Skovrydning skyld i 20 procent af vores CO2-udslip
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skovrydning skyld i 20 procent af vores CO2-udslip

»Ved at reducere skovrydning kan vi opnå de største, hurtigste og billigste nedskæringer i globale drivhusgas-udledninger.«.

Sådan lød det for nylig fra Norges statsminister Jens Stoltenberg under en FN konference, hvor politikerne forholdt sig til tal fra FN´s Klimapanel, der viste, at 20 procent af al menneskeskabt CO2-udledning stammer fra skovrydninger verden over.

Fra 1990 til 2005 er der hvert år fældet 13 millioner hektar skov i gennemsnit. Skovene ryddes oftest for at tjene penge, for at skabe mere plads til landbrug og for at eksportere træ, oplyser nyhedsbureauet MediaGlobal, der samarbejder med FN.

Økonomisk indskud i stedet for skovrydning

FNs generalsekretær Ban Ki-moon bekendtgjorde under samme konference, at der skal gang i The UN Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation (UN-REDD).

»Det er et nøgleelement at reducere skovrydning i ulande, når vi skal tage fat på udfordringerne skabt af klimaændringerne. Det bliver dog en kompleks og udfordrende bedrift i forhold til virkeliggørelse, og det vil kræve langsigtet engagement,« siger Ban Ki-moon ifølge MediaGlobal.

For at fastsætte økonomisk kompensation til de lande, som skal skære ned på skovrydningen, understreger Jens Stoltenberg, at det er vigtigt med globale retningslinier og aftaler, som fører kontrol med udledningerne.

»Vi er nødt til at lave globale retningslinjer og aftaler om, hvordan vi skal føre kontrol, måle og forvandle skov til carbon, og hvordan vi verificerer resultaterne,« sagde Jens Stoltenberg. Disse retningslinjer skal diskuteres ved klimakonferencen i København i 2009.

Ældre træer gavner miljøet mere end yngre

Nye undersøgelser peger på, at vi især bør bevare klodens ældste træer, der både indeholder og optager store mængder CO2.

Ældre træer har ellers ikke tidligere været indregnet i internationale klimamodeller, fordi forskere hidtil har troet, at ældre træer simpelthen holdt op med at optage CO2.

Ifølge tidsskriftet Nature har forskere fra University of Antwerp i Belgien undersøgt 519 skovområder på den nordlige halvkugle i områder med tempereret klima.

Forskerne har overvåget træer med en alder på mellem 15 og 800 år og deres konklusion var, at ældre skove stadig suger CO2 til sig.

Det er vigtigt at skelne mellem skovrydning hvor man efterlader mindre skovareal end da man begyndte og så skovdrift hvor man erstatter det man fælder med ny beplantning.
Herhjemme har vi formået at få ganske meget vedvarende energi ud af vores skove og samtidig øge vores skovareal.
Det er jo en win win situation og noget ganske andet end hvad vi ser mange steder i troperne.

Altså, skal vi passe på ikke at sammenblande vores hjemlige forhold med de problematiske forhold andetsteds.

Hvorfor fælder man så skov i troperne uden at plante nyt?
Så vidt jeg ved er det for at få plads til landbrug, brænde til madlavningen og tømmer til eksport.

Heldigvis er der alternativer til skovrydningen på disse områder.
Landbrugets arealudbytte i ulandende kan øges kraftigt ved modernisering. Så er der brug for mindre jord.
Tømmerfirmaerne kan, hvis der er lokal politisk vilje, tvinges til at praktisere genbeplantning.
Og madlavningen... Der er nok mere end et svar. Solkomfurer, elektrificering og genbeplantning.

  • 0
  • 0