Skove er 100.000 gange bedre for klimaet end højhastighedstog

Et nyt højhastighedstog mellem Oslo og Trondheim får minimal klimaeffekt i forhold til, hvis pengene til toget i stedet bliver brugt til at forhindre, at verdens skove bliver fældet, skriver Teknisk Ukeblad.

Brugte nordmændene i stedet de 60 milliarder kroner til at stoppe afskovning, blev den umiddelbare klimaeffekt over 100.000 gange så stor.

Hovedargumentet for at etablere højhastighedsstrækningen er, at toget kan udkonkurrere bil- og flytrafikken, og at det dermed får en positiv klimaeffekt. Det vil kunne fjerne udslip, der svarer til 750.000 ton CO2 om året - eller halvanden promille af Norges samlede udslip.

Men blev de 60 milliarder kroner anvendt til at bekæmpe global afskovning i to år, ville det, ifølge Regnskogsfondet, kunne spare atmosfæren for 10,6 milliarder tons klimagas.

Jernbaneverket understreger, at lyntoget vil blive drevet frem af ren, vedvarende energi.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tænk hvad man så kunne med de fantasilliarder som pumpes ud som rene papirpenge til nogle banker som har grov spekuleret umådeholdent! Disse penge (som slet ikke eksisterer) kunne gøre 10.000 gange mere gavn hvis de blev f. eks. anvendt som artiklen foreslår Norge skulle gøre!

Men måske bygger Norge den tunnelbane fordi der er et behov og ikke i en form for klimaaflad.

Træt af at høre om CO2 og klimasnak. Sidste nye ord på ING.dk er nu "klimafornægter" sikke noget. CO2 vrøvlet er for mig helt tydeligt et skridt i vejen mod verdens regering og en form for U.N. skat alle skal betale. Som om regeringer nogensinde bekymrer sig om miljø.

Hvad med det udtalte brug af Uran holdig ammunition verden over. Der skulle være tale om tusinde tons i Serbien, Irak og Afganistan. Det må da siges at være miljø svineri!

Husk det er lige meget hvad som er rigtigt eller forkert, det er hvad folk tror på som betyder noget!

 • 0
 • 0

Edit: Hele overskriften er ikke med, men den er: "At slukke for kulkraftværker er 1 mio gange bedre for klimaet!"

Det viser sig nu at hvis man slukker for kulkraftværkerne sparer man miljøet for rigtig meget CO2...

Jeg syntes at Regnskogsfondet sammenligner æbler og pærer, for hovedargumentet er netop at bygge infrastruktur, og forsøge at rykke folk over i højhastighedstoge, derudover kunne jeg læse i den anden nyhed at der også er nogle gevinster ved det for dyrelivet i områderne http://ing.dk/artikel/93247-nordmaend-vil-...

Hvis man hver gang man laver sådan et projekt siger: "Hvis i istedet brugte pengene på noget helt andet så ville det være bedre for miljøet", ja, men det for vi altså bare ikke transporteret flere mennesker af.

 • 0
 • 0

Sådan er det bare for tiden. Og alle har en mening, oftest om noget de mener er bedre.

Jeg synes nordmændenes plan om at lave tunneller i stedet for at snørkle sig uden om bjergene er en fremragende ide. Gid vi havde samme visioner i Danmark. Nuvel, vi har jo heller ikke en pengetank på >1000 mia (eller hvad den nu er værd for tiden).

Men hvis alle projekter skulle gøres op efter, hvor meget CO2 der kunne spares ved at købe regnskov, så ville vi jo aldrig lave noget som helst herhjemme.

 • 0
 • 0

Man kan græde over alle de penge DONG i øjeblikket bruger i alle medier på at fremstille sig selv i et meget "grønnere" skær - ja nærmest miljøets beskytter.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten