Skov, hav og bakker: Helsingør åbner testområde for 5G

Ericsson har sat nyt 5G-kompatibelt udstyr op på 40 mobilmaster i Helsingør. Nu er fem mobilmaster forbundet i et aktivt 5G-netværk. Illustration: TDC Net

Med udsigt til Kronborg og Øresund aktiverede TDC Net onsdag det første 5G-netværk i Danmark. Her kan virksomheder fremover teste forskellige 5G-løsninger i et realistisk setup over rigtige mobilmaster, indtil de første kommercielle 5G-netværk forventes aktiveret i løbet af 2020.

Det er første gang, en dansk teleoperatør åbner et 5G-netværk af den størrelse for virksomheder.

»Indtil videre har vi aktiveret fem mobilmaster som dækker en radius af omkring fem kilometer inden for Ring 2 i Helsingør. I alt har vi udskiftet 40 mobilmaster med Ericssons nye 5G-udstyr i Helsingør Kommune,« fortæller Uffe Tomasson, underdirektør i TDC Net, der designer, driver og udvikler TDC’s netværk.

For danskernes hang til at sende data over mobilnetværket bliver bare ved at med at vokse, og vokse. Det fortalte TDC Nets administrerende direktør, Andreas Pfisterer, i forbindelse med åbningen af det nye 5G-netværk.

»Vi oplever en vækst i dataforbruget på omkring 40 procent hvert år, og gårdagens infrastruktur kan slet ikke håndtere den vækst. Derfor investerer TDC Net nu i at bygge den næste generation af digital infrastruktur i hele Danmark med 5G og fibernet. Med pålidelige og lynhurtige telenetværk binder vi virksomheder, hospitaler, skoler – du og jeg – endnu bedre sammen nu og i fremtiden,« siger Andreas Pfisterer.

Læs også: TDC aktiverer 5G-mast: Fjernstyrer hænder i ambulancer

Adm. direktør Andreas Pfisterer fra TDC NET, Arun Bansal, President of Europe and Latin America hos Ericsson, og Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør, ved åbningen af TDC's 5G-pilot i Helsingør. Illustration: Laurids Hovgaard

Gigabit-hastigheder er en realitet

Det nye 5G-netværk giver en gevaldig opgradering af datahastigheden og kommer op over en gigabit/sekundet, men det er især en kraftig reduktion af latenstiden, altså den den tid, det tager at få en besked fra ét sted til et andet, som udgør det største teknologiske fremskridt.

»Vi er oppe på en hastighed på omkring 1,1 Gbit/sekund. Men den store forskel er helt klart latenstiden, som man vil opleve meget lavere end hidtil, og vi håber at komme ned på 10 millisekunder i løbet af pilotfasen,« siger Uffe Tomasson.

Det er fire til fem gange kortere svartid end de eksisterende mobilnetværk kan levere i dag.

Hvorfor er det lige i Helsingør, I har placeret jeres første 5G-netværk?

»Vi har valgt Helsingør, fordi her er skove og bakker, og så ligger det lige ud til Øresund. Både vand, højdeforskelle og skov kan give udfordringer for netværket, og derfor er det et oplagt sted at teste nye netværk, siger Uffe Tomasson.

Læs også: Første private 5G-netværk i drift på tysk testfabrik

Kinesisk udstyr erstattes af svensk

TDC Nets udrulning af 5G sker som et led i en større udskiftning af alt netværksudstyr på teleselskabets mobilnetværk, lige fra 2G til 5G. Det sker som en konsekvens af, at TDC sidste år fravalgte kinesiske Huawei, som hidtil har stået for driften af TDC's mobilnetværk. I stedet er opgaven som netværksleverandør nu givet videre til svenske Ericsson. Derfor skal alle TDCs mere end 3.800 mobilsites have pillet Huaweis udstyr ned, og nyt Ericsson udstyr skal sætte op. Det er i forbindelse med den udskiftning af de nye mobilmaster bliver 5G-kompatible. Den udrulningen er allerede i gang og fortsætter indtil udgangen af 2020, hvor alle mobilsites forventes at være 5G-kompatible. Udover Helsingør har Ericsson allerede udskiftet op mod 100 mobilsites i Sønderjylland, som i dag også er 5G-kompatible, men endnu ikke aktiverede.

»Det nye netværksudstyr kommer også til at forbedre det eksisterende 4G-netværk markant, og når vi fra næste år tager 2.100 MHz-frekvensbåndet i brug, vil vores kunder opleve markant hurtigere datahastigheder på 4g,« siger Uffe Tomasson.

Det betyder at man på de nye opdaterede 4G LTE-netværk kan komme op på 800 Mbit/sekundet.

Retningsbestemte antenner

En af årsagerne til, at 5G-netværket bliver både hurtigere og mere pålideligt, skal findes hos den måde antennerne i mobilmasterne udsender mobilsignalet. Det sker med den såkaldte multiple-input and multiple-output (MIMO), som betyder, at antennerne kan retningsbestemme signalerne mere direkte mod modtagerne. MIMO-teknologien fungerer allerede i dag på de eksisterende 4G-netværk, men typisk kun i fire eller otte retninger, mens de nye antenner i Helsingør kan retningsbestemme signalerne i 64x64.

»Vi er så heldige, at Ericsson har et stort R&D-center i Lund, lige på den anden side af Øresund, og som strategisk partner med Ericsson skal vi teste nye 5G-teknologier af her i Danmark,« siger Uffe Tomasson.

Læs også: Professor har arbejdet på alt fra 1G til 6G: Målet er det trådløse kabel

Mangler afklaring af frekvenser

Lige nu kører 5G-netværket på en prøvefrekvens på 3,5 GHz-frekvensbåndet som er udstedt af Energistyrelsen, og så forventer TDC at tage sine 700 MHz-frekvenser i brug i andet kvartal 2020. Her bliver rækkevidden på 5G-netværket markant større, mens latenstid bliver højere, og datahastigheder vil være knap så høje som på 3,5 GHz-prøvefrekvensen.

Men før TDC og andre danske teleselskaber for alvor kan åbne for 5G til danske virksomheder og privatforbrugere, skal Energistyrelsen afholde den længe ventede frekvensauktion over 3,5 GHz og 26 GHz, som er de frekvensbånd der er udset til at blive de centrale til 5G.

»Vi afventer stadig den kommende frekvensauktion, som bliver afgørende for, hvordan vi kommer til at rulle 5G ud i hele Danmark,« siger Uffe Tomasson.

Ingeniøren har tidligere beskrevet hvordan virksomheder og teleoperatører er frustrerede over myndighedernes manglende tildeling af frekvenser til 5G.

Læs også: Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk

EU har udpeget de tre centrale frekvensbånd: 700 MHz, 3,5 GHz og 26 GHz som de primære 5G-­frekvenser og meddelt alle medlemslande, at de skal være uddelt og brugbare ved udgangen af 2020. Indtil videre ved ingen dog, hvornår Energistyrelsen, som er den danske myndighed på området, planlægger at afholde auktion over 3,5 GHz og 26 Ghz, og hvordan de tekniske detaljer vil se ud.

»For begge frekvensbånd er forventningen, at de stilles til rådighed for mobilkommunikation inden udgangen af 2020 i overensstemmelse med det nye direktiv på teleområdet. Det forventes, at 3,5 GHz-frekvensbåndet stilles til rådighed på en auktion, som forventes gennemført i efteråret 2020,« skrev Energistyrelsen i en e-mail til Ingeniøren tilbage i oktober.

8 EU-lande har allerede gennemført auktioner over 3,5 GHz-båndet, mens 9 lande har fastsat en dato.

Læs også: Nordisk samarbejde om 5G ligner et regulært flop

Live-billeder fra Helsingør til Odense

En af de virksomheder der har tyvstartet og testet det nye 5G-netværk i Helsingør er dronevirksomheden WeFly, der blandt andet producerer tv med droner til TV2. I lørdags lettede en drone fra Helsingør, hvor den sendte direkte billeder til Odense.

»Vi testede 5G-netværket i lørdags og det gik rigtig godt. Vi fik sendt tre GB video på 10 minutter og det var helt uden udfald,« siger Kasper Due Bække, adm. direktør i WeFly.

(Video: WeFly)

Der er dog ikke mange 5G-kompatible enheder på markedet, og for at for at forbinde dronen med 5G-netværket måtte WeFly montere en 5G-kompatibel smartphone på siden af dronen. Her erstatter mobiltelefonens ene simkort, de otte simkort, der normalt sidder i et indbygget modem på dronen. De otte simkort er koblet op på de tre forskellige mobilnetværk i Danmark, og vælger så det netværk med bedste dækning i situationen. Med 5G bliver de otte simkort reduceret til et enkelt.

Læs også: Sukker efter 5G: Mobile robotter savner stabile trådløse netværk

En af bekymringerne ved 5G har været strømforbruget, og at de nye hurtige datahastigheder ville dræne batterierne på ingen tid. Det var dog ikke tilfældet med dronetesten i Helsingør.

»Batteriet viste 100 procent da vi sendte dronen op, og da den kom tilbage efter en halv times flyvning, og havde sendt tre GB data, viste batteriet 99 procent. Det er rigtigt godt,« siger Kasper Due Bække.

Udover TDC Net er Telia og Telenor også i gang med at etablere 5G-netværk i Danmark. Tilbage i juni aktiverede Telenor den første 5G-mobilmast i Aalborg, og nu bliver de nordjyske test udvidet til landets fire største byer.

»Vi fortsætter med at udvide piloten, så vi kan blive klogere på, hvordan teknologien performer i praksis og i et live mobilnetværk. Efter de første 5G-master er begyndt at performe optimalt, tager vi disse erfaringer med videre i udbygningen af 5G-piloten, så vi kan lære mere om teknologien,« fortsætter Jesper Mølbak, netværksstrateg i Telenor Danmark..

Læs også: »5G har en pris, og den pris er batteriforbrug«: Televirksomheder jagter allerede ny teknologi

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Ingeniør læsere, Er vi færdige med 5G debatten?

Den svenske sommeridylliske sang "Sol, vind och vattan" af Ted Gärdestad (en fantastisk sang i øvrigt, der netop nu kører på min spotify koblet på det gamle B&O anlæg) er blevet til "Skov, hav og bakker" i en artikel som emmer af skøn idylliseret forsoning over Øresund mellem TDC og Ericsson, efter den fejlslagne kinesiske flirt.

Som gammel Ericsson medarbejder kan det kun glæde mit ingeniør-hjerte, at Huawei ikke er med i denne ligning længere.

Alligevel klinger "Skov, hav og bakker" slet ikke på samme måde i mine ører. Og det skyldes artiklens grundlæggende 5G tema.

Jeg ved godt at vi ingeniører tidligere her på siderne har brugt krudt og energi på at snakke for og imod mulige sundhedsfarer ved 5G. Og går man tilbage og læser, så bliver det ofte en ophedet debat.

Indtil for ganske nylig, har jeg været pro mere teknologi, jeg har været pro større (trådløs) båndbredde, og pro Danmark som foregangsland indenfor teknologi og da især indenfor telekommunikation.

Det er jeg ikke længere, efter at have dykket lidt ned i emnet omkring radiofrekvent stråling og 5G. Jeg mener at det må være tid til, at danske ingeniører for alvor blander sig i debatten med den viden vi måtte have at bidrage med om emnet. Med det klare formål at gøre den tekniske del af debatten mere transperant end den er idag.

Især fordi kun ganske få 'tekniske eksperter' i Danmark er blevet spurgt om emnet. Professor på DTU Lars Dittmann og Antennespecialist Gert Frølund Pedersen er de eksperter der er blevet citeret i to af de artikler som kommer fra to af Danmarks mest velanskrevne tidsskrifter, hhv Jyllands Posten og Ingeniøren (Se links til artiklerne længere nede). Især Gert Frølund figurerer i en del andre pro-5G artikler.

I begge de nævnte artikler får læseren umiddelbart et indtryk af en total hvidvask af 5G's helbredsskadelige virkninger på mennesker.

I den første artikel går Lars Dittmann i rette med Dan Johannessons promovering af den amerikanske forsker Martin Pall's påvisning af 15 forskellige sammenhænge mellem 5G og kræft. Jyllands Posten artiklen er blevet til i samarbejde med Videnskab.dk. Ja, faktisk så er artiklen baseret på en Videnskab.dk artikel med overskriften "Frygten for 5G spreder sig på et uvidenskabeligt grundlag" (se link længere nede).

Cand.Mag Dan Johannesson påstår i en Facebook video at 5G vil øge den elektromagnetiske stråling markant, hvilket får Lars Dittmann til at gå i rette med ham.

Citat fra artiklen: Men det er forkert, siger Lars Dittmann. 5G-netværket medfører ikke, at der kommer kraftigere elektromagnetisk stråling i vores omgivelser end hidtil. Tværtimod: Når 5G-netværket bliver rullet ud, bliver vi udsat for svagere elektromagnetisk stråling end i dag. Her er forklaringen: Planen er, at der med tiden skal sættes flere antenner (også kaldet mobilmaster) op, når 5G-netværket skal rulles ud. Antennerne kommer altså til at stå tættere på hinanden. Det betyder, at radiobølgerne skal bruge mindre energi på at transmittere lyd og billeder fra et sted til et andet. Jo mindre energi, des svagere elektromagnetisk stråling bliver der udsendt. »Det er meget usandsynligt, at strålingen kan skade vores helbred,« siger Lars Dittmann. Citat slut

Dittmann får altså afsluttet med at frikende 5G fordi der kommer flere antenner.

Som telekomingeniør (der dog ikke har arbejdet i branchen i mange år) forstår jeg simpelthen ikke at Lars Dittmans udtalelser kan være så konkluderende. Selv teleselskaberne fortæller at deres nye 5G netværk vil øge de elektromagnetiske felter med 10+ procent. Og sætter man sig lidt ind i 5G teknologien, så ser hans udtalelser endnu mere uforståelige ud. 5G's basestationer/mobilmaster kommer til at anvende en ny antenneteknologi på bl.a. 3,5 GHz båndet, der kaldes "beamforming" eller "5G Active Antenna Array Formation" fordi man kan retningsbestemme signalerne, hvilket ikke sker i 2G/3G eller 4G basestationernes antenner. Denne teknologi gør det muligt at mangedoble overførselshastigheden.

Jeg finder det gådefuldt at man mangedobler overførselshastigheden samt retningsbestemmer antennerne og samtidigt garanterer at der kommer svagere elektromagnetisk stråling ud af det! Argumentet er altså at der er flere antenner (jeg må formode at Dittmann refererer til mobilmaster her, og ikke selve 5G Active Array antennerne) og der derfor er kortere afstand mellem mobiltelefonen og mobilmasten. Og derfor skal bruges mindre elektromagnetisk stråling til at overføre data. Men når datamængderne samtidigt mangedobles, hvor ender vi så i forhold til den endelige elektromagnetiske stråling i gadebilledet (der under alle omstændigheder går op med minimum 10%)?

Jeg er bestemt ikke overbevist. Tværtimod, så finder jeg anledning til at der graves meget dybere i denne helt nye strålebaseret antenneteknologi, der minder om en ny slags radarteknologi. Jeg minder om at der ikke mangler beviser på hvor farlig radarteknologi er.

Den nævnte artikel i Videnskab.dk bruger desuden en del spalteplads på at pille Martin Palls peer-reviewed studie fra hinanden på helt uvidenskabelig vis. Martin Palls studie blev af det Italienske Deputeretkammer vurderet holdbar nok, til at det var med til at danne grundlag for, at den Italienske regering d. 7. oktober 2019 blev forpligtet til at stoppe 5G udrulning i Italien.

Mht artiklen i Ingeniøren "Spørg Fagfolket: Er 5G farligt for helbredet?", så får Professor i Antenneteknologi, Gert Frølund frikendt 5G fra at være farligt for helbredet ved at uddybe:

"Nu kan man jo ikke vide det, før man har undersøgt det, men i de 25 år, jeg har arbejdet med mobilteknologier, helt tilbage fra 1G, så har vi ikke set nogle sammenhænge."

Dermed burde Gert Frølunds status som ekspert og Professor i Antenneteknologi tages op til overvejelse, for han misinformerer den danske befolkning i ganske alvorlig grad. Hvordan kan han arbejde med mobilteknologier i 25 år uden at vide at over 80% af studierne omkring mobilmaster og sundhedsfarer viser forøgede tilfælde af neurologiske symptomer eller kræft hos mennesker, der bor inden for en radius af 500 meter fra mobilmaster. Jeg refererer her til en videnskabelig gennemgang udført af PubMed (se link herunder).

Disse to eksempler viser hvor groft misinformeret den danske befolkning er blevet af de få eksperter der bliver fremført i medierne. Gert Frølund er DRs yndlingsreference i 5G sammenhæng, sammen med Christoffer Johansen der dog ikke er teknisk ekspert, men professor i Onkologi ved Rigshospitalet, hvilket ikke fraholder ham fra at frikende 5G for at øge cancer risikoen (se Videnskab.dk artiklen herunder). Den frikendelse er mærkværdig og højst betænkelig, og viser at debatten har brug for nye input.

Jeg vil mene at danskerne vil være bedst tjent med, at ingeniører blander sig i debatten, så vi med vores teknisk dannelse kan være med til at bringe 5G debatten op på et langt mere faktuelt niveau.

Måske IDA Tele gruppen kunne være samlingspunktet for sådan et initiativ? Hvis ikke, kunne jeg godt forestille mig at stille nogle ressourcer til rådighed til at samle denne gruppe af, forhåbentligt mange, ingeniører. Under alle omstændigheder er alle interesserede ingeniører velkommen til at kontakte mig på nedenstående mobilnummer.

Med venlig hilsen

Flemming Blicher Svagstrømsingeniør, MBA Mobil 53891307

Links til artikler:

"Forskere: Frygten for 5G er uvidenskabelig" (Jyllands Posten): https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE1126... "Spørg Fagfolket: Er 5G farligt for helbredet?" (Ingeniøren): https://ing.dk/artikel/spoerg-fagfolket-5g... "Frygten for 5G spreder sig på et uvidenskabeligt grundlag": https://videnskab.dk/krop-sundhed/frygten-... En videnskabelig gennemgang af de mobilmastestudier, der er offentliggjort i det ansete PubMed viste, at 8 ud af 10 undersøgelser viser forøgede tilfælde af neurologiske symptomer eller kræft hos mennesker, der bor inden for en radius af 500 meter fra mobilmaster: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20662418 Italiens parliament pålægger regeringen at blokkere for 5G udrulning: https://helbredssikker-telekommunikation.d...

 • 1
 • 2
Hvad er 5G?

Til alle ingeniører der gerne vil vide hvad 5G er, og som også undrer sig over hvorfor Ericsson, Telia, TDC, Telenor, Huawei osv ikke fortæller mere om det rent tekniske, så har jeg godt nyt!

Det er nemlig muligt at tage et crash course, ved at læse denne hjemmeside: www.5Ginfo.dk

Vær OBS på at det som teleselskaber indtil nu har snakket om ikke er 5G! Det er 4G+ (som de selv kalder for 5G sub 1) og 4G++ (som de kalder for 5G Sub 6).

De er hidtil ingen (mig bekendt) der endnu har beskrevet offentligt hvad 5G mm Wave er.

5G = 5G mm Wave

Og hvad er 5G mm Wave så?

 • Det er alt det der foregår over 20GHz området op til 100GHz!
 • Det er udbredelse af af EMR (mikrobølger) i horisontalt plan
 • Det er (indtil videre) kun til stationære klienter der kan serviceres af 5G mm Wave (fx Smart Meter'ne i forbrugernes huse)
 • Det er et teknisk område som ALLE teleselskaber hidtil har mørkelagt for offentligheden

Dermed falder teleselskabernes forklaring om at 5G er download til smartphone af en HD film på 2 sekunder!

Se evt. også Danmarks 5G plan vedtaget af regeringen sidste år, hvor der klart og tydeligt står at der ikke p.t. er nogle åbenlyse usecases for forbrugerne, så derfor bliver alle offentlige instanser bedt om at finde på nogle! De bliver også bedt om at fremme den positive oplysning om 5G, for at bane vejen for 5G, og imødegå modstand: https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Tele/5g_...

Læs mere på siden (5Ginfo.dk), og så håber jeg at du som ingeniør får lyst til at stille endnu flere spørgsmål til teleselskaberne, Energistyrelsen, Sundhedsstyrelsen og til politikerne.

Jeg synes vi skylder os selv, vores børn, børnebørn og kommende generationer derefter, at vide hvad det er vi implementerer med 5G.

Er du ingeniør og gerne vil være med i en ingeniørgruppe der undersøger 5G fra teknisk perspektiv, så er du velkommen i denne Facebook gruppe: https://www.facebook.com/groups/7101845561... (PS du behøver ikke at være svagstrøm, stærkstrøm eller IT ingeniør, alle ingeniører er velkomne)

Venlig ingeniør hilsen Flemming Blicher

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten