Skoven tilbage til naturen: Regeringen giver 100 millioner til urørt skov

Forskerne og de grønne organisationer har længe sukket efter en plan for urørt skov i Danmark. Nu er den her. Illustration: Jørgen Larsen

Skovens truede arter kan de næste fem år se frem til mere plads at boltre sig på. Regeringen har nemlig i et nyt udspil, Et Grønnere Danmark, valgt at give 100 millioner kroner til at omlægge noget af den statsejede produktionsskov til urørt skov. De 100 millioner er en del af den ene milliard, som skal gå til mere natur og investeringer i klima og energi frem mod 2020.

De danske forskere har længe sagt til politikerne, at de burde satse på at udtage et større areal til urørt skov. Derfor glæder det blandt andet den grønne organisation Verdens Skove, at det nu sker.

»Det er et godt og ambitiøst udspil - om pengene så rækker er noget andet. Men det er det bedste skovudspil, vi har set nogensinde,« siger Stine Tuxen, der er arbejder med dansk naturpolitik hos Verdens Skove.
Hos WWF er man også glade for udspillet.

»Det er jo reelt set Danmarks største naturgenopretningsprojekt, der lægges op til. Og det er jo fantastisk,« siger Thor Hjarsen, der er biolog og seniorrådgiver med fokus på biodiversitet hos WWF.

Tømmerhugst er gift for biodiversiteten

Grunden til, at det er produktionsskov, der udtages til urørt skov, er, at nedfældningen af træerne er den største trussel mod biodiversiteten i skovene.

Læs også: Forsker: For lidt plads i naturen presser 2.000 danske arter

Mange arter er nemlig knyttet til gamle og rådne træer, men de får ofte ikke lov til at blive stående. Det betyder, at mange af træerne i de danske statsskove har mere eller mindre den samme alder, inden de fældes til tømmerproduktion, og derfor begrænses omfanget af levestederne.

Ifølge WWF er det omkring 60 procent af de rødlistede arter herhjemme, som på en eller anden måde er knyttet til skov. Indtil videre er det kun én procent af skovene, som står urørt.

15.000-18.000 hektar urørt skov er ikke nok

Regeringen har i deres udspil ikke gjort det klart, hvor meget skov der skal udtages til urørt skov. Og det undrer begge organisationer sig over.

Thor Hjarsen fortæller, at hvis man vil gøre noget for alle de truede, rødlistede arter, som er knyttet til skoven, skal man op på cirka 40.000 hektar urørt skov. Det når regeringen ikke op på.

»Hvis vi bruger regeringens egne tal vil vi få mellem 15.000 og 18.000 hektar urørt skov, hvilket er det bedste forslag nogensinde. Det er bare ikke godt nok, hvis vi vil sikre levestederne for alle de rødlistede arter, men vi er jo glade for, at vi starter med det her,« siger han.

Både Stine Tuxen og Thor Hjarsen understreger, at det derfor er vigtigt, at der udpeges områder, hvor biodiversiteten er høj og der samtidig er levested for nogle af de truede arter. Desuden skal områderne være store og sammenhængende, så arterne har en chance for at sprede sig.

»Skovnaturen har i flere årtier været fuldstændig negligeret. Det er derfor, at skovenes biodiversitet har det så elendigt. Vi er glade for, at man nu satser på urørt skov,« siger Stine Tuxen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

og andetsteds fører regeringens energipolitik til at vore kraftværker forbruger store mængder af træ som tildels hentes ved at fælde enorme arealer af urskov i andre lande.

:-(

Mvh Steen

  • 0
  • 0

Det er muligvis et dumt spørgsmål, men hvordan bruges 100 Mkr på at lade nogle skovarealer ligge urørte hen? Man går naturligvis glip af indtægterne fra skoven, men det er mit indtryk at de indtægter er meget beskedne, som priserne er på træ. Måske man kunne slippe billigere og sætte nogle polakker til ikke at passe skoven?

  • 0
  • 0

Mon ikke det bare er til en kommission der skal udforme en eller anden lov som så alligevel ikke bliver vedtaget eller overhovedet kommer til at betyde noget reelt andet end arbejde for embedsmænd?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten