Skulle være vedligeholdesesfrit i 50 år - nu skal huset ombygges på grund af MgO-plader
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skulle være vedligeholdesesfrit i 50 år - nu skal huset ombygges på grund af MgO-plader

Glas blev på grund af sin lange levetid valgt som facademateriale i Det Vedligeholdelsesfrie Hus - Fornyelsen, der er en del af projektet Mini Co2-husene i Nyborg. Men under glassene og under bunden gemmer der sig fugtsugende MgO-plader. Illustration: Realdania

Maling, omfugning, nye vinduer, nye døre, revner i fundamentet. Alle husejere ved, at der altid er nye ting, der skal skiftes, males, fuges. Det belaster økonomien. Og miljøet. For de nye materialer er energikrævende at producere. Men hvordan skal man bygge for at minimere vedligeholdsomkostningerne? Det satte fonden Realdania i 2011 landets arkitekter til at finde ud af. En af løsningerne skulle bygges med traditionelle materialer, og én skulle gentage kunststykket med moderne materialer. Kravet var, at husene skulle være stort set vedligeholdelsesfri i 50 år og have en levetid på 150 år. Arkitema vandt konkurrencen om det moderne hus med et forslag om at pakke en trækonstruktion ind i glas og trække udsatte bygningdele som vinduer og døre ind i facaden, hvor der er ly for både sol, regn og vind.

Siden huset stod klart i 2013 har det klaret sig fint. Hverken fygesne, slagregn eller storme har påvirket huset negativt.

Facade skal skilles ad

Bag facaden i Det Vedligeholdesesfri Hus - Fornyelsen i Nyborg gemmer der sig desværre fugtsugende MgO-plader. Derfor skal hele facaden pilles af, og pladerne, der dækker både top, sider og bund, udskiftes. Illustration: Realdania / Framegrab fra Youtube

Men nu skal hele facaden pilles af og huset bygges om, fortæller projektleder Frants Frandsen fra Realdania By & Byg:

»Huset er opført MgO-plader hele vejen rundt - både på tag, vægge og i bunden. Og selv om facaden er lavet med god afstand mellem pladerne og glassene, så huset på den måde er gennemventileret, så kan vi nu konstatere, at der er begyndende fugtskader nogle steder - især i bunden.«

Fordi Realdania og deres rådgivere har fået undersøgt problemet, er der endnu ikke sket skader på hverken de bærende trækonstruktioner eller de rustfrie stålbeslag, som facadens glas er skruet op med.

»Der er ikke sket uoprettelige skader på huset endnu. Men vi kan se, at det går den forkerte vej, og derfor skal pladerne skiftes. Heldigvis skal vi hverken skifte bærende konstruktioner eller isolering. Vi kan nøjes med at børste eventuelle salte væk og smøre træværket med svampedræbende midler de steder, hvor det måske er nødvendigt.«

Huset er hovedsageligt bygget på entreprenøren Enemærke og Petersens fabrik og derefter fragtet til byggepladsen i Nyborg. Illustration: Realdania

Realdania har solgt huset efter opførelsen, men vil tage hånd om at reparere huset, lover Frants Frandsen.

»Det er en ulykkelig sag, men vi vidste ikke bedre, da vi accepterede at bruge MgO-plader i stedet for den type, som vi oprindeligt havde projekteret med. Men det skal ikke komme den nye ejer til last. Så vi skifter alle pladerne, når vi har fundet den bedste erstatning,« siger han.

Heldigvis designet til at blive skilt ad

Sammen med sine rådgivere skal Realdania By & Byg desuden have fundet ud af, hvordan udskiftningen kan foregå på en måde, der er så lidt generende som muligt, fortæller kreativ leder hos Arkitema Rolf Kjær.

»Huset er heldigvis designet til at kunne skilles ad - igen for at reducere CO2-belastningen. Derfor kan glaspladerne bare løftes af de hafter, de er fastgjort med. Det bliver selvfølgelig omstændeligt, men ikke så omstændeligt, som hvis pladerne havde siddet bag en skalmur eller en skiferbeklædning.«

Både bygherre og rådgiver ærgrer sig over, at et hus, hvor der lagt så stor vægt på vedligeholdelsesfrihed, bliver ramt af MgO-skandalen, ligesom tusindvis af andre danske boliger, kontorer, skoler og institutioner.

»Der er så mange gode og interessante tanker bag løsningerne i dette hus. Derfor er det dobbelt ærgerligt at blive ramt af det her. Men vi accepterede pladerne på et tidspunkt, hvor de nærmest havde udkonkurreret alle andre facadeplader, fordi de både var billigere, lettere at arbejde med og diffusionsåbne. Og den gang kendte vi ikke til de skader, der siden viste sig,« siger Rolf Kjær.

Forventer stadig 50 år uden problemer

Trods problemet med MgO-pladerne fastholder Realdania By & Byg de høje ambitioner med huset:

»Ligesom det traditionelle vedligeholdelsesfri hus kommer vi til at følge det moderne hus de kommende årtier for at se, hvordan de klarer sig. Og når pladerne er skiftet, regner vi ikke med at få flere problemer med huset,« siger Frants Frandsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... og det har godt nok mange mange små skavanker + familien siger at det er for lille!

Hvis jeg nu havde en grund hvor meget ville et sådan hus så koste at opføre. Det er jo i alt sin enkelthed ganske smukt. og da det er modul opbygget må man jo næsten kunne få det i den størrelse man måtte ønske sig.

 • 0
 • 0

Det er fantastisk så mange der forsøger at opfinde den dybe tallerken om og om igen, i stedet for at kigge på danske byggetraditioner de sidste mange hundrede år - og så lære lidt.
Til det danske klima er teglmure og et tag med stor taghældningen og bredt udhæng stadig den sikreste måde at få lang levetid og minimal vedligeholdelse

 • 18
 • 3

Ja og så er det sørgeligt, så mange huse der opføres i strid med disse tungtvejende erfaringer.
facadepuds, der evner og bliver slået af, vinduer der rådner alt for hurtigt etc.

 • 2
 • 0

Som tidligere ejer af et gammelt dansk teglstens hus med bred udhæng, så kan jeg garanterer for at de er meget langt fra at være vedligeholdelsesfri!
Så jeg syndes det er kanon godt at nogen vil bruge penge på at afprøve noget som dette.

Køb et gammelt hus, og du køber en hobby.
Jeg syndes dog at gamle huse har mere charme, og havde meget fornøjelse med at holde det i stand.

Angående nyere huse, så vil jeg mene at en stor del af problemet med vedligeholdelses udgifter stammer fra dårligt håndværk.
Har blandt andet set hvor det var nødvendigt at rive en mur ned igen, fordi arkitekten havde tegnet forkert.
Gulvet måtte rives op igen fordi at leverandøren havde leveret 3 sorterings klinker, i stedet for de 1 sortering der var bestilt og betalt for.
Og måtte så delvist rives op igen. 3 gange!. Før håndværkeren forstod at udløbet skulle være det laveste punkt, ikke det højeste.
Alt sammen på det samme hus. Og det var ikke de eneste problemer, blot de største.

Hvis hverken arkitekt, leverandør og håndværker gider gøre deres job ordenligt, så hjælper det altså ikke med gode standarder, designs og materialer.
Derfor syndes jeg det er specielt godt at disse huse er bygget så de også er nemme at vedligeholde.
Kombinationen af lav og nem vedligeholdelse lyder meget attraktiv. Så mangler vi bare en metode til at sikre at dem der opføre huset også er af ordenlig kvalitet.

 • 5
 • 2

Jacob Rasmussen - du har ret. De lærde på området leger og pjatter på de uvidendes rygstykker og har helt glemt de klassiske byggetraditioner for et rigtigt hus som du ikke konstant har udgifter og bøvl med - hvor er det sørgeligt.
Mine forældres hus blev opført i 1960 og de har boet i det i godt 54 år - det eneste der er lavet er : hvidte lofter og nyt tapet + nyt køkken. Alt andet er som efter opførelsen - dog måtte der bruges en murer ved salget, det kostede 1000 kr. for at lappe 1,5 m. fuge i alt - ellers intet. Det var bygget af rigtige mursten og et rigtigt tegltag med stor hældning og pænt udhæng så det skærmer huset mest muligt for sol & fugt.

 • 3
 • 0

Jeg finder det interessante at man allerede har konstateret MgO relaterede skader selv her.
Det lyder da ellers som om at man har gået meget op i at de er installeret efter alle forskrifter.
Og jeg kan ret tydelig huske hvordan det, fra flere sider, blev hævdet at der ikke var noget problem med at bruge MgO plader, sålænge man bare fulde forskrifterne for deres montering.
Det her lader til, kraftigt, at indiker at dette ikke passer.
Hvis det viser sig at MgO plader vil lede til skader uanset hvordan man bruger dem, så er der nok mange flere huse der skal repareres over de næste år.

Hvis jeg skal købe et hus igen, så vil jeg i hvert fald have at vide om det bras er blevet brugt nogen som helst steder i det før jeg beslutter mig.
Og hvis de er, så vil det skubbe huset væsentligt ned af min liste.

 • 7
 • 1

For mig at se er vi nødt til at udvikle nyt, men det evindelige problem er, at man ikke giver sig nok til til at teste det nye, før det bliver bredt ud.
Problemet er det samme med mange af de statslige it-projekter (nu også erkendt af Skatteministeren). Man hat for travlt med at indkassere de forventede gevinster før tingene er ordentligt afprøvede.
Jeg tror også, at lægerne på Herlev sygehus kan tale med her.
Og vi får masser af lignende problemer på sygehusområdet i de kommende år fordi alle supersygehusene opføres stort set samtidigt uden at der er mulighed for at indsamle erfaringer til næste gang, der skal bygges nyt.
Det sidste er nok en af Fogh-regeringens værste beslutninger.

 • 3
 • 2

Det er vist generelt erkendt, at MgO pladerne er uegnede til vores klima - jeg erindrer ikke i debatten at have set det modsatte.

Og så kommer jeg til Thomas Lodberg's bemærkning: hvornår kommer der så et oplysningspulje på tilstandsrapporten om e.g. MgO plader (og måske andet, eg. PVC) ?

 • 0
 • 0

Jeg er så heldig at bo i en del af det nye almen bolig + lavenergi bolig koncept i københavn, bygget af http://www.scandibyg.dk/dk/forside.aspx. Her har vi allerede skimmelsvamp på træet ved forfacaden og MgO plader i både skur og huset. Oven i er der et genvendingsanlæg fra nilan der gør hvis svampen kommer ind, det rigtig bliver blæst rundt til alle rum. Vi, bor 113 husstande, men kunne tænke der nok er en del udover vores af de 1-2000 lejligheder som KAB med sit almen bolig plus har bygget som har samme problemer. :/

 • 5
 • 0

stillet lige ved siden af

Ja, Real Dania byggede en række huse med forskellige motiver. Huset ved siden af, som lige kan skimtes til højre i billedet for oven afviger dog lidt fra et 'klassisk' dansk teglhus. Bl.a. er væggene er ikke isoleret med glasuld/rockwool og med dampspærre, men er lavet med hule tegl.
https://realdania.dk/samlet-projektliste/m...
Bemærk i øvrigt følgende fra beskrivelsen: "Hus A – det her beskrevne – er opført i traditionelle materialer, som har bevist deres lange levetid. Hus B er opført i nye materialer, som forventes at have lang levetid." Det fremhævede er fra originalteksten.

Der er en masse teknikker i byggesektoren, som indføres, men som bare ikke virker. Meget af det fordi det skal være billigt. Min svigerfar var bygningsingeniør. Hen mente at man godt kunne lave gode flade tage. Det gav lange diskussioner. Min anke mod flade tage er at man ikke kan se når der er ved at opstå et problem.

Jeg bor selv i et hus fra 62 i gulsten med vægge helt i tegl, de fleste indervægge også muret , med med pudsede lofter og tag i 'rigtigt' eternitskiffer. Huset har hele tiden været i familiens eje. Intet vedligehold af muren. Det oprindelige tag holdt indtil sidste år, hvor der kom en utæthed. Nu er der lagt et decra tag ovenpå. Det gamle tag virker som undertag.

Det ville være interessant hvis nogen begyndte at regne på 'cost-of-operation' over en 30 eller 50 års periode for huse af forskellige materialer.

 • 1
 • 0

Ikke at jeg synes mit eget hus er fantastisk, men det er super enkelt konstrueret med fuldmuret indervæg og ydervæg - og det har holdt snart 100 år uden væsentlig vedligehold.

Fugerne blev skiftet efter 90 år og taget begynder at trænge nu hvor vi nærmer os de 100, men ellers står det formentlig fint om 100 år mere.

 • 2
 • 0

Det bliver spændende at se hvordan de vil håndtere disse skader, under huset!
Og så er det jo tankevækkende hvordan disse MgO plader har kunnet bliver godkendt. Er der snydt å vægten? Er der nogle standarder der ikke tager højde for at det regner og er fugtigt? Er der nogle EU krav der gør at vi ikke kan stille krav der dækker vores klima uden at være konkurrenceforvridende?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten