Skjult forbrug kan vælte din mobildataregning i udlandet

De fleste ved efterhånden, at det er en dyr fornøjelse at bruge mobildata uden for Danmarks grænser. Men selv hvis du sparer kraftigt på trafikken og holder øje med mængden af overførte data, kan du få dig en grim overraskelse med hjem fra ferien.

Teleselskaberne måler nemlig forbruget på en måde, der kan få taxameteret til at løbe løbsk, hvis for eksempel mobilforbindelsen er svag, så telefonen hele tiden skal koble på netværket, fortæller teleekspert Torben Rune, direktør for rådgivningsvirksomheden Netplan.

Forbruget bliver afregnet med typisk 100 kilobyte som mindst mulige ’datapakke’ pr. dataopkald – men det er meget forskelligt, hvordan et opkald bliver defineret.

»Ingen ved, hvornår måleren begynder, så det er aldeles uklart, hvornår et kvantum begynder. Er det, når man kører ind i landet, og så indtil du kører ud igen? Problemet med denne kvantificering er, at telefonen i nogle situationer kobler af og på hele tiden, for eksempel hvis du er et sted med dårlig forbindelse, eller hvis den lokale celle er overbelastet,« siger Torben Rune.

Nøjes man med at bruge telefonen til synkronisering af e-mail, kan de få bytes, som hvert tjek efter nye e-mails koster, derfor blive takseret som 100 kilobytes. Og så løber det hurtigt op, når telefonen automatisk synkroniserer mange gange i timen.

Tjek alle apps

Men med en smartphone kan det også være rigtig svært at holde styr på, hvor meget data de forskellige applikationer henter og sender automatisk. Det bedste råd er derfor stadig altid at slukke for den mobile dataforbindelse i udlandet. Er det for upraktisk, opfordrer Torben Rune til at man går telefonens apps igennem med en tættekam.

»Sluk for alt i verden for Outlook-synkronisering, for den er særligt giftig. Tjek, om du har andre applikationer, der synkroniserer løbende. Og hold godt øje med forbruget undervejs,« lyder hans råd.

Får du en regning, der er større, end du synes, den burde være, kan du bede om at få den udspecificeret hos dit teleselskab. Viser trafikoversigten, at data næsten altid er sendt i pakker på omkring 100 kilobyte, er du blevet offer for denne ’kvantificering’ og bliver dermed afkrævet betaling for langt mere data, end du reelt har brugt. Minimumsgrænsen kan også ligge højere eller lavere end 100 kilobyte, for eksempel har teleselskabet 3 valgt 50 kilobyte som mindstemål.

Torben Rune har i flere sager oplevet en alt for høj regning på grund af fænomenet, han kalder kvantificering. Alle gange kunne kunden få penge retur fra teleselskabet ved at klage og dokumentere, at det meste af den afregnede trafik kom fra de mange ‘startgebyrer’ i datatrafikken.

Ingeniøren har spurgt flere tele­selskaber om fænomenet, men har kun fået svar fra Telenor, der oplyser, at der ganske rigtigt vil være mere datatrafik, hvis signalet er meget svagt, og telefonen løbende prøver at fange nye sendemaster. Men det er ikke en typisk situation, og Telenor genkender ikke, at det skulle kunne give en stor stigning i mængden af datatrafik. Desuden skal alle kunder som standard godkende dataforbrug på over 450 kroner i udlandet, fortæller selskabet. Erhvervskunder kan dog have andre aftaler.

Emner : Mobil
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er ikke korrekt at 3 takserer i intervaller på 50KB. Jeg er pt. I Athen og iflg. SMS fra 3 takserer de i intervaller på 1KB. Dvs. At man som 3-kunde ikke løber ind i det i artiklen nævnte problem. Og at artiklen derfor er dårligt researchet.

 • 3
 • 1

Citat fra artiklen: "Men det er ikke en typisk situation, og Telenor genkender ikke, at det skulle kunne give en stor stigning i mængden af datatrafik."

Nu handler artiklen jo ikke om forskelle i mængden af datatrafik, men om forskellige måder at afregne den samme mængde datatrafik.

Så hvorfor lader journalisten Telenor slippe afsted med sådan et ikke-svar?

 • 3
 • 0

De fleste firmaer, hoteller og spisesteder har idag WiFi selv på landet, hvis man blot spørger om det. Jeg har i flere år kunne klare mig med WiFi, og har ofte slået mig ned med en kop kaffe eller et måltid mad for lige at få opdateret mail, nyheder eller apps.. Man skal blot spørge værten om koden, og får de fleste steder en langt bedre båndbredde end vha mobildata. Hvis nogen vil mig noget akut kan de enten ringe eller sende en SMS.

 • 5
 • 0

Det er ikke korrekt at 3 takserer i intervaller på 50KB. Jeg er pt. I Athen og iflg. SMS fra 3 takserer de i intervaller på 1KB. Dvs. At man som 3-kunde ikke løber ind i det i artiklen nævnte problem. Og at artiklen derfor er dårligt