Skørt til flydende olieplatforme gør dem stabile i høje bølger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skørt til flydende olieplatforme gør dem stabile i høje bølger

Det norske ingeniørfirma Sevan Marine har konstrueret en flydende olieproduktionsplatform (FPSO), der ligger så stabilt i havet - selv i høj sø - at der kan bruges stive olierør helt nede fra 400 meters havdybde.

Produktionsplatformen er rund, og nede ved havoverfladen er der monteret et stort, tallerkenformet skørt, der dæmper platformens bevægelser i vandet.

Den nye "slingrekant", som Sevan Marine kalder skørtet, er blevet større, og det gjorde forskellen, så de billigere, stive olierør kunne komme i brug.

Bruges på store havdybder

Flydende produktions- og lagerplatforme bruges typisk på store havdybder, der gør det umuligt at bygge faste anlæg, eller ved oliefelter, hvor produktionen antages at ske i en kortere årrække.

Formålet med platformen er at oplagre og forbehandle den oppumpede olie, så den er klar, når et tankskib lægger til.

»Vi har demonstreret, at platformen kan tåle orkaner, uden at det er nødvendigt at koble olierørene fra, så mulighederne er store,« siger teknologi- og forretningschef Fredrik Major til det norske magasin Teknisk Ukeblad.

Dokumentation

Artikel i Teknisk Ukeblad
Virtuel videorundtur på en olieproduktionsplatform

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten