Skummadrasser kan være skyld i vuggedød

Babybræk opsuget i åndbare skum-madrasser kan være årsag til nogle tilfælde af vuggedød fordi skadelige bakterier trives i de snavsede madrasser. Det viser eksperimenter udført på De Montfort universitetet i Leicester, skriver New Scientist.

Eksperimenterne viste, at hvis en inficeret madras bliver udsat for en påvirkning, der minder om en babys bevægelser, kan den frigive bakterier i så stort et omfang, at det kan fremkalde livstruende halsinfektioner.

Hvis bakterierne slår an i en baby, kan de producere kraftige giftstoffer, der kan påvirke immunsystemet til at udløse meget kraftige reaktioner. Det kan for en baby med et endnu ikke færdigudviklet immunsystem betyde, at babyen dør af anafylaktisk chok.

De to læger bag undersøgelsen fandt ud af, at den massive påvirkning fra skadelige bakterier kun finder sted ved brug af madrasser lavet af polyurethan-skum, og som ikke er dækket af en uigennemtrængelig overflade af PVC-plastic. Ironisk nok er de åndbare madrasser ellers fremstillet for at øge babyernes sundhed ved at mindske risikoen for at barnet optager skadelige stoffer fra PVC-plastic.

Forskerne fandt også ud af, at en baby er særligt udsat, hvis den lever af modermælkserstatning i stedet for brystmælk. Bakterieniveauet i en madras udsat for babybræk viste sig nemlig at være 100 gange højere, hvis babyen havde kastet modermælkserstatning op.

En talskvinde for det britiske "Rådet for studie af vuggedød" siger til New Scientist, at forskningen understøtter rådets anbefaling om at holde vugge-madrasser gennemluftede og rene.

»En madras med PVC-dækken eller et aftageligt og vaskbart betræk, er lettest at holde ren,« siger hun, der samtidig understreger, at vuggedød kan have flere andre årsager.