Skrottyv stjæler halvdelen af dansk rumraket
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skrottyv stjæler halvdelen af dansk rumraket

»Det er på Nasa-sprog en major setback.«

Sådan lyder det fra Peter Madsen fra Copenhagen Suborbitals, der betegner situationen som »brandhamrende ærgerlig.«

Forståeligt nok, for han har lige mistet halvdelen af sin rumraket.

»Den er bare væk. Der har været nogle tyve, der stjæler elektrisk skrot. Tanken vejer 170 kilogram og lå uden for hangaren, og den har de så hentet i nat,« siger Peter Madsen.

Han understreger, at tyveriet ikke vil få konsekvenser for opsendelsen til sommer, hvor foreningen har fået lov til at sende raketten op - udover, at gruppen nu får ekstra travlt.

»Der er jobs til alle 65 dage inden opsendelsen. Jeg har allerede bestilt endebunde til en ny. Det her må ikke have indflydelse på opsendelsesdatoen,« siger Peter Madsen.

Selve rumraketten består af et brændkammer og en ilttank, og det er altså ilttanken, der nu mangler.

Rumskibet, der skal sidde oven på raketten, var inde i foreningens hangar på Refshaleøen og blev ikke stjålet.

På trods af situationens alvor, vil Peter Madsen ikke blive »gammel-testamentelig«, som han kalder det. Han har i stedet en opfordring til tyven.

»Hvis tyven læser med, så kan han bare låne os tanken til opsendelsen, og så kan han få den igen bagefter og sælge den. Vi kan også tilbyde det dobbelte af skrothandleren,« siger han, men erkender, at det nok ikke sker.

Tidligere på året oplevede foreningen, at tyve brød ind i hangaren og stjal et svejseapparat, high-definition video- og computerudstyr.

Det kom aldrig tilbage, men Peter Madsen opfordrer alligevel folk til at henvende sig til ham, hvis de ser en lox-tank i rustfrit stål på ladet af en bil.

Den er let at genkende - se billedet.

Derudover har foreningen bedt skrothandlerne om at være opmærksomme.

Selvom foreningen har planer om i fremtiden at bygge lox-tanken i alumunium, bliver den nye lox-tank igen i rustfrit stål - medmindre altså at den nu 'gamle' lox-tank findes.

Peter Madsen kan kontaktes på: 50523031.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

møg.

Det er jeg ked af at høre Peter (og crew).
Hvis der er nogen i KBH området lige nu der har det som mig lige nu, så er jeg sikker på at der er nogle frivillige der lige straks hjælper skrothandlerne med at holde øje.
I skulle jo helst have fingrene i den inden grappen får mast den, ellers så er glæden ikke så stor ved gensyn.

Thomas, du der kan alt med en loddekolbe.
Har du en løsning mod gentagelse når den nye tank kommer?

Steven

 • 0
 • 0

Har du en løsning mod gentagelse når den nye tank kommer?

ingen i dette land kan føle sig sikker, skubelløse tyve slår til over alt og når som helst, og ødelægger så meget for normale lovlydelige og hårdtarbejde folk. Erfaringer har vist at jo støre låse vi bruger, jo mere skade laver tyven så bare.

 • 0
 • 0

Det er sandt Thomas, de skal nok komme ind.

Men nu ved de lømler jo hvor der snart er en ny tank at hente, og døgn bemanding holder i jo nok ikke til i længden.

Jeg tænkte om der var nogen af jeres sponsore der evt. ville låne jer noget GPS tracking udstyr ala. det der sidder på entreprenør maskiner.

Men selfølgelig, så er jo næsten lige gyldigt hvad for en stump de løber med, så er det et problem, og i kan jo ikke skrue en gps tracker på alt hvad i har i hallen. ;o(

Steven

 • 0
 • 0

Har I kontaktet alle skrothandlere i DK & S.??

Lad os få nogle bedre billeder + nogle mål på "dyret", så
må det være muligt (ved fælles hjælp) at lokalisere den, eller sikre sig at skrothandlerne er HELT oppe på dupperne. Den er da ikke sådan lige at opbevare uset.

 • 0
 • 0

Som med så mange andre tyverier i Danmark, så køres meget af det "skrot" der stjæles ud af landet til Østeuropa! Det er for svært og for risikabelt at sælge det i Danmark. Sjovt nok er antallet af denne slags forbrydelser - i lighed med voldelige tyverier og indbrud steget markant efter grænserne til de tidligere østbloklande er blevet åbnet!

