Skuespilleres kloner får evigt liv

Illustration: vectorfusionart / Bigstock

Vi er kommet langt, siden ambrosia og nektar skænkede guderne evigt liv i det antikke Grækenland. Og vi snakker hverken ingefær eller manipulation af kroppens celler. Den evige ungdom og det evige liv er nu digitalt. Sådan er det i hvert fald i Hollywood.

For i Hollywood er hverken alderdom eller døden lig med en afsluttet karriere. Det er nemlig muligt at genskabe skuespillere digitalt og caste dem til roller, hvor de toner frem på de store lærreder i yngre versioner af dem selv.

»Et hvilket som helst middel, der kan forbedre din film eller din historie, vil blive brugt«, siger uddannelsesleder ved Gnomon School of Visual Effects, Games and Animation Beau Janzen i et interview til MIT’s Technology Review.

Teknologien der foreviger

Teknologien hedder Computer-Generated Imagery, eller CGI, og gør det muligt digitalt at skabe særlige visuelle effekter ved hjælp af 3D-computergrafik i alt fra film til tv-reklamer.

Og med teknologien følger altså også muligheden for det evige virtuelle liv, hvor skuespillere og andre berømtheder ikke alene kan bevare deres eftermæle, men også fortsætte med at tjene penge og forblive unge og smukke selv efter døden.

Også Ben Morris, visual effect-rådgiver på Star Wars-hittet 'Last Jedi' har ifølge Technology Review udtalt til nyhedsmediet Inverse at alle hovedroller i Star Wars-filmene nu bliver scannet. For måske får de også brug for skuespillernes digitale kloner efter deres død. Bare tag skuespillerinden Carrie Fisher, der på trods af sin død i 2016, 'spillede med' i 'Last Jedi'.

Store fremskridt og små detaljer

Teknologien vinder især frem, fordi den kan genskabe personer med stor nøjagtighed. Til sammenligning har filmskabere tidligere måttet nøjes med digitalt at klistre berømtheders ansigter og særlige kendetegn på deres stedfortrædende stuntmænd.

Digital Domain er en af de amerikanske virksomheder, der kan tilbyde disse virtuelle gengivelser.

Virksomheden har allerede scannet ca. 60 berømtheder, fortæller CEO Darren Hendler. Ved hjælp af hundredvis af LED-lys, der placeres omkring klienten, foretages mange scanninger i sekundet for på den måde at skabe en så præcis gengivelse som muligt. Og det er ikke kun klientens udtryk fra forskellige vinkler, der fanges i scanningen, men også hvordan farverne i ansigtet ændrer sig som følge af forskellige bevægelser. Selv en klients rynker, og rynkernes bevægelse i takt med foranderlige ansigtsudtryk, fanges i de digitale afbildninger.

Det er derfor ikke underligt, at teknologien vækker begejstring i Hollywood. For hvad ville Star Wars egentlig være uden Carrie Fisher?

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bare tag skuespillerinde, Carrie Fisher, der på trods af sin død i 2016, “spillede med” i Last Jedi.

Optagelserne til The Last Jedi blev færdige i juli 2016.

Carrie Fisher døde i december 2016.

Så der er ikke snydt mere med hendes tilstedeværelse i scenerne end nødvendigt.

Et bedre eksempel er genskabelsen af afdøde Peter Cushing i Star Wars Rogue One.

  • 3
  • 0

Mon ikke også sådan en digital klon, er billigere end skuespilleren selv, i kød og blod?

  • 0
  • 0

gælder jo kun så længe, vi har maskiner, der kan læse filerne, der definerer skuespillerne.

Selvfølgelig bør arvingerne få fuldt honorer for sådan et skin job, men et eller andet sted ligner det nekromanti eller måske nekrofili. Det er ikke helt rart.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten