Skrotning af olie- og gasfyr giver 10 pct. af klimamål – men det er et »betal-forureneren-princip«

16. oktober 2020 kl. 09:58305
Skrotning af olie- og gasfyr giver 10 pct. af klimamål – men det er et »betal-forureneren-princip«
Illustration: Kay4yk/Bigstock.
Tilskud og almindelig udvikling vil betyde, at udledningen af CO2 fra danske husstandes olie- og gasfyr vil falde med 1,9 millioner ton, viser tal fra regeringen. Men indsatsen bygger på et omvendt miljøprincip, anfører kritiker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er udsigt til en markant nedgang i CO2-udledningen med den kommende udfasning af olie- og gasfyr. I hvert fald hvis det står til regeringen og Energistyrelsen. Tal, som klima- og energiminister Dan Jørgensen har sendt til Folketinget viser, at udledningen vil gå ned fra 2,9 millioner ton i 2018 til 1,0 mio. ton i 2030.

Det er altså 1,9 millioner ton CO2, der bliver hugget af vores udledning, inden opgørelsesperioden 1990-2030 udløber. Her skal Danmark ifølge klimaaftalen reducere med hvad der svarer til 20 millioner ton CO2. Fyrene kommer altså i sig selv til at stå for 9,5 pct.

Det kan lyde som meget, men Energistyrelsen oplyser, at allerede før klimaaftalen blev indgået forventede styrelsen i basisfremskrivningen for 2020 en reduktion på 1,2 mio ton CO2-ækvivalenter fra 2018 til 2030 på grund af især en forventning om udfasning af oliefyr og en stigende andel biogas i naturgasforbruget.

De sidste 0,7 millioner ton CO2-reduktion er den yderligere effekt af varmepakken i klimaaftalen i 2030. Varmepakken er den aftale, der blev indgået i juni og som betyder, at afgiften på el til opvarmning med varmepumper sættes ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig forhøjes afgifter på olie og naturgas – såkaldt "sort varme" – og endelig blev der vedtaget en støtte til udfasning af olie- og gasfyr, samt støtte til at fjerne forbrugerbindingerne til naturgas.

Forventningen er, at man med de nye tiltag kan få udskiftet 20.000-40.000 oliefyr, svarende til halvdelen, og mellem 50.000 og 80.000 naturgasfyr. Her er der ca. 380.000 at tage af.

Ingeniøren har dog tidligere beskrevet, at en gennemsnitshusstand i Danmark med Energistyrelsens nye udkast til en tilskudsordning kan se frem til et tilskud på 28.000 kr, hvis olie- eller gasfyret udskiftes med en varmepumpe. Men det er bare ikke nok til at sikre en massiv udfasning af olie- og gasfyr, lød det fra fagfolk.

Læs også: Boligøkonom: 1,3 mia. til skrot af olie- og naturgasfyr er næppe nok

'Haster med at beskatte brændefyring'

Seniorrådgiver og ph.d. Kåre Press-Kristensen, Rådet for Grøn Omstilling, mener, at varmepakken bryder med et årtier gammelt princip i dansk miljølovgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det virker helt vanvittigt, at skatteyderne skal betale folk i visse områder for at reducere deres CO2-udledning – altså et betal-forureneren-princip,« siger han med henvisning til de 2,3 mia. kr., der er afsat til at udskifte olie- og naturgasfyr med grøn varme.

»Jeg ved godt, at man ikke bare kan komme en ordentlig skat på fyringsolie og gas, da folk så fyrer mere i brændeovnene og det skader både klimaet og folkesundheden. Men dette viser jo netop, at det haster rigtig meget med at få beskattet brændefyring, da man så derefter kan hæve skatten på fyringsolie og gas, og så skifter folk automatisk til en renere varmekilde uden omkostninger for skatteyderne,« siger seniorrådgiverne, der i øvrigt mener, at afgiftsprovenuet kunne kanaliseres tilbage som støtte til boligejere, der ikke har råd til at isolere eller at installere varmepumper, så man undgår social skævvridning.

305 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
304
3. november 2020 kl. 21:05

78% af min strøm er VE+A, og det er alle andres strøm også og det tal vil stige i takt med udfasningen af fossilværker.

Hvis man laver 270 Kwh varme med en varmepumpe COP 2,7

Så skal man bruge 100Kwh fra elnettet. De 22 af disse er fordelt på 18 sort og 4 affald.

Det betyder at omkring 92% af individuel varme kommer fra forskellige versioner af grøn/fossilfri energi.
Tallet er stigende i takt med den løbende udfasning af fossil energi.

303
3. november 2020 kl. 10:16

Det ved du faktisk ikke noget om. Elforbrugerne kan være over hele EU, Norge, Island og Lichtenstein, j.f. EU's mærkværdige kvotesystem.

@Jacob

Korrekt jeg ved ikke om elforbrugerne i andre lande har fået udstedt "aflads-beviser" for deres PSO/statstøtte til VE.

Kvotesystemet er en klar fejl, og som jeg ser det er det kun lavet for at virksomheder skulle kunne polere deres "grønne" glorie med en omgang paperware.

302
2. november 2020 kl. 21:19

Danmark importerer og eksporterer store mængder elektricitet, og statens transmissionsselskab Energinet tjener mange penge til statskassen på at være transitland.

Jakob

Finansministeren kunne klappe i hænderne og fryde sig over, at det skæppede i statskassen, om han ikke fejlinvesterede i fjernvarme, men satsede på fremtidens energiform nemlig el.

Vi tager lige et eksempel med Futsko-Henriks standardhus 130 m2, 18,1 MWh,

20.000 kr støtte + effektbidrag 2.600 kr = 30 MWh + om investeret i vindmølle !! Rum for større eksport af el !!

Med fjernvarme ødes de 20.000 kr til uproduktive rør, samme med effektbidraget og energien tilvejebringes med import. :-(

Vindmølle og effektivt el-net har disruptet kosttungt tabsbehæftet lunkentvands system, samme er gældende i lidt mindre grad for kosttunge varmepumper, idet de kan yde komfortkøl.

301
2. november 2020 kl. 17:03

</p>
<p>Hvor må dog nordmændene skraldgrine og gnide sig veltilfreds i hænderne: <a href="https://www.tu.no/artikler/i-natt-fikk-man..">https://www.tu.no/artikle…;.

@ Magnus

Vi er sikkert mange der skraldgriner, når vi ser dit indlæg. For så ved vi, at der er endnu en, som ikke kender de faktiske forhold. Danmark importerer og eksporterer store mængder elektricitet, og statens transmissionsselskab Energinet tjener mange penge til statskassen på at være transitland. Alt sammen noget der har været skrevet om på Ing.dk før.https://ing.dk/artikel/spoerg-fagfolket-hvorfor-eksporterer-vi-vindmoellestroem-vi-selv-kunne-forbruge-213767

300
2. november 2020 kl. 16:41

Elforbrugerne kan være over hele EU, Norge,

Hvor må dog nordmændene skraldgrine og gnide sig veltilfreds i hænderne:https://www.tu.no/artikler/i-natt-fikk-mange-stromkunder-betalt-for-strommen/501936

Herhjemme øder statskassen hundredetals millioner i støtte, til graving af foroldet kosttungt fjernvarmenet, hvor stor del tabes i fortovsopvarming. Boligmasse og fortove opvarmet med kosttung importeret biomasse af tvivlsom lødighed, dræner tilmed også nationaløkonomien. :-(

Er det ikke på tide at stoppe fjernvarmens skalten og valten med penge og resurser og indse at fremtiden er baseres på el ?

298
2. november 2020 kl. 10:59

En af parterne har ikke ret.

@Jacob

Den part der siger at 78% af strømforbruget er CO2 neutralt har ret.

Alt andet er akademiske powerpoint præsentationer. Hvor man for at pynte yderligere på dem, bare lige kom til at "glemme" at indregne/udstede certifikater til de elforbrugere der faktisk har betalt for at få opstillet VE'en.

296
2. november 2020 kl. 09:34

78% af min strøm er VE+A, og det er alle andres strøm også og det tal vil stige i takt med udfasningen af fossilværker.

@ Michael

Jeg er helt enig i, at "aflads certifikaterne" er en noget skæv måde at gøre det på. Elektronerne kan selvfølgelig ikke kende forskel ? Men når andre så hævder at have købt CO2 neutral strøm, så kan du selvfølgelig ikke også få den samme andel. En af parterne har ikke ret. Opgørelsesmæssigt får den private forbruger "resterne" som Energinet opgør i den individuelle eldeklaration.https://energinet.dk/-/media/202832BB59C24D35B8594C2125C6E444.pptx?la=da&hash=445A08E451BE6B0EB4FBE713D61F9E93222905DC

295
2. november 2020 kl. 08:27

@ Michael</p>
<p>Det er det man kalder et hypotetisk spørgsmål. Men i 2019 fik dem som ikke har købt "aflad" deres el fra 31% atomkraft, 32% kul og brunkul, 21% naturgas , 4% olie, og så VE de resterende 12% fra bio, vand, affald, vind og sol. <a href="https://energinet.dk/-/media/202832BB59C24..">https://energinet.dk/-/me…;.

@Jacob

Spørgsmålet er reelt nok, hvilket dine 2019 tal viser med alt tydelighed!

Når man læser det Energinet skriver, skriver de at aflads-certifikaterne er fusk og humbug. (dog pakket godt ind i nogle fine pæne akademiske ord og betegnelser)

Rigtige FAKTA oplyses heldigvis også ganske fint hos Energinet: 18% fossil, 4 % affald mens resten er forskellige variationer af "grønt"

78% af min strøm er VE+A, og det er alle andres strøm også og det tal vil stige i takt med udfasningen af fossilværker.

Bevares vi kan da slås om fleksibelt forbrug de 50 timer om året hvor der er overskud af vindmøllestrøm.

293
2. november 2020 kl. 00:00

Det er nogle af de danske topforskere, i verdenseliten, jeg med stor interesse har hørt/læst.
Flere af dem i den absolutte verdenstop, indenfor deres fag.

Men hvorfor din namedropping, det er vel underordnet hvis du selv er beskæftiget i en "hul i jorden" branche, og det er du måske siden du reagerer så følelsesladet på min joke?

Ikke at jeg ser noget galt i at grave huller hvis det har et fornuftigt formål, f. eks. var fjernvarme i min ungdom nærmest genialt fordi dele af Odense kunne få næsten gratis varme, men siden viste Auken så at der ikke er langt fra genial til gal! Det jeg opponerede imod var kun at man lod produktionsjobs sive til udlandet og så opfandt diverse er statningsbeskæftigelse! Heldigvis har jeg selv gasfyr og bor lige udenfor rækkevidde af fjernvarmemafiaens fangarme!

Og hvad skulle jeg i øvrigt i USA, de har jo i forvejen både Jørgensen og Sørensen derovre :-)https://www.youtube.com/watch?v=oB1IrzDDI9g

https://www.youtube.com/watch?v=mz49CB8XGQo

290
1. november 2020 kl. 23:33

50 års socialdemokratisk skolepolitik har givet os generationer som man bedst beskæftiger med at grave huller i jorden!</p>
<p>Ja, det er lidt ligesom at bande i kirken, ikke :-) Men vi skulle jo nødig risikere at der en dag dukkede en ny Niels Bohr op?????

Hmmmmm!

Har du nogensinde hørt om navne som Eske Willerslev, Lene Vestergaard Hau, Dorthe Dahl-Jensen, Jens Hjort, Carsten Rahbek, Andreas Roepstorf, Tine Rask Licht, John Leif Jørgensen, Anja C. Andersen, Kristian Helin, Jeanette Varberg, Bengt Holst, Jørgen Lange Thomsen, Biger Lindberg Møller, Jeffrey Hangst, Peter C. Kjærgaard, Uffe Gråe Jørgensen, Ole Fogh Kirkeby, Ulrik Uggerhøj, Minik Rosing, Kim Ryholt.

Det er nogle af de danske topforskere, i verdenseliten, jeg med stor interesse har hørt/læst.

Flere af dem i den absolutte verdenstop, indenfor deres fag.

Niels Bohr var en af Danmarks største teoretiske fysikere, og virkelig interessant læsning. Svjh. Må nok indrømme, det er et par snese år, siden jeg sidst havde fat i noget af det.

Der har været meget andet, interessant dansk, og international selvfølgelig, at genlæsning af Bohr er blevet skubbet i baggrunden.

Jeg gætter på, Jens Arne, at du er ekstremt dårligt oplyst, om hvadfandensomhelst!

289
1. november 2020 kl. 22:29

50 års socialdemokratisk skolepolitik har givet os generationer som man bedst beskæftiger med at grave huller i jorden!

Ja, det er lidt ligesom at bande i kirken, ikke :-) Men vi skulle jo nødig risikere at der en dag dukkede en ny Niels Bohr op??????

Faktisk undrer det mig meget, at du ikke forlængst er emigreret til USA, Jens Arne.

Narh, jeg ser ihvertfald lige tiden an et par dage, jeg håber da ikke at social-demokraterne også vinder derovre :-)

285
31. oktober 2020 kl. 13:35

For klimaet har vi ingen indflydelse på og ved at alting skal tænkes grønt bliver alting mindre effektivt og hensigtsmæssigt end det kunne have været og vi ender med at være fattigere end vi behøvede at være. Så hvad er så årsagen?

Så du mener oprigtigt at menneskelig CO2-udledning ikke har nogen indflydelse på klimaet, og ej heller at NOX- og partikeludledning har indflydelse på folks helbred?

Kan du nævne et eksempel på nogen, der er blevet fattigere af at vi har mindsket luftforureningen og mere end halveret CO2-udslippet fra vores elproduktion i den tid, du har brokket dig over at "alting tænkes grønt"?

... måske lige bortset fra dem, hvis arbejde bestod i at brænde kul af, og ikke har kunnet finde arbejde i den gigantiske VE-industri, der er vokset op i mellemtiden?

Kan du nævne eksempler på nogen, der bliver fattigere af at vi investerer i elbiler, så vi fremover kan bruge vores egen grønne energi, i stedet for at importere olie i dyre domme?

284
31. oktober 2020 kl. 13:08

Gulvarme ?
nej da!: Grøn varme! :)

Det kræver nok lidt overvejelse at nå frem til hvorfor det er blevet god tone her i landet at så meget skal handle om klima og grønt. For klimaet har vi ingen indflydelse på og ved at alting skal tænkes grønt bliver alting mindre effektivt og hensigtsmæssigt end det kunne have været og vi ender med at være fattigere end vi behøvede at være. Så hvad er så årsagen?

Jeg mener det handler om beskæftigelse, vi har i stor stil overladt til kineserne og andre at producere de varer vi forbruger, med energi fra ineffektive, osende og CO2-spyende kulkraftværker, så der mangler beskæftigelse til de dele af befolkningen der tidligere var beskæftiget i produktion mm.

Så når vore produktionserhverv er udkonkurreret så bilver den politiske løsning en uendelig omstilling som kan skabe dynamik og beskæftigelse i samfundet og give en fornemmelse af at det går godt selvom det naturligvis ikke er noget vi bliver rigere af. Så grøn omstilling handler bare om at der skal ske noget der holder nogen beskæftiget, først skiftede vi fra oliefyr til naturgas, så man gravede gasledninger ned i hele landet, så skulle der omstilles til fjernvarme, så gravede man en gang til, nu finder man på at erstatte gasfyr med varmepumper, så giver man milliarder til det samtidig med at man graver nye gasledninger tværs gennem landet for andre milliarder osv.

Et forsøg på en konklusion: 50 års socialdemokratisk skolepolitik har givet os generationer som man bedst beskæftiger med at grave huller i jorden!

283
31. oktober 2020 kl. 12:12

@HHH:

nej da!: Grøn varme! :)

<em>600.000 grønne biler i 2030</em></p>
<p>fede tider forude for autolakerere?? :)

Tø-hø!

Nu har du i samtlige mere end 12 år, jeg kan mindes du har været med i debatten, udtrykt samme sarkastiske attityde til ordet "grøn".

Efter så mange år, har du sikkert opdaget at der ikke er så meget komik i at hele verden bruger standard-betegnelsen "grøn" i denne sammenhæng (bortset fra østasiatiske sprog, som bruger "blå" som betegnelse for samme).

Så hvad er det egentlig du forsøger at udtrykke, med denne sarkasme?

Mener du simpelthen at alt hvad vi (som ingeniører og samfund generelt) har gjort i de sidste >12 år, og fortsat gør, for at mindske belastningen på klima- og miljø, og sikre et stabilt klima, og ikke mindst et sundere miljø for vore børn og børnebørn, end det du og jeg har levet i, er forfejlet og helt til grin?

Prøv at sætte ord på?

281
31. oktober 2020 kl. 09:46

@Jacob Når de sidste fossilværker i landet og i vore tilkoblede nablande også er lukket.</p>
<p>Hvor og hvor megen CO2 udleder nu de som ikke har købt aflad ?

@ Michael

Det er det man kalder et hypotetisk spørgsmål. Men i 2019 fik dem som ikke har købt "aflad" deres el fra 31% atomkraft, 32% kul og brunkul, 21% naturgas , 4% olie, og så VE de resterende 12% fra bio, vand, affald, vind og sol.https://energinet.dk/-/media/202832BB59C24D35B8594C2125C6E444.pptx?la=da&hash=445A08E451BE6B0EB4FBE713D61F9E93222905DC

279
31. oktober 2020 kl. 09:44

Handel med "grøn strøm" er fiktivt. Virkeligheden er, hvad der på forbrugstidspunktet bliver produceret.

@Palle

I princippet kan du opsætte 10Kwp solceller på taget og sælge 10.000Kwh grønne certifikater til mig.

At du så selv bruger strømmen inden den forlader din matrikkel er inderligt ligegyldigt.

Jeg laver bare en omgang regnearksgymnastik øvelser, og vupti er dit strømforbrug sort som kul og min strøm er fint grøn.

Det er den øvelse fjernvarmen benytter sig af når de påstår at individuel opvarmning med strøm er sort.

277
31. oktober 2020 kl. 09:27

Du forsøger at argumentere for at grøn strøm kan sælges mere end en gang. Hvilket som bekendt ikke er tilfældet. <a href="https://energinet.dk/El/Gron-el/Miljoedekl..">https://energinet.dk/El/G…;.

@Jacob

Jeg peger blot på hvordan det hænger sammen

Vi elforbrugere blev pålagt at betale for opsætning af massive mængder sol+vind, vi betaler såmænd også massivt til strømprukduktion på biomasse/træpiller

Nogen opfandt så de grønne certifikater.

Men dem der havde pålagt elforbrugeren at betale for opsætningen af VE "glemte" i farten at fremsende os elforbrugere certifikater på den VE vi havde betalt for at få opsat.

Nu er certifikaterne i den VE vi elforbrugere betaler for, solgt til anden side.

Hvis det ikke er at sælge den samme vare to gange, hvad er det så ?

276
31. oktober 2020 kl. 08:06

@KN mon ikke det er formålstjentligt at isolere en sådan bygning. jeg kører med 30c frem på radiatorer et hus fra 1969, efterisoleret og nye vinduer og radiatorer, intet ekstremt.

@ Christian

Hvis du ikke mener en fremløbstemperatur på 30 grader vil flytte "ekstremt" på radiatorstørrelsen, så skulle du prøve at læse her fra side 48 og skema 4.https://www.dgc.dk/sites/default/files/filer/publikationer/T9501_beregning_varmeanlaeg_parcelhus_0.pdf

275
31. oktober 2020 kl. 07:26

@KN mon ikke det er formålstjentligt at isolere en sådan bygning. jeg kører med 30c frem på radiatorer et hus fra 1969, efterisoleret og nye vinduer og radiatorer, intet ekstremt.

274
30. oktober 2020 kl. 18:06

El varmepumpe luft til vand kræver faktisk teknisk en tank, hvis ikke den skal slides op før de normale 8-10 år. I blokken støder jeg på flere, der ikke er klar over at alle huse af enrgi mærke E og F givetvis er designet i en tid hvor Ingeniørforeningens regler satte kravet til radiatorer sådan her. Fremløbstemperatur 90 C Returløb 70 C. Dimensionerend eudetemperatur -12 grader. Alt for mange glememr dette. Det gælde rogså fjernvarmeværker, der bonne rfolk for at sende for varmt vand retur, hvilket medfører at varmemesteren i misforstået hensyn sørger for kolde stuer med en indstillet retur temperatur på ca 30 C. Jeg målte f.eks. 14 grader ved gulv og 17 ved loft på en gavlvæg i et sådant byggeri - uhyggeligt lidt komfortabelt - var også konstant forkølet.

273
30. oktober 2020 kl. 17:58

Fremstilling af strøm er meget ineffektivt, når der bruges fossiler herunder træpiller. Problemet er bare flyttet forså det nu. Kun karaft varme værker lan opnå den høje energieffektivitet som du opnår med f.eks. gas. Vi har masser af gas og øger løbende mængden af biogas der tilsættes og hele infrastrukturen er på plads. det kræver ikke batterier ekstra. Forstå det nu en to strenget nergisektor er langt mere sikkert en en enøjet el startegi.

270
30. oktober 2020 kl. 17:04

Det samme som varmepumperne selvfølgelig!

269
30. oktober 2020 kl. 17:03

Gamle huse E eller F kræver virkelig meget varme. her er én varmluft pumpe slet ikke nok, der skal to eller snarere tre til. Det er netop sådanne huse, der trænger til en voldsom enrgirigtig opgradering, og det duer ikke med den std. anbefaling man kan læse hver gang med at isoler et par rør og skifte toiletterne ud til vandbesparende udgaver - jeg er så træt af denne ligegyldige floskel. Når det er sket kan en varmepumpe give lidt mening ikke før. Læg også mærke til at minsteriet bliver ved at tae om 300.000 oliefyr selv om leverandøren taler om ax 80.000 det er et meget lille tal og der er virkelig skiftet ud meget hurtigere end jeg havde forestillet mig. Besøg så Christiansborg: Der står termostaerne på '5' = fuld knald og prøver man at regulere på dem, opdager man at de er sat fast!

268
30. oktober 2020 kl. 17:02

Jakob, du skriver om at husstanden med elradiatorer bruger "sort strøm". Vi er ikke enige. Du refererer til det fiktive aflads-regnestykke . Men elradiatorer bruger det der er i elmikset på forbrugstidspunktet.

266
30. oktober 2020 kl. 16:42

Jakob, du skriver at individuel opvarmning foregår med "sort strøm". Senere linker du til: "Elektronerne fra vindmøller, kulkraft eller importeret strøm indeholdende atomkraft kan imidlertid ikke skelnes fra hinanden i elsystemet, og derfor kan man heller ikke sætte et ”filter” op og måle, hvad der kommer ud af din stikkontakt. Vi ved kun, hvad der bliver produceret og eksporteret/ importeret i en given time, men man kan ikke præcist se, hvor de enkelte elektroner kommer fra."

Handel med "grøn strøm" er fiktivt. Virkeligheden er, hvad der på forbrugstidspunktet bliver produceret.

264
30. oktober 2020 kl. 15:42

Fakta kan du til enhver tid se på Energinet's hjemmeside. <a href="https://energinet.dk/El/Gron-el/Miljoedekl..">https://energinet.dk/El/G…;. Hvis du ikke tror på det, må du komme med noget bedre

@Jacob

Mener du dermed at "jeg-Elforbrugeren" ikke har betalt for at få opstillet vindmøller og solceller? (hint PSO og øgede personskatter)

Miljødeklaration 2019 endelig siger: 18% fossil, 4 % affald mens resten er forskellige variationer af "grønt"

Når nu fossil andelen er stille og roligt på vej, ud ikke kun i DK men også i alle tilsluttede nabolande.

Hvordan kommer man så frem til at individuel opvarming skulle være sort strøm ?

263
30. oktober 2020 kl. 15:27

Fakta kan du til enhver tid se på Energinet's hjemmeside. <a href="https://energinet.dk/El/Gron-el/Miljoedekl..">https://energinet.dk/El/G…;. Hvis du ikke tror på det, må du komme med noget bedre

Og hvor meget vindmølle strøm er det lige der er i pipelinen for de nærmeste år?

Se Jakob, problemet er at fjernvarmemafien sidder baglæns på cyklen, og fatter slet ikke hvad fremtiden byder - men jeg kan fortælle dig, at den bliver rent elektrisk, ikke baseret på afbrænding af såkaldt biomasse, eller andre former for bål.

Og fremtiden fsva. opvarmning forholder sig dels til at moderne huse ikke har noget videre stort energibehov og slet ikke har behov for opvarmning halvdelen af året, dels til at det hele skal spille sammen med en transportsektor som også bliver baseret på elektricitet i fremtiden.

262
30. oktober 2020 kl. 14:44

Projektbekendtgørrelsen består i at tage skyklapper på og udelukkende kigge på det lunke vand, hvilket som sådan er fair nok.</p>
<p>Men der tages ikke højde for den samlede energiregning, hvilket ifølge min bankkonto er noget vigtigere end optimering af tilfældige mellemregninger.

@ Michael

Så har du ikke læst bekendtgørelsen og de tilhørende forudsætninger.

Fakta er at "jeg" (og alle andre elforbrugere) har købt, betalt og afdraget på ca 6GW VE og mere kommer til på "min/vores" regning. Enhver der påstår eller bare antyder at den VE "jeg" har betalt for at få opsat ikke er grøn, er simpelthen for langt ude.

Fakta kan du til enhver tid se på Energinet's hjemmeside.https://energinet.dk/El/Gron-el/MiljoedeklarationerHvis du ikke tror på det, må du komme med noget bedre

261
30. oktober 2020 kl. 12:36

@Jacob

Ved kollektiv forsyning er du i det mindste sikret at der er positiv samfunds-, virksomheds-, og brugerøkonomi. <a href="https://www.horten.dk/nyhedsliste/2020/okt..">https://www.horten.dk/nyh…;.

Projektbekendtgørrelsen består i at tage skyklapper på og udelukkende kigge på det lunke vand, hvilket som sådan er fair nok.

Men der tages ikke højde for den samlede energiregning, hvilket ifølge min bankkonto er noget vigtigere end optimering af tilfældige mellemregninger.

Og for privat induviduel opvarmning er det jo tilsyneladende sort strøm <a href="https://politiken.dk/klima/art7964022/Vi-h..">https://politiken.dk/klim…;.

Dette bliver ikke sandt af at blive gentaget.

Fakta er at "jeg" (og alle andre elforbrugere) har købt, betalt og afdraget på ca 6GW VE og mere kommer til på "min/vores" regning. Enhver der påstår eller bare antyder at den VE "jeg" har betalt for at få opsat ikke er grøn, er simpelthen for langt ude.

259
30. oktober 2020 kl. 10:46

Fjernvarmepuljen: De i alt 405 millioner kroner i denne pulje gives som støtte til udrulning af fjernvarmenet i nye områder. Den udbetales til fjernvarmeselskaberne, som får et fast beløb på op til 20.000 kroner per konverteret olie- eller gasfyr under den såkaldte minimumstilslutning. Et begreb, der defineres som antallet af hustande, der skal tilkobles fjernvarme for at give balance i fjernvarmeselskabets økonomi.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-10-30-nu-bliver-det-muligt-at-skrotte-dit-fyr-og-faa-op-mod-25000-kroner-for-det

Så i stedet for grøn omstilling sovses samfundet endnu mere ind i bålbaseret fortovsopvarmning.

258
27. oktober 2020 kl. 16:50

Punkt e) er noget af en trussel at have hængende, for hvordan kan man sende "sorteper" videre.

@ Svend

Igen igen - læs på lektien. Det burde være en selvfølge, at man skal betale hvad man skylder for forbrug (pkt a+b) Det burde være en selvfølge, at man skal rydde op efter sig selv (pkt. c+d) Punkt e er ikke aktuel for veldrevne selskaber. Der ligger flere angørelser fra energi-/forsyningstilsynet. De bygger alle på, at der selvfølgelig skal være hjemmel i en aftale. Og at værket på opsigelsestidspunktet ikke være økonomisk veldrevet (økonomi). Den ledigblevne kapacitet, der opstår ved forbrugerens udtræden, må ikke kunne afsættes til anden side i det eksisterende forsyningsnet (udbygning)

257
27. oktober 2020 kl. 15:34

Vil det så sige at man kan melde ud uden andre omkostninger end lukning af stikledningen, og selvfølgelig det tabte tilslutningsbidrag?</p>
<p>@ Svend</p>
<p>Igen, læs på lektien Er der tale om et kundeforhold? Er der tale om en andelshaver? Er der andre kontraktlige bindinger? . Er du kunde uden andre aftaler, så kan du normalt melde dig ud uden andre end de nævnte omostninger. Er du andelshaver, så kan du normalt melde dig ud, hvis andelsselskabet er veldrevet (og du iht. den normale andelstanke "rydder op efter dig selv"). Har du andre kontraktlige aftaler, så må du læse på hvad der står.

Jakob Rasmussen Angående udtrædelse er der sikkert forskellige ordninger, hvis det overhovedet er muligt. Jeg har set på Brøndby fjervarme, og der er betingelserne:

2.16 Udtrædelsesvilkår Udtrædelsesvilkår: På udtrædelsestidspunktet har EJEREN pligt til at betale: a) Skyldige beløb i henhold til årsopgørelsen. b) Eventuelt skyldige bidrag. c) Et beløb til dækning af udgifter ved afbrydelse af stikledningen ved hoved/fordelingsledningen samt nedtagning af måler og andet tilhørende SELSKABET. d) Brøndby Fjernvarmes omkostninger ved eventuel fjernelse af Brøndby Fjernvarmes ledninger på den udtrædendes ejendom, i det omfang sådanne ledninger alene vedrører det udtrædende SELSKAB. *e) Hvis det ikke er muligt at overdrage den kapacitet, der er blevet ledig, til nye KUNDER, kan endvidere opkræves: En godtgørelse for udtrædelse. Godtgørelsen opgøres på opsigelsestidspunktet på grundlag af den senest anmeldte priseftervisning til Energitilsynet. Godtgørelsen beregnes som den udtrædende EJERS andel af Brøndby Fjernvarmes samlede anlægsudgifter, med fradrag af de afskrivninger, der har været indregnet i priserne. Den udtrædende EJERS andel af Brøndby Fjernvarmes anlægsudgifter, med fradrag af foretagne afskrivninger, beregnes på grundlag af en af følgende fordelingsmetoder: 1. Den udtrædende EJERS andel af Brøndby Fjernvarmes samlede registrerede tilslutningsværdi eller 2. Det afgiftspligtige areal eller 3. Rumfang mv. i regnskabsåret inden opsigelsen.

Punkt e) er noget af en trussel at have hængende, for hvordan kan man sende "sorteper" videre.

254
27. oktober 2020 kl. 13:30

Futskoen er en tosse-sko.

At slukke for varmen er at bede om at få skimmelsvamp.

Hverken medynk, medlidenhed eller angreb på fjernvarmen herfra.

Håber virkeligt udlejer/boligforening kan gennemskue hvem det er, og så sende ham en solid regning for skimmelsvamp sanering.

252
27. oktober 2020 kl. 13:15

Futsko-Henrik bliver i den grad flået i effektbidrag til fjernvarmen

Sådan er det desværre rigtig mange steder i landet - og det fjerner effektivt enhver form for incitament til at lave energiforbedringer.

Så når politikerne på den ene side med stor patos taler om energibesparelser og grøn omstilling, så sørger vi-synes-det-er-åh-så-godt-at-varme-fortove industrien på den anden side for effektivt at sabotere disse mål.

251
27. oktober 2020 kl. 12:58

Futsko-Henrik bliver i den grad flået i effektbidrag til fjernvarmen se:https://ekstrabladet.dk/nationen/forrykt-se-futsko-henriks-varmeregning/8342579

Det havde da været fordelagtigt hos Henrik, at gøre brug af direkte elopvarming, så havde der vel også været luft i økonomien, til nogle omgange gennem året under bruseren og flotte sig med varmt brusevand.

Hvad dækker ublu effektbidrag over, som jeg kan finde, så er talen kun om olietank, 3 oliefyr, vekslere og rørnet og hvorfor så dyrt, som jeg kan se, så er der eksempelvis ikke fejlinvesteret i solfangere, tæthedstruede damlagre, elkedler , varmepumper o.a ?https://www.malling-varmevaerk.dk/selvbetjening/teknik-og-info/teknik-paa-malling-varmevaerk/

249
26. oktober 2020 kl. 17:14

F.eks. finder jeg laveste pris for Nordlys til 2,06 øre/kWh.

Jeg formoder du mener 2,06 kr/kWh, men det må så være for langt mindre end 20.000 kWh/år.

Konen og jeg betalte for sidste kvartal kr 1.288,88 for 624 kWh = 2,06 øre/kWh ved @2500 kWh/år, hos Norlys, vel at mærke renset for introduktionstilbud og anden kortsigtet lokkemad.

248
26. oktober 2020 kl. 07:05

Total: 102,12 øre/kWh

@Søren & Jacob

Den pris er 2020 pris inklusive PSO og nuværende elvarme afgifte, hhv 6,2 øre og 15 øre.

Begge dele forsvinder og skal derfor fjernes når man laver sit fremtidige varmebudget ifm. evt. konvertering til elvarme.

Afgiften på strøm over 4.000 Kwh bliver fremover 0,8 øre/kwh.

247
26. oktober 2020 kl. 05:07

Kilde: <a href="https://elpris.dk">https://elpris.dk</a&gt; (Indtastet: 6300, Elvarme, 20.000 kWh)

@ Søren

Tak for en minutiøs gennemgang. Jeg benyttede også elpris.dk. Og har svært at finde faste aftaler (ikke introduktionstilbud) til den pris. F.eks. finder jeg laveste pris for Nordlys til 2,06 øre/kWh. Men så vidt jeg lige kan se af din opstilling så er den største forskel den klassiske med inkl. eller ekskl. moms.

246
26. oktober 2020 kl. 02:24

@ Søren</p>
<p>Er der andre priser eller ser du bort fra kvartalsvis abonnement til Nordlys energi på 87 kr. , abonnement til netselskab på 120 kr. og indbetalingskort gebyr på 49 kr. alle + moms, i alt 320 kr. /kvartal eller 1280 kr./år eller pr år med de 15+5 MWh forbrug ca. 6,4 øre/kWh. Men de faste bidrag skal man selvfølgelig under alle omstændigheder betale. <a href="https://norlys.dk/kundeservice/el/elregning">https://norlys.dk/kundeser…;

Prisen inkluderer:

Betaling for el: 18,99 øre/kWh

---- El:17,60 øre/kWh

---- Abonnement, Norlys: 1,39 øre/kWh [1]

---- Gebyr: 0,00 øre/kWh [3]

Betaling for transport: 21,86 øre/kWh

---- El-transport: 19,55 øre/kWh

---- Abonnement, netselskab: 2,31 øre/kWh [2]

Afgifter: 40,84 øre/kWh

---- PSO-afgift: 6,20 øre/kWh

---- Beregnet el-afgift: 17,84 øre/kWh

---- Beregnet reduceret el-afgift: 16,80 øre/kWh

Moms: 20,42 øre/kWh

Total: 102,12 øre/kWh

Kilde: https://elpris.dk (Indtastet: 6300, Elvarme, 20.000 kWh)

[1] El-abonnement pr kvartal = 5.000 x 0,0139 + moms = kr 87,00

[2] Net-abonnement pr kvartal= 5.000 x 0,0231 + moms = kr 144,00

[3] Gebyr for girokort opkræves ej hvis man er tilmeldt betalingsservice.