Jeg er normalt meget tolerant, men jeg er dybt frustreret over at vi bare skal se til mens hele vores samfund stjæles af stærkt organiseret kriminalitet fra østeuropa! Udbyttet er højt og risikoen er lav! Det værste der kan ske for en hærdet Østeuropæisk forbryder er at de bliver smidt i fængsel - og der er der sikkert bedre forhold end hvad de kommer fra! Og udvises de er der ingen konsekvens da der ikke er nogen kontrol af hvem der kommer ind i landet. De skal tages af politiet for at kan blive smidt ud igen! Det er måske et rabiat og drastisk skridt, men med mindre vi skal til at ofre dobbelt så meget på politi eller skal indføre legemesamputation for tyveri er den eneste løsning at genindføre grænsekontrol og registrere alle der kommer ind over grænserne - også for EU-borgere!

 • 0
 • 0

Ja.. Ing.dk bør nok skrive denne her artikler på alle østeuropæiske sprog.

Personligt tror jeg at jeg vil være "ude for pædagogisk rækkevidde", hvis jeg ser nogen der er ved at stikke af med noget fra min grund.

 • 0
 • 0

Siden vores indbrud i vinters har jeg brugt megen tid på at behandle det inden i hovedet. LIdt dybere overvejelse gør at man hurtigt indser det tåbelige i at stoppe tyven.

Antag man sov herude. Antag der var indbrud - og man forsøgte at stoppe tyven. Hvis man lykkes redder man tre ugers orbejde i 10.000 kr i materialer. Hvis man mislykkes bliver man nedkæmpet af tyven. Det kan betyde en fremtid i rullestol eller slet ingen fremtid.

Det kan ganske enklet bedre betale sig at hjælpe med at bære ud og give dem ekstra batteriet med til kameraet med mere.

Vi har tegnet en forsikring for værkstedet - men den kan ikke bruges til noget i dette tilfælde. Selvom den kunne ville forsikringsselskabet ikke kunne skaffe en ny tank - og det ville tage ugers sagsbehandling jeg ganske enkelt ikke har.

Forebyggelse er meget bedre. Refshaleøen er privat grund - og det betyder at enhver der antræffes i området uden lovligt erinde kan stoppes, noteres og vises til udgangen. Såden rent principelt kan vedkomende politianmeldes.

Jeg er meget træt af de her hændelser og er ikke blødsøden - bare strængt rationel.

Vrede, angst, modsapotage, hævnlyst - trang til at mishandle indfangede tyve med - det var vidst syre - en dabatør skrev - løser ikke noget rationelt set.

Vi bygger en nytank , basta.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Det er jo forfærdeligt at I efter alt dette store arbejde skal se det ødelagt men lyder godt hvis I bygger en ny, selvom det er surt og sikkert meget stort arbejde foran.

 • 0
 • 0

Det var da et fint initiativ og melder mig også gerne selvom jeg ikke ved hvor mange vagter jeg kan tage endnu.

mvh

Carsten

 • 0
 • 0

Kære Peter,
Al ære og respekt for din indstilling. Jeg må nok selv erkende at være en af dem, der ville ligge søvnløs og fantasere om fælder og afstraffelsesanordninger, der ville få dødskuglen til at ligne et stykke Tüv-mærket legepladsudstyr.
Egentlig paradoksalt at du kan have en så pacifistisk indstilling, når man tænker på den entusiasme du lagde for dagen, da vi udtænkte dødskuglen under mange kilometers transit ad kedelige autobahns! ;-)

 • 0
 • 0

Det er nok ikke en dårlig ide med et vagthold. Men lad os se hvad CS siger til det.

Det vil nok bare være bedre at donere et par hundrede kroner til en ny tank. Måske en tyveri alarm hvis det skulle gå helt galt.

 • 0
 • 0

måske ville det være bedre hvis nogle frivillige tog rundt til alle skrothandlerne og kiggede efter tanken samt ringede til skrothandlere i sverige, tyskland polen osv, der er vel også grænser for hvor mange hundrede kilometer det er rentabelt at køre sådan en tank.
Jeg har set adskillige eksempler på at forsvundne dimser bliver fundet igen hos skrothandleren og tyveknægtene bliver fanget på baggrund af kopien af deres id.

Henry Tornow

 • 0
 • 0

Ja det kan vel også gøres på anden måde.
Et eget vagthold er måske ikke legalt også m.h.t. forsikring hvis tingene udviklede sig ?.

 • 0
 • 0

Vi har besluttet at bygge en ny tank uanset havd. Vi kan ikke vente på om vi måske måske ikke får den gamle tilbage.

Der er bygget en masse på rampen i weekenden og den understøtter kun en ny designet tank med ventiler osv. pladseret som de bliver på en ny tank.

Vi har det godt og er nået langt. 12 mandedage på en weekend rukker altså voldsomt.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Den står sikkert på et hospital i Moldavien og forsyner astmapatienter med livgivende ilt.
Der gik også rygter en overgang om, at det skulle være Darth Waders, som var på "fisketur" efter en egnet beholder (læs: storforbruger af ilt ! ).

:-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten