Skrap EU-regel har sat kystsikring på pause
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skrap EU-regel har sat kystsikring på pause

Slusebyggeriet i Jyllinge Nordmark ved Roskilde, inden klagenævnet stoppede det - og dermed satte flere andre kommuner i vildrede, om konflikten mellem EU's regler om naturbeskyttelse og klimabeskyttelse. Illustration: Roskilde Kommune

I flere stormflodsramte kommuner er kystsikring sat på hold, mens man venter på en afklaring af, hvilke af to modstridende hensyn der vægter tungest:

På den ene side er der hensynet til at sikre borgerne mod oversvømmelse fra stormflod og havstigninger – det er ligefrem et krav i EU's oversvømmelsesdirektiv i foreløbig 22 kommuner landet over.

På den anden side er der hensynet til EU’s naturregler – især kravene om at beskytte særlige dyre- og plantearter i de såkaldte Natura 2000-områder.

Disse hensyn støder direkte sammen i bl.a. Køge, Kolding og Odense. Det er tre af de danske kommuner, der er i vildrede om store kystsikringsprojekter, efter at Miljø- og Fødevareklagenævnet i foråret bremsede byggeriet af en stormflodssluse og -dige i Jyllinge Nordmark ved Roskilde – selv om det påvirkede under én promille af et EU-habitatområde.

»Vi har brug for en klar melding om, hvordan de to direktiver står i forhold til hinanden, så vi kender rammerne, vi arbejder indenfor,« siger Ina Jaller, projektleder på Danmarks største kystsikringsprojekt i Køge.

Dette er en forkortet og sammenflettet version af to artikler bragt hos WaterTech (I og II). I de oprindelige artikler kan du blandt andet læse, hvorfor man nu planlægger et zigzag-dige i Køge, og hvordan Miljøstyrelsen råder de berørte kommuner til at agere.

Emner : Klimasikring
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis en forventet vandstigning ændrer på forudsætningerne for, at et område fortsat bør være beskyttet, er valget så ikke ligetil?

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten