Skraldebiler laver kort over mobildækning

I løbet af august måned skal mobiltelefoner kortlægge mobildækningen på Djursland fra ladet af skraldebiler. Illustration: PVI

Djursland bugter sig i bakker og dale, og trods den skønne udsigt fra Mols Bjerge giver den østjyske natur udfordringer. Det kan nemlig være svært at finde mobildækning i byerne på Jyllands næse. Det vil Nord- og Syddjurs kommuner nu gøre op med ved at lave en kortlægning af mobildækningen på alle adresser i kommunen, hvor der bliver bliver hentet affald. Det bliver nemlig fra kommunens skraldebiler, målingerne skal laves.

I det meste af august måned vil skraldebiler i kommunen køre rundt med en taske med ti mobiltelefoner koblet til forskellige udbydere. Ved hjælp af mobilerne vil kommunen i samarbejde med renovationsfirmaet Reno Djurs indsamle data til kortlægning af dækningsgraden for 2G-, 3G- og 4G-netværket, skriver kommunerne i en fælles pressemeddelelse.

Det svenske firma IQMTEL foretager målinger på Djursland, og firmaet har gode erfaringer fra Sverige med at bruge skraldebiler til at lave lignende målinger. Målingerne er baseret på en app, der muliggør målinger på flere forskellige mobilnetværk fra forskellige telefoner. Appen sikrer, at målingerne går i gang, så snart bilen starter, og stopper igen, når bilen holder stille.

Registrerer dækning, hvor der hentes skrald

Eva Due, chef for Borgerservice, IT og Digitalisering i Syddjurs Kommune, forklarer, at der normalt kører 20 skraldebiler rundt på Djursland og dækker renovationsindsamlingen i begge kommuner. I de første 14 dage af den fire uger lange måleperiode er telefonerne placeret i 10 biler, der dækker 10 forskellige ruter i området, hvorefter telefonerne vil være med på de resterende 10 ruter i de sidste par uger af projektet. Ved at have måleudstyret placeret i bilerne på samtlige 20 ruter dækker undersøgelsen alle beboede områder på Djursland.

»På den måde får vi dækket hele Djursland med de 20 skraldebiler,« siger Eva Due, men indvender dog:

»Man kunne nok godt finde et sted i Mols Bjerge, hvor der ikke kommer en skraldebil, fordi der ikke bor nogen i det område. Målingerne bliver altså kun lavet i de områder, hvor der bliver afhentet skrald.«

Læs også: 2.200 adresser på landet skal have mobildækning som i byerne

Kommunerne har af samme grund også overvejet, om de skal udvide deres undersøgelsesområde. Noget som teknologien bag undersøgelserne giver mulighed for.

»Man kan også bruge appen til almindelige telefoner, så vi har også overvejet, at man kan lade eksempelvis hjemmeplejen eller borgere indsamle data,« siger Eva Due.

Unikke målinger giver nye muligheder

Ifølge konsulent hos Kommunernes Landsforening (KL) Michael Hald er der flere kommuner rundt om i landet, der foretager lignende undersøgelser. Han nævner som eksempel Ringkøbing-Skjern Kommune, der lavede et projekt svarende til målingerne på Djursland i en mere simpel udgave, mens Guldborgsund Kommune har varslet planer om fremtidige målinger på Lolland-Falster.
Senest kunne Ingeniøren skrive om kortlægningsarbejdet i Region Nordjylland.

Michael Hald ser meget positivt den måde, som måleteknologien bliver brugt på Djursland, da det giver borgere mulighed for at få kortlagt dækningen på deres respektive adresser.

»Netværksudbydernes kortlægning af mobildækning er baseret på matematiske modeller for, hvor god dækningen er i et givent område ud fra masternes placering. Disse teoretiske modeller tager bare ikke højde for, at bakker, træer eller bygninger kan sløre signalet på bestemte adresser,« forklarer Michael Hald og uddyber:

»Med den nye teknologi er målinger af mobildækningen registreret med kortlagte adresser, hvilket gør det muligt for folk at gå ind på deres egen adresse og se den konkrete dækning der.«

Ifølge konsulenten fra KL kan den nye viden blandt andet bruges til at ansøge den nyoprettede Bredbåndspulje, som gør det muligt for lokale sammenslutninger og kommuner at ansøge om midler til at få forbedret netværket i områder med dårlig dækning. I områder med dårlig bredbåndsforbindelse er det muligt at søge om midler til forbedringer af mobilnetværket, så borgerne i området er sikret adgang til internet. Der er i alt afsat 200 mio. kroner til brug over de næste fire år.

Læs også: Jysk borgmester afviser klage over kommunale penge til fiber

Alle telefoner skal have dækning

I projektet på Djursland undersøges mobildækningen fra de tre netværksudbydere Telia & Telenor, TDC og 3. Når al data er indsamlet, vil kommunerne i samarbejde med udbyderne komme med bud på, hvor de næste master bør placeres. Fra kommunernes side er målet klar: Der skal være dækning fra alle tre udbydere overalt på Djursland:

»Vi kan allerede nu se, at der er mange steder på Djursland, hvor dækningen er god, hvis man har adgang til alle tre udbydere. Men det er jo ikke godt nok, for der er ingen, der går med tre mobiltelefoner i lommen,« siger Eva Due og fortsætter:

»Vi vil selvfølgelig sige, at alle tre udbydere skal dække alle vegne.«

Kommunerne er i løbende dialog med udbydernes rejsehold. Ved næste møde i september skal den nye data evalueres. Eva Due forklarer, at kommunerne arbejder med optimeringen af mobilnetværket som et af flere indsatsområder, der skal sikre en god digital infrastruktur. Som en del af det er også dækningen af bredbåndsforbindelse.

»Den digitale infrastruktur skal bare være i top ude på Djursland, for det kan være med til sikre bosætningen, og sikre at erhvervslivet har mulighed for at arbejde her,« siger Eva Due.