Skotland forbyder al udenlandsk engangsplast

Polystyren beholdere som denne er ikke længere tilladt at bruge i Skotland. Lignende forbud er på vej i England. Illustration: Bigstockphoto / nndanko

Skotland har indført et omfattende forbud mod brug af engangsplast i forretninger.

Plastbestik, -tallerkener, -sugerør og ballonpinde er alle bandlyst. Også madbeholdere og kopper lavet af polystyren er fra juni 2022 blevet forbudt for butikkerne i Skotland.

Den skotske regering siger selv, at det er den første del af Storbritanniens mål om at forbyde »problematisk« engangsplast.

Det estimeres, at der bruges omkring 700 millioner engangsartikler af plast hvert år i Skotland.

Restriktionerne kommer til at gælde for både online og fysisk salg, og formår en forretning ikke at leve op til regulativerne, kan det føre til en bøde på op til 5.000 £, altså hvad der svarer til 43.600 kr.

Som reglerne er nu, kommer det kun til at gælde produkter fremstillet i Skotland, eller produkter importeret fra lande uden for Storbritannien. Det betyder, at forretninger i teorien ville kunne få deres plastprodukter fra andre dele af Storbritannien, men det står til at blive ændret de næste par måneder.

I England har man desuden planer om at lave et lignende forbud mod plast i det, regeringen kalder for »krigen mod plast.«

Her et overblik over de berørte typer plast. Zero Waste Scotland, der er en nonprofit miljøorganisation, opfordrer på deres hjemmeside forretninger til at finde andre alternativer end dem, der netop er blevet forbudt. Illustration: Zero Waste Scotland

Norges forsvar fik dispensation til at bruge plastskeer

For nylig fik det norske forsvar dispensation til at bruge skeer af plast.

Brugen af engangsplast har været forbudt i EU siden sidste sommer, og selvom Norge egentlig ikke er en del af EU, er det norske forsvar blevet ramt af forbuddet.

Miljødirektoratet har nemlig, som en undtagelse, givet det norske forsvar lov til at bruge 400.000 plastskeer. Det var ikke tidligere tilladt, da Norge har valgt at følge EU’s plastdirektiv, som forbyder brugen af engangsplast.

Forsvaret havde dog svært ved at finde brugbare alternativer til engangsbestik af plast, selvom man har forsøgt sig med hele fire af slagsen: skeer af træ, papir, spiselige materialer og CPLA. Sidstnævnte blev ikke godkendt, da det stadig går under reglerne for plast defineret af EU’s reglement.

Den største udfordring har været, at tilberedningen af mad foregår med kogende vand, hvilket ødelægger eller ændrer formen på de testede alternativer.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvor længe kan plast overleve sol og saltvand?

Læs også: Papir, plast, pap: Europæerne leverer fortsat 113 millioner ton husholdningsaffald om året

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Foreleden så jeg børnene sidde med et sugerør i ders drink, og det var ganske rigtigt lavet at pap/papir. Uden på. Inden i var sugerøret plastikcoated, eller opløses det med det samme. Det var på et offentligt sted uden affaldssortering, og det var meget rart, for ellers ville jeg ikke vide om plastiksugerøret skulle smides i papiraffald eller hvad. Alt affald blev smidt i samme beholder.

Røgslør.

  • 3
  • 2

Den med sugerør er speciel problematisk når man skal give noget at drikke til svage, gamle eller parkintonspatienter. At det så bør laves i PE eller andre glimrende brændsler er en anden sag.

Det ville formodentlig væreårhunredets (og det forgangnes) bedste miljøtiltag, hvis samtlige folketigets medlemmer fik et ugekursus i plastictyper.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten