Skoleleder: Hyr en Teach First-kandidat og få ekstra faglighed

18. januar 2016 kl. 11:30
Skoleleder: Hyr en Teach First-kandidat og få ekstra faglighed
Illustration: Søren Zeuth.
Udfordringen med at rekruttere lærere til matematik og naturfag blev en kærkommen mulighed for at udvikle Skelgårdsskolens faglige profil: Ledelsen ansatte Teach First-kandidat og ingeniør-bachelor Olfert Holte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Engineer the future c/o IDA.

»Spil ikke bare på din mobiltelefon - programmer den!« Budskabet kommer fra en Youtube-video på projektoren med stjerner som Aston Kutcher, Shakira og selveste Barack Obama. Denne morgen skal 6.A på Skelgårdsskolen, der undervises af Teach First.kandidat Olfert Holte, bruge matematiktimen på at lære at programmere med udgangspunkt i Star Wars og Disney Frozen-spil, og spændingen er til at føle. Illustration: Søren Zeuth.

Det er ingen hemmelighed, at folkeskoler kæmper med at finde lærere til matematikken og de naturfaglige fag. Skelgårdsskolen i Kastrup er ingen undtagelse. Derfor var skoleelever Anette Bekker Kjærgård heller ikke sen til at gribe muligheden, da graduate-programmet Teach First ringede til hende med et godt tilbud: Hyr en af vores kandidater.

Læs også: Fra ingeniørstuderende til skolelærer: »Rollemodel - det er mig!«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anette Bekker Kjærgård ansatte 25-årige Olfert Holte, som har en bachelor i produktion og konstruktion fra DTU og er en af de 30 første kandidater fra Teach First, der startede op i juni sidste år.

Teach First

  • Er en non-profit organisation, der tilbyder et graduate-program svarende til 150 ECTS, som omfatter en toårig meritlæreruddannelse til bachelorer, kandidater og ph.d.er.
  • Kandidaterne underviser fuldtid på en skole i et socialt belastet område. Sideløbende modtager de undervisning og rådgivning fra en mentor.
  • Teach First kalder programmet et ledelsesudviklingsprogram, fordi der er fokus på at udvikle kandidaternes ledelsesevner.
  • Første hold graduates startede i sommeren 2015. De er udvalgt på baggrund af samtaler, caseøvelser og praktiske situationer, som sikrer, at kandidaterne er fagligt stærke, vedholdende, relationsskabende m.m.
  • Særligt kandidater med matematisk eller naturfag baggrund - såsom ingeniører - efterspørges.

»Og jeg kan anbefale andre at gøre det samme,« siger hun.

De seneste år har ledelsen på Skelgårdsskolen haft ekstraordinært fokus på at løfte skolens faglige niveau, og Anette Bekker Kjærgård understreger, at ansættelsen af Olfert Holte ikke var et udtryk for nød, men snarere en kærkommen mulighed for at udvikle skolens faglige profil.

»Det er enormt spændende at få andre fagligheder ind, og jeg har planer og at bruge Olfert i videreudviklingen af vores narturfagsfelt sammen det øvrige fagteam,« siger hun.

Det handler om personen

Olfert Holte arbejder på fuld tid som lærer i matematik, biologi, natur/teknologi og fysik og kemi i 4.-6.- og 7.klasse, mens han modtager undervisning fra Teach First 3-4 aftener om ugen. Han brænder for undervisningen, og det mærkes tydeligt, fortæller Anette Bekker Kjærgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Olfert har et enormt engagement i forhold til at formidle sin viden og i forhold til børnene. Det er mindst ligeså vigtigt som den ekstra faglighed, han bringer med,« siger hun.

Ifølge Anette Bekker Kjærgård er det ikke meget anderledes at ansætte en Teach First-kandidat end at ansætte en ‘almindelig’ lærer. Processen er den samme. Ansøgeren bliver vurderet ud fra personlighed og CV.

Læs også: »Olfert tager os seriøst, selvom vi kun går i 6.klasse«

»Det handler jo om personen. Hvis vi kan se, at de brænder for og kan se, at de har den rette indstilling ud fra deres historik, så har vi vores kandidat,« siger hun.

Det bliver naturligvis også nemmere med Teach First, fordi ansøgerne til programmet i forvejen har været igennem en nøje udvælgelsesproces, så Anette Bekker Kjærgård har tillid til, at de bedste er valgt ud.

Kast jer ud i det

På Skelgårdsskolen kunne de sagtens forestille sig at gøre brug af Teach First igen.

»Det er virkelig en god mulighed for at rekruttere på højt niveau,« siger Anette Bekker Kjærgård. Hvis andre skoler skulle få lyst til at prøve programmet, har hun også et råd med på vejen:

»Sørg for at have dit bagland med og så ellers bare: Kast jer ud i det.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger