Skulle rette op på ventilationen: Entreprenør stopper arbejdet på Niels Bohr Bygningen
Arbejdet med at udskifte ventilationssystemet på Niels Bohr Bygningen, der skal huse en del af Københavns Universitets naturvidenskabelige fakultet, har ligget stille siden 22. oktober. Det fortæller virksomheden Pro-Ventilation, der skulle udføre arbejdet, i en pressemeddelelse.
Årsagen er ifølge Pro-Ventilation, at Vejdirektoratet, som overtog ansvaret for det stærkt fordyrede og forsinkede byggeri 1. januar 2018, tilbageholder betaling for mere end 50 mio. kr.
»Vi mangler mere end 50 mio. kroner i betaling for arbejde, som er udført og godkendt. Samtidig er samarbejdet med storentreprenøren, byggeledelsen og bygherre blevet stadig dårligere, og vi er blevet truet med totalt udokumenterede og uberettigede økonomiske krav. Det kan og vil vi ikke stå model til længere, og samtidig har vi et ansvar overfor de mange selvstændige montører, der har udført arbejdet på byggeriet. Standsningen af arbejdet er påkrævet og berettiget rettidig omhu fra vores side,« udtaler Flemming Kragerup, som er adm. direktør for Pro-Ventilation, i pressemeddelelsen.
Københavns Universitets fysiske, kemiske, datalogiske, naturfagsdidaktiske og matematiske discipliner får nye rammer for forskning, formidling og uddannelse. De nye bygninger kommer til at huse:Niels Bohr Bygningen
3.000-4.000 studerende
800 undervisningsaktive forskere
260 ph.d.-studerende
200 tekniske og administrative medarbejdere
Bygherre: Bygningsstyrelsen
Arkitekt: Vilhelm Lauritzen A/S, Christensen & Co. Arkitekter A/S
Landskabsarkitekt: GHB Landskabsarkitekter A/S
Ingeniør: Rambøll DK/Ramboll UK/Rambøll SE, Colin Gordon & Associates USA
Oprindeligt budget: 1,6 mia. kr.
Budget i dag:Ukendt
Areal: 52.000 m2
Byggestart: januar 2015
I brug: 2019
Kilder: Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet
»Det er vi naturligvis meget ærgerlige over. Vi havde meget gerne været dette aktstykke foruden,« siger projektdirektør Erik Stoklund Larsen fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.
Bygningen var oprindeligt budgetteret til at koste 1,6 mia. kr., og forventningen var, at den ville være klar i 2017.
Fyrede ventilationsentreprenør
Men byggeriet har været ramt af flere problemer. Blandt andet kom Bygningsstyrelsen, som oprindeligt var bygherre på projektet, hurtigt i konflikt med flere af entreprenørerne – specielt det spanske selskab Inabensa, som blandt andet skulle montere VVS- og ventilationsanlæg i bygningen. Ventilationen er af særlig vigtighed i Niels Bohr Bygningen, fordi der udføres forsøg og forskning i bygningens laboratorier, hvor det kan være sundhedsfarligt, hvis ventilationen ikke fungerer ordentligt.
Bygningsstyrelsen var så utilfredse med Inabensas arbejde, at de fyrede entreprenøren i begyndelsen af 2017. Samtidig kom det frem, at byggeriet ville blive mindst 160 mio. kr. dyrere. Senere i 2017 blev ekstraregningen hævet til omkring én milliard kroner, og Bygningsstyrelsen blev sat fra bestillingen af den daværende transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen (LA).
I stedet overtog Vejdirektoratet dette og flere andre byggerier fra BygningsstyrelseIsen. I begyndelsen af 2019 erkendte Vejdirektoratet, at omfanget af fejl i teknikentreprisen var større end først antaget, så budgettet skulle hæves med 150-185 mio. kr. I sommer blev budgettet så forhøjet endnu en gang. Nu med mindst 290 mio. kr. Det betød, at bygningen nu forventedes at være blevet dobbelt så dyr – ca. 3,2 mia. kr. – som oprindeligt forventet.
Entreprise mere end tidoblet undervejs
Sideløbende med denne strøm af dårlige nyheder har Vejdirektoratet givet ansvaret for ventilationsentreprisen til entreprenørfirmaet Aarsleff, som opførte bygningens råhus. Aarsleffs datterselskab Wicotec Kirkebjerg hyrede Pro-Ventilation til at udføre ventilationsarbejdet. Ifølge pressemeddelelsen har Pro-Ventilation demonteret de oprindelige installationer og anlæg og stort set lavet alt fra bunden igen.
Men omfanget af opgaven har fået gevaldigt vokseværk undervejs.
»Det virker, som om byggeledelsen og totalrådgiver slet ikke har haft overblik og kontrol over projektet. Vi blev engageret til at løse en opgave til 30 mio. kroner i 2017. Siden er der blevet tilføjet flere og flere opgaver, der til tider har beskæftiget mere end 200 mand på pladsen, og arbejde for over 400 mio. kroner,« siger Flemming Kragerup i pressemeddelelsen.
Pro-Ventilaton fortæller videre, at der alene på ventilationsområdet er gennemført mere end 200 ændringer i det oprindelige projekt gennem såkaldte 'projektnotater'. Og på et tidspunkt besluttede man mere end 180 rum i den 52.000 m2 store bygning skulle gennem en total omprojektering og omdisponering, da der blev ændret på rumstyringen til stink- og kemiskabe.
Kvalitet og pris godkendt. Stoppede betaling
Pro-Ventilations arbejde på Niels Bohr-byggeriet er blevet udført i regning og ikke efter tilbud i fast pris, som det er normalt på større byggerier. Denne betalingsform indebærer, at Pro-Ventilations arbejde løbende er blevet kontrolleret og godkendt, og at virksomhedens fakturaer er blevet betalt hver måned.
I juni blev bygningen formelt afleveret til bygherren – en såkaldt AB92-aflevering – selv om byggeriet ifølge Pro-Ventilation langtfra færdigt. Samtidig løste Vejdirektoratet Aarsleff fra storentreprenøransvaret for ventilationsentreprisen.
I forbindelse med afleveringen krævede Vejdirektoratet 6,75 mio. kr. fra Pro-Ventilation for fejl og mangler. Pro-Ventilation har redegjort for, hvorfor de mener, at kravene er uberettigede, men ikke fået svar fra hverken Aarsleff, Wicotec Kirkebjerg, byggeledelse eller bygherren.
Og i august stoppede betalingerne ifølge Pro-Ventilation, selv om både arbejde og fakturaer var blevet godkendt.
»Vi står nu i den mærkværdige situation, at vi nu bliver truet af Vejdirektoratet og dermed staten, samtidig med at vi må rette vores økonomiske krav mod Wicotec Kirkebjerg og Aarsleff, der angiveligt ikke længere har noget ansvar for ventilationsentreprisen. Derfor indleder vi nu retslige skridt mod Wicotec Kirkebjerg for at få betalt de udestående regninger,« siger Flemming Kragerup.
Ingeniøren har kontaktet Vejdirektoratet, men styrelsen kunne ikke svare på spørgsmål om sagen ved redaktionens slutning.
