Skorstensfejere stævner kommune for brændeovnsforbud

Plus7. oktober 2020 kl. 03:0010
Skorstensfejere stævner kommune for brændeovnsforbud
Illustration: PEXELS.
Lejre Kommune har forbudt skorstene i to lokalplaner. Nu bliver kommunen stævnet af den lokale skorstensfejer med støtte fra Skorstensfejerlauget.
Artiklen er ældre end 30 dage

En lokal skorstensfejer i Lejre og brancheorganisationen Skorstensfejerlauget vil hive Lejre Kommune i retten, da de mener, at kommunen overskrider sine beføjelser med et forbud af skorstene og dermed brændeovne i to lokalplaner fra 2019.

I en stævning fremgår det, at de vil have rettens ord for, at forbuddene er ugyldige.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
9. oktober 2020 kl. 07:16

Der er rigtig mange pizzariaer, der fyrer med træ i stenovne, og rigtig mange der griller med trækul eller -briketter om sommeren, og så er der selvfølgelig bilerne der både udleder forbrændingsgasser men også hvirvler mineralske partikler og organiske dækpartikler op i luften, og så er der de utallige plæneklippere som både forurener og larmer. Og så er der gasfyrene og de gasfyrede strålingsvarmere som bør fjernes.

Listen er lang hvis man skal forbyde aktiviteter med det formål at skabe et rent miljø og sikre ren luft i villakvartererne med krav i lokalplanerne.

9
8. oktober 2020 kl. 15:22

Husbåde i kbh bruger i høj grad pillefyr til opvarmning. Her bør kbhs kommune kunne regulere og henviser til luft til luft varmepumber. Specielt i storbyer er det nødvendigt at minimere partikel udledning og altså både brændeovne og pillefyr. Men må dog medgive at åben ild ala pejs eller moderne brædeovne med glas er hyggelige.......bruger selv 4k fireplace på smart TVet....og det er ikke helt det samme

8
7. oktober 2020 kl. 22:49

Når regeringen ikke vil gøre noget ved problemet med brændeovne i byerne, så forstår jeg godt, at kommunerne selv går i aktion.

Ja, for det er ligetil, hvis regeringen ønskede færre brændeovne kunne den simpelthen gøre det mere attraktivt at opvarme med el eller naturgas! Så ville de fleste nok droppe besværet med at fyre store mængder brænde af, og nøjes med at fyre op af og til for hyggens skyld!

Disse opvarmningsformer medfører ingen gener for naboerne og ledningsnettene har vi allerede, og det er sådan man gør i vore nabolande, også fremover, og CO2-gevinsten ved regeringens planlagte udfasning af naturgas er vist mest teoretisk!

7
7. oktober 2020 kl. 13:46

når det drejer sig om mnyt byggeri. Hvem vælger at installere brændeovn og bruge i et nyt højisoleret hus med gulvvarme?

6
7. oktober 2020 kl. 10:00

i lokalplanen, men man må ikke regulere om folk skal have lov til at forurene luften. I et nyt kvarter det ikke vil ramme nogen eksisterende bygninger overhovedet. Altså hvis man tager skorstensfejerenes ord.

Ild i pejsen er rigtig hyggeligt og det er skorstensfejrere også. Men på en kold decemberdag hvor alle er inde og hygge er et parcelhuskvarter nemt lige så forurenet som de værste gader i København - pga. brændeovne.

Vi har lært meget siden jeg var barn og vi skulle tage og bruge den lærdom.

5
7. oktober 2020 kl. 09:44

Skorstensfejerne kæmper ikke for det lovlige, eller vores sikkerhed. De kæmper for at bevare et uddøende erhverv. Brændeovne udleder skadelige stoffer i store mængder, og kommunens tiltag til at forbedre luft kvaliteten er det eneste rigtige. At mange synes en brændeovn er hyggelig er jo rigtigt. Men hvad vejer tungest - ens private hygge, eller spredningen af gidtige stoffer ud over naboerne, samt dårlig luft kvalitet i ens egen stue. ?? Jeg håber at kommunen vinder, så flere brædeovne kan lukkes. Og borgerne ikke længere skal sidde i naboens røg.

4
7. oktober 2020 kl. 09:44

Pejseild er rigtigt hyggeligt. Det er bare ikke så hyggeligt, når jeg i mit mit hjem forsøger at lufte ud i vintermånederne, men i stedet for frisk luft får naboens røg ind i huset. Jeg har ikke noget imod brændeovne i landzoner og sommerhusområder, hvor der ikke er mulighed for anden opvarmning, og hvor der er langt mellem naboerne. Men det fungerer bare ikke i tætbefolkede områder.

3
7. oktober 2020 kl. 09:29

Lokalplaner er jo netop til for at sikre at uheldigheder ikke opstår, samt at områder planlægges til specifikke formål. En større virksomhed kan være uheldig placeret i et villakvarter hvor der cykler børn..... Hvis en lokalplan rammer sit formål rigtigt, så stiger attraktiviteten og dermed værdien, som så også kan give højere boligskatter. En dispensation fra et eller flere krav/regler i en lokalplan kan som regel gives, så hvis man spørger naboer i en omkreds af f.eks. 200 m, om de vil acceptere en brændeovn med skorsten, så får kommunen jo en viden, om dette er ønsket i området eller ikke. En teknisk speciel løsning kan fint tilføjes en dispensationsansøgning, som grundlag hvorfor netop dette bør give dispensation.

2
7. oktober 2020 kl. 09:03

I de kølige vintermåneder og især op til Jul er det rigtigt hyggeligt med Pejseild. Sålænge det blot er for hyggens skyld og ikke et egentligt brænde eller pillefyr, der kører løs som hovedopvarmningskilde, synes jeg borgere skal have frihed til at hygge sig :)

1
7. oktober 2020 kl. 08:22

Når regeringen ikke vil gøre noget ved problemet med brændeovne i byerne, så forstår jeg godt, at kommunerne selv går i aktion.