Skovforsker om biodiversitet: »Vi skal finde den bæredygtige måde at bruge skoven på«

Plus13. februar 2021 kl. 16:006
Skovforsker om biodiversitet: »Vi skal finde den bæredygtige måde at bruge skoven på«
Illustration: Kadri Vosumae.
Danmarks stigende forbrug af biomasse kan øge den store import af energitræ.
Artiklen er ældre end 30 dage

Træ er en fornybar ressource. Man skal passe på med at stille det sådan op, at det er forfærdeligt at bruge biomasse fra træ. Vi har brug for at have en bæredygtig grøn omstilling, hvor vi har fokus på at finde den bæredygtige måde at bruge skovene på.«

Sådan lyder det fra Vivian Kvist Johannsen, der er seniorforsker og sektionsleder for Skov, Natur og Biomasse på Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. februar 2021 kl. 10:22

Interessant artikel. Den er jo noget i kontrast til alle de påstande om, at nu skal vi hegne ind og sætte køer ud i alle stats-og kommuneskovene for at redde den biodiversitet der allerede findes...og trives. Tak for linket :)

5
14. februar 2021 kl. 22:34

@Pia Degn Der er i langt højere grad tale om teknisk faglige og fornuftige prioriteringer. Vores gamle kulfyrede kraftværker med nyttevirkning under 50% og køling på havvand, er blevet moderniseret med nyttevirkning op mod 95% ved kombineret kraftvarme og markant udbygning af fjernvarmenettet. Dette har muliggjort udnyttelse af affaldsvarmen. Og fjernet såvel private oliefyr, oliefyrede varmecentraler ved boligblokke og naturligvis de store kulfyrede kraftværker. Så biomassens indtog har gjort vores energisystem mere effektivt, og fortrængt store mængder af fossile brændsler som tabte varmeenergi til omgivelserne.

3
14. februar 2021 kl. 15:05

Manglende vilje til at bruge eldrevne varmepumper i større byers varmeproduktion.

@ Pia

Der har aldrig været manglende vilje. Men nok af tekniske og økonomiske udfordringer. Varmepumper i de størrelser er ikke "plug and play" og er først i de senere år blevet udviklet med de drivmidler der kan anvendes femadrettet. Til gengæld er det gået hurtigt, så der allerede nu er omkring 500 MW kapacitet i Danmark og meget mere på vej. Men igen - varmepumper alene kan ikke gøre det ved det varmebehov (og det ledningsnet j der er f.eks. de senere nætter.

Manglende vilje til kræve, at vindmøller skal køre og levere til varmeproduktion, når det blæser

Det kræver nok mere end vilje at få vinden til at blæse efter behov.

Manglende vilje til at indføre afgifter på afbrænding af alle brændsler og fritage produktion med sol og vind.

Skatter og afgifter er nok en dabat for sig.

Selvfølgelig skal vi have produktion på skov- og landbrugsarealer i fremtiden, men der er ingen grund til at brænde produktionen af. Lad os fokusere på mere gavnlige anvendelser af den producerede biomasse.

Hvad vil du så gøre af restprodukterne ?

2
14. februar 2021 kl. 14:52

Rart med et sagligt indlæg i biomasse debatten fra det institut ved Københavns Universitet, som har ansvaret for området. Der er alt for mange meninger og for få fakta i debatten om biomasse.

1
14. februar 2021 kl. 09:24

Der er klart tale om politiske prioriteringer - og en række prioriteringer, som er negative for miljø og samfund. Manglende politisk vilje til at udnytte de fysiske og tekniske potentialer for energibesparelser/-effektiviseringer, solenergi, vindenergi på land og kystnært. Manglende vilje til at medregne udledninger af drivhusgasser fra afbrænding af biomasse. Manglende vilje til at bruge eldrevne varmepumper i større byers varmeproduktion. Manglende vilje til kræve, at vindmøller skal køre og levere til varmeproduktion, når det blæser. Manglende vilje til at indføre afgifter på afbrænding af alle brændsler og fritage produktion med sol og vind. Selvfølgelig skal vi have produktion på skov- og landbrugsarealer i fremtiden, men der er ingen grund til at brænde produktionen af. Lad os fokusere på mere gavnlige anvendelser af den producerede biomasse.