Skovbrande i Portugal skyld i morgenens usædvanlige himmelfænomen

Nogle læsere bemærkede måske, at morgenen var usædvanligt mørk i dag. Det skete i hvert fald i Stockholm, hvor flere har lagt billeder op på Aftonbladet, som mest af alt minder om tusmørke på en gråvejrsdag nær vintersolhverv.

Problemet er bare, at der burde være langt lysere på det tidspunkt af dagen.

Også i Danmark har flere lagt billeder op på TV2 af en forstørret rød sol bag et gråligt tæppe af, hvad der øjensynligt ligner et tynd skydække.

Forklaringen skal muligvis findes i Sydeuropa, nærmere bestemt Portugal og Spanien. Her har naturbrande hærget, som i skrivende stund har kostet op mod 27 mennesker livet. Disse brande udleder en stor mængde røgpartikler, som kan være båret herop af orkanen Ofelia, som lige nu befinder sig i Storbritannien og har kostet tre personer livet. Læg dertil skal en mængde sand fra Sahara, og så har du forklaringen på den særegne morgenhimmel i dag, som også viste en knaldrød sol.

»Fænomenet skyldes en blanding af røgpartikler fra naturbrandene i Spanien og Portugal og ørkenstøv fra Sahara. Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvordan blandingen er, men bedømmer ud fra data fra vores fælleseuropæiske vejrmodel, at mere end 3/4 af partiklerne kommer fra naturbrandene,« siger Kristian Pagh Nielsen, fysiker og meteorolog ved DMI.

Aerosoler farver og formørker himmelen

Med orkanen er der båret aerosoler, som er små, luftbårne partiker – dog ikke vand – i fast eller flydende form:

»Når det gælder aerosoler, så forårsager de forskellige optiske effekter - refleksion, refraktion, difraktion og absorption. De bidrager til blandt andet det fænomen, vi så her til morgen, hvor himlen var særlig mørk og rødlig,« siger Kristian Pagh Nielsen.

På satellitbilleder kan man se, at røde partikler fra Sahara har mikset sig med eksempel røgpartikler fra Sydeuropa, som er drevet ind over Skandinavien og i skrivende stund stadig er til stede.

»De partikler, som dominerede her til morgen, absorberede alle solens farver, men mest de med kortest bølgelængder, dvs. de blå og grønne, så de gule og røde bølgelængder skinnede igennem,« siger Kristian Pagh Nielsen.

Han fastslår, at da mængden af partikler var usædvanlig stor i morges, er det med sikkerhed svaret på, hvorfor morgenen var usædvanligt mørk i dag.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Usædvanlig mørk morgen i Stockholm vakte undren og uro"

Det var godt nok en mærkelig sol der skinnede igennem det lette skydække i formiddags, men jeg tænkte at det blot var et særligt skydække der var årsag. Andre kunne godt knytte det til brande i Sydeuropa, men ellers plejer usædvanlige fænomener at blive forklaret med klimaændringer, som åbenbart kan forklare alle typer afvigelser i vejret. Af en eller anden grund kom denne automatreaktion ikke denne gang. Hurra for det.

 • 0
 • 0

Jeg fløj hjem fra USA søndag til mandag, og hastigheden var flere gange over 1000 km/t i forhold til jorden, så vi har haft en heftig medvind fra nogle af stormene, men ellers en stille flyvetur.

 • 0
 • 0

(Matthew 24:26-31; Luke 21:25-28)

However, after the tribulation of those days (Isis's hovedstad er faldet)

The sun will be darkened (sand fra Sahara og røg fra Portugal)

and the moon will not give its light (ditto)

the stars will fall from the sky (?)

and the powers of the heavens will be shaken.’c (2 neutronstjerner der kolliderede)

 • 0
 • 0

Jørgen, der står rigtig meget i bibelen. Og naturfænomener fyldte - naturligvis - rigtig meget i naturfolks sind. Og dommedagsprofetier har vi haft i legio, heldigvis er de aldrig blevet opfyldt. Så vi kan håbe at vi formår at vende udviklingen, men der skal nok mange flere lig på bordet før det sker.

 • 0
 • 0

Hvornår skabte gud jorden? ;-)

For lidt over 4000 år siden (så vidt jeg husker). Man bør ikke nedgøre biblen - der er mange inkl. jeg selv, der tror på biblen, Gud og Jesus. Selvom jeg er videnskabsmand (ingeniør). Men den med at Jorden blev skabt for 4000 år siden, kan godt være et fortolkningsspørgsmål: For Gud er 1 dag som 1000 år og 1000 år som 1 dag. (Husker ikke lige om det er 1000 år man siger).

 • 0
 • 0

Jørgen, der står rigtig meget i bibelen. Og naturfænomener fyldte - naturligvis - rigtig meget i naturfolks sind. Og dommedagsprofetier har vi haft i legio, heldigvis er de aldrig blevet opfyldt. Så vi kan håbe at vi formår at vende udviklingen, men der skal nok mange flere lig på bordet før det sker.

Jeg ser du ikke selv fører dine egne retssager, for du forstår ikke subjektive detaljer, kun ting du kan læse dig til forstår du.

Problemet med disse profetier at der er nogle meget specifikke detaljer som folk overser, som:

 • a woman clothed with the sun, with the moon under her feet and a crown of twelve stars on her head. 2 She was pregnant and cried out in pain as she was about to give birth (en stjernekonstellation der kun sker ca hvert 7000 år, og det skete netop 23 sep 2017)

 • He is coming with the clouds, and every eye will see Him (kun noget der er muligt i nyere tid med fly og internet/smartphones)

 • 0
 • 0

Indtil der er præsenteret ordentlig dokumentation for at fænomenet skyldes skovbrande 2500 km væk tror jeg at det drejer sig om et gæt fra en mediemeteorolog e. l.!

Årsagen plejer jo at være sand fra Sahara!

John Larsson

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten