Skjult skimmelsvamp bliver afsløret med DNA-analyse fra bygninger

3. december 2009 kl. 07:161
Fynsk ingeniørvirksomhed har sikret sig rettighederne til DNA-analysemetode, der skal bruges til at afsløre skjult skimmelsvamp.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver nu muligt at afsløre skadelig skimmelsvamp langt hurtigere og mere præcist end tidligere - og det endda uden at skulle brække vægge ned for at komme ind til den altødelæggende svamp.

Det er den fynske rådgivningsvirksomhed OBH Gruppen, der har sikret sig rettighederne til patentbeskyttet DNA-teknologi, der er i stand til at afsløre skadelig skimmelsvamp.

Selve metoden er velkendt. En steril vatpind rodes rundt i et område på omkring 100 cm2 og vatpinden sendes efterfølgende i sit sterile hylster til OBH's laboratorium, der sørger for at få indholdet af vatpinden analyseret for skimmelsvamp.

Der er tale om en såkaldt QPCR-analyse, der består af en række såkaldte primere, der knytter sig til helt bestemte DNA-sekvenser, hvor man kan analysere sig frem til, hvilke helt specifikke skimmelsvampe, der er tale om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ud fra det samlede resultat kan vi se, hvilke typer skimmelsvamp der er tale om, hvor mange der er, og efterfølgende vurdere om der er en fugtskade i rummet eller i bygningen, hvor man har taget prøven. I visse tilfælde kan man også sige, om fugtskaden er tæt på prøvestedet eller længere væk. Der er nogle typer skimmelsvampe, der svæver længere og der er andre med tungere sporer, der vil være tættere på fugtstedet,« siger biolog Niels Skals, der er produktchef i OBH-Gruppens Indeklimaafdeling.

Metoden kan fange 5000 forskellige skimmelsvampe, hvilket ifølge Niels Skals gør metoden meget præcis i forhold til de eksisterende analysemetoder. Dels fordi skimmelsvampe kan have forskellige præferencer i forhold til hvad de går i, og de kan også reagere forskelligt i forhold til om skaden er pludseligt opstået eller om den er mere periodisk.

»Der er skimmelsvampe, der har en forkærlighed for gipsvægge eksempelvis, og nogle der går mere i træ eller tapet, så ud fra DNA-fingeraftryk vil vi kunne sige noget om, hvor sidder skaden, og hvor omfattende den er,« siger Niels Skals.

OBH Gruppen har testet DNA-metoden sideløbende med deres sædvanlige metode, der normalt vil være en aftryksplade, hvor man kan dyrke sporerne fra, men ifølge Niels Skals er den nye DNA-metode betydeligt bedre, da den også kan afsløre skimmelsvamp fra ikkelevedygtige sporer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Typisk ser man fra skjulte skimmelsvampe, at den udskiller mikropartikler, som bliver frigjort til luften, og med tiden binder sig til støv, der falder ned, og som vi så kan analysere, så den store fordel ved denne analysemetode er, at vi kan afsløre skjult skimmelsvamp, før man behøver at lave destruktive indgreb,« siger Niels Skals.

En enkelt prøve kommer til at koste 2500 kroner, men har man behov for at tage flere prøver, kan der blive tale om rabat. Niels Skals forestiller sig at prøven kan været relevant for tilsynsførende af ejendomme i kommuner eller for viceværter eller pedeller. Han peger desuden på, at man ved at foretage prøverne løbende vil være i stand til at opdage mindre udsving, der kan være med til at afsløre udvikling af skimmelsvamp på et meget tidligere tidspunkt end det sker i dag.

For OBH Gruppen er der dog tale om en langt større satsning end blot at få en licens til en DNA-analyse. Ifølge Niels Skals udløber patentet om et par år, og det vil give OBH Gruppen endnu bedre mulighed for at udvikle metoden til danske forhold.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. september 2012 kl. 13:31

Kære ingeniørens læsere,

Jeg kan på vegne af OBH-Gruppen informere, at siden lanceringen af DNA skimmelsvamp testen i 2009 ovenstående artikel, har OBH-Gruppens indeklimaafdeling forbedret analysen, så vi nu kan levere et analyseresultat fra dag til dag - desuden bliver der i her i efteråret lanceret en endnu bedre udgave, hvor DNA testen medtager yderligere skimmelsvamp arter. Læs mere her: http://www.obh-gruppen.dk/da/erhverv/skimmelsvamp/skimmelsvamp-test-dna

Med venlig hilsen

Peter Danielsen OBH-Gruppen Rådgivende Ingeniører A/S