hjelme på billedet har helt fast isolering mod slag. I dag har hjelme puder, der sættes ind og sidder fast i hjelmen, eller også sidder 'indmaden' med luftpuder i hjelmen i en slags bånd, der tilpasser sig hovedet. Illustration: Hanne Kokkegård

I april begik den tidligere New England Patriots-stjerne Aaron Hernandez selvmord i fængslet, hvor han skulle have tilbragt resten af sit liv på grund af en dom for mord.

Det kom sikkert ikke som en stor overraskelse for amerikanerne, da læger i sidste uge fortalte, at undersøgelser af Hernandez’ hjerne havde vist, at han led af et ’alvorligt tilfælde’ af kronisk traumatisk encefalopati – CTE. Hjerneskaden opstår som følge af gentagne hjernerystelser.

Hans historie følger i kølvandet på andre tragiske skæbner i den amerikanske fodboldliga, NFL, hvor spillere har ændret personlighed, har begået mord, selvmord, fået depressioner, viser tegn på Alzheimers sygdom, hukommelsessvigt eller har fået ALS - en slags sklerose.

De seneste år har der været meget fokus på risikoen for hjernerystelser inden for især amerikansk fodbold. Og virksomheder og forskere forsøger at udvikle udstyr, der kan beskytte spillerne i den mest populære (og pengestærke) publikumsidræt i USA.

Nu har et hold unge forskere på Brigham Young University Utah i USA fundet en måde til teknologisk i realtid at måle, hvor kraftige slag spillerne rammes af på hjelmen, så lægeteamet straks kan tage spillere ud, så den potentielle hjernerystelse ikke bliver værre.

Smartfoam mærker hit

En hjelm til amerikansk fodbold er foret med (oppustelige eller faste) puder, der skal beskytte hovedet mod de kraftige slag (hit), når spillerne tørner sammen på banen.

Læs også: Endelig kommer der en simpel metode til at afsløre hjernerystelse hos børn

Ph.d.-studerende Jake Merrell og kolleger har udviklet og testet et nanokomposit-smartfoam, som kan placeres inde i hjelmen, skriver universitetet.

Når skummet komprimeres (rammes af slag), gnider nikkelpartiklerne mod skummet og skaber en statisk elektrisk ladning, ligesom når du gnider en ballon mod hår.

Ladningen opsamles gennem en ledende elektrode i skummet til en mikrocomputer, der straks overfører data til en computer eller tablet.

Måler hastighed, kraft, varighed og sted

Det nye skum måler acceleration, slagkraft og slaghastighed, samt hvor længe slaget varer, og præcis hvor det rammer med ifølge forskerne 90 procents nøjagtighed.

Læs også: Fodbold er farligt for både spillere og tilskuere

Et hårdt hit giver skarpe, høje udslag på spændingskurven, mens små slag giver bløde toppe på kurven.

Hidtil har NFL ikke været i stand til at måle kraften og hastigheden af en kollision, hvilket ellers er vigtigt for at vurdere sandsynligheden for hjernerystelse.

I forvejen har NFL en række hurtige medicinske undersøgelser af spillerne, der har oplevet et hit, men disse foregår uden for banen. Med det nye udstyr kan lægeteamet handle øjeblikkeligt og trække spillere ud ved mistanke om hjernerystelse.

Merrell samarbejder lige nu med firmaet Xenith, der udvikler sikkerhedsudstyr til idræt. For den smarte skumteknologi kan også bruges i andet udstyr end hjelme - f.eks. i skulderpuder. Samtidig er han ved at udvikle en indersål til sko for U.S. Army for at skabe metoder til at forebygge skader.

Forskningsresultaterne med brug af smartfoam i hjelme er offentliggjort i Annals of Biomedical Engineering.