Skuespiller melder sig ind i kampen mod olien i den Mexicanske Golf

Den amerikanske skuespiller Kevin Costner har gennem de seneste 15 år investeret over 100 millioner kroner af sine egne penge i at udvikle centrifuger, som kan rense olie op fra havvand.

Maskinerne er klar til brug, siger han. Men hverken myndigheder eller olieselskaber har været særligt interesserede i hans teknologi før nu, hvor ulykken i den Mexicanske Golf har udviklet sig til en af verdens hidtil værste miljøkatastrofer.

Skuespilleren oplyser selv til magasinet CNN Money, at det har været næsten umuligt at trænge igennem BP's bureaukrati og de amerikanske myndigheder har ikke været meget bedre.

»Overalt er jeg blevet mødt med apati. Til trods for, at det er langt billigere at rense olien ud af vandet, mens den er der, end det er at rense strandene bagefter. Amerika kan sætte en mand på Månen, men ikke rense en forurening, som vi selv er skyld i,« siger han i et videoklip, som vises på Ocean Therapy Solutions hjemmeside. Det er navnet på hans selskab, som har udviklet maskinerne.

BP har godkendt Kevin Costners centrifuger

Nu er olieselskabet BP, som er ansvarlig for ulykken, imidlertid blevet interesseret. Ocean Therapy Solutions oplyste for to uger siden i en pressemeddelelse, at BP har underskrevet et letter-of-intent om at købe 32 centrifuger. Firmaet har nu afprøvet nogle af maskinerne og fundet, at de er robuste nok til opgaven.
Ifølge BP's talsmand Doug Suttles har firmaet fået nye, store filtreringsproblemer. Der er nemlig indløbet over 100.000 forslag og ideer om, hvordan BP kan og bør rense havet for olie, og den administrative opgave med at håndtere og vurdere de mange henvendelser er overvældende.

Kevin Costners centrifuge-teknik er beskyttet af et patent, som oprindeligt blev udtaget af den amerikanske stat, fordi det først blev anset for militær teknologi. Men i 1993 købte Kevin Costner og hans firma patentet af Energiministeriet. Derpå ansatte han forskere og ingeniører til at færdigudvikle maskinerne.

Det var omtrent samtidig med, at skuespilleren deltog i indspilningen af science fiction-filmen Waterworld. Filmen foregår i en dyster fremtid, hvor en miljøkatastrofe har smeltet al is på kloden, som derfor er blevet helt dækket af hav.

Men ifølge ham selv fik han inspirationen til at investere sine sparepenge i olieoprensnings-teknologi ved at se i tv, hvordan redningsarbejdere måtte bruge skovle og spande for at rydde op efter miljøkatastrofen efter olieskibet Exxon Valdez i 1989. Det måtte kunne gøres bedre, mente han.

Ocean Therapy Solutions største maskine V20 er ifølge firmaets egne oplysninger i stand til at rense 210.000 gallons forurenet vand i døgnet, svarende til en lille million liter. Centrifugen har en rotor på 50,8 cm i diameter. Den fjerner 99 procent af olien i vandet, som straks pumpes tilbage i havet. Den oprensede olie lagres i store tanke.

Tre af disse maskiner er allerede nu i drift i den Mexicanske Golf. Yderligere ti kan blive klar i løbet af få uger. Direktør Pat Smith oplyser i en pressemeddelelse, at Ocean Therapy Solutions er i færd med at øge produktionen, da målet er at opstille disse maskiner langs hele sydkysten.

Olierensning kræver overvældende kapacitet

Herhjemme har firmaet Alfa-Laval en mangeårig ekspertise i at rense og adskille væsker fra hinanden.

Business manager Ole Elrum siger:

»Vi har ikke nogen maskiner, der kan rense oliespild op direkte fra havet. Det er jo enorme mængder, der er tale om. Det nærmeste, vi kommer, er, hvordan man kan rense tankskibe, mens de er i havn. Det er nogenlunde samme problemstilling. Den slags maskiner kan rense 20-30 kubikmeter i timen.«

Han oplyser, at rålolie har omtrent samme massefylde som vand, fordi de flygtige kulbrinter hurtigt fordamper. Men ved at opvarme blandingen bliver olien lettere, mens vand holder en konstant massefylde. Derved kan olie og vand adskilles i en centrifuge. Men det koster altså energi.

Dokumentation

Artikel i CNN Money
Artikel i Cnet News med tv-interview af Kevin Costner
Pressemeddelelse fra Ocean Therapy Solutions

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

3 maskiner der kan rense 1000 m3 i døgnet... Hvorfor gider man skrive om så håbløst et forslag?

 • 0
 • 0

Hvis det eneste spørgsmål er at hive 100 mere frem fra lageret er det da værd at have med i (olie)tankerne?

 • 0
 • 0

Der blev tidligere nævnt 70.000m3 olie spildt, det er kun blevet mere siden. Hvor iøvrigt 1/3 synker til bunds, hvor renseren næppe kan nå det. Hvis havvandet i snit er forurenet med 3-10% olie, skal mindst 700.000m3 vand køres igennem renseren.

Artiklen er vist mere kommet til verden pga. Kevin Costners kendis effekt end hans ingeniør evner.

 • 0
 • 0

Artiklen er vist mere kommet til verden pga. Kevin Costners kendis effekt end hans ingeniør evner.

Hvad artiklen ikke nævner, er at maskinen er designet af et hold af ingeniører ledt af Costners bror, Dan. Kevin Costner er blot kommet med pengene og har kørt PR for at få den solgt.

 • 0
 • 0

Ocean Therapy Solutions største maskine V20 er ifølge firmaets egne oplysninger i stand til at rense 210.000 gallons forurenet vand i døgnet, svarende til en lille million liter

Ifølge dette, så må det vel blive 3 millioner liter og 29 mere af slagsen, vil da hjælpe. Efter min mening er lidt bedre end intet, så vær ikke så negativ.

 • 0
 • 0

Det vil måske hjælpe enkelte at få lidt fakta om Den Mexicanske Golf:

"The Gulf of Mexico basin resembles a large pit with a broad shallow rim. Approximately 38% of Gulf waters are shallow intertidal areas. The waters of the continental shelf (<200 m) and continental slope (200-3000 m) represent 22% and 20% respectively, and abyssal areas deeper than 3,000 m comprise the final 20%. Located in the southwestern quadrant, the Sigsbee Deep is the deepest region of the Gulf of Mexico and contains depths of up to 4,384 m. The mean (average) water depth of the Gulf is ~1,615 m and the basin contains a volume of 2,434,000 cubic kilometers of water (6.43 * 1017 or 643 quadrillion gallons)."

http://www.epa.gov/gmpo/about/facts.html

Så vi taler altså om om maskiner der hver især kan rense 1000 m3 ud af golfens 2434000000000 m3. Dvs 1000 sådanne maskiner skal bruge ca. 6700 år på at rense golfen. Hvis jeg ikke regner helt galt...

 • 0
 • 0

Du har fuldstændigt ret. Det drejer sig om proportioner. I min naivitet forestiller jeg mig at opsætte et antal maskiner i den del af golfen, hvor der er olie. Efter hvad jeg kan se på de kort med forureningen skitseret, så drejer det sig om et område væsentlig under 1/3 i areal af hele golfen, og på et "lavvandet" område <200 m. Så mon ikke du kan pille adskillige af dine nuller af, og ja så forekommer det mig muligt indenfor en rimelig tid at rense det.

 • 0
 • 0

Kunne man ikke forestille sig at man kun brugte centrifugerne hvor der er større koncentrationer af olie?

Mvh Peter

 • 0
 • 0

Jo jo. Bevars. Jeg er godt klar over at man kommer et stykke uden at køre hele golfens volumen igennem centrifugen. Men alligevel. Så vidt jeg har forstået så er det allerede ført med havstrømme langs hele sydkysten af USA og så vil kevin C & co til at bruge maskiner som kan rense "to svømmebassiner" i døgnet.

Maskinerne kan måske bruges hvis man har en skibskollision og har fanget olien med flydespæringer. Ikke her.

 • 0
 • 0

Hvor findes der godt nok mange kloge hoveder herinde, som ikke bestiller andet et at være negativ.

At gøre noget er langt bedre end ikke at gøre andet end at brokke sig, over det andre forsøger at gøre, for at hjælpe til med at løse problemet.

 • 0
 • 0

Nemlig!!!!!!!!!. Jeg har lige set at et vist nok japansk skib er sendt til golfen for at rense. Det mangler dog diverse tilladelser fra US. Det ville være rart hvis denne ing debat var mere innovativ i stedet for negativ eller kritiserende overfor journalisten, som har skrevet, hvilket præger mange indlæg. Hvor er forslagene fra danske ingeniører til hvad man kan gøre??

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten