Skrot advarsler via brev: Værktøj sender sms om drikkevandsforurening
Når et bestemt geografisk område som Køge By bliver ramt af en drikkevandsforurening, har kommunen eller vandværket brug for at komme i kontakt med de berørte borgere så hurtigt som muligt - så hvorfor ikke sende en sms?
Firmaet Blue Idea har udviklet et system, hvor for eksempel en kommune kan gå ind på hjemmesiden www.beredskabsalarm.dk og logge sig ind, definere et geografisk område, skrive en besked og trykke på en knap, der udløser en sms til samtlige borgere.
Blue Ideas system bygger på de data, som også Krak og De Gule Sider kan købe hos teleselskaberne, og som dækker 6,9 millioner danske mobilnumre. Det svarer til, at systemet kan få fat i 70-75 procent af alle danskere.
Det vil sige, at cirka 15.000 Køge-borgere kunne have fået besked om kogepåbud på under et kvarter i stedet for at få et brev med posten næste dag i forbindelse med de campylobakter-tilfælde byen har oplevet de seneste to uger.
Beredskabsalarm, som systemet hedder, får dagligt opdateret data fra teleselskaberne, så sms'en ryger det rigtige sted hen.
»Det er ikke raketvidenskab at levere en sms, men hvis borgerne selv skal tilmelde sig eller opdatere oplysninger, når de flytter eller skifter arbejde, får de ikke gjort det,« siger direktør i Silkeborg-firmaet Blue Idea Flemming Bøgely.
Fang tyven med sms
Når der opstår en beredskabssituation som for eksempel storm, fugleinfluenza, olieforurening, færdselsuheld eller drikkevandsforurening kan kommunen som abonnent på systemet gå ind og vælge de husstande efter vejnavn, der skal have en besked.
Hvis telefonen er slukket, melder systemet tilbage til Blue Idea om, at sms'en ikke er leveret.
»Det har været vigtigt for os med rapporteringsdelen, så vi dels kan hjælpe vandværket eller kommunen med at fortælle offentligheden, at der er blevet sendt en sms og samtidigt fortælle, hvem kommunen ikke har fået fat i, så de kan sende et brev i stedet,« siger Flemming Bøgely.
Et vandværk betaler cirka 500-2.000 kroner om måneden i abonnement for systemet alt efter hvilken pakke, vandværket vælger, og hvor mange brugere der skal have adgang til systemet.
Systemet blev færdigtestet i februar i år, og indtil videre har Svendborg Vand og en række mindre forsyninger tegnet abonnement. Men Flemming Bøgely ser også for sig, at alarmberedskab.dk vil være oplagt at bruge som supplement til de gammeldags advarselssirener eller for politikredse, som måske vil have hjælp af borgerne i forbindelse med indbrud eller lignende.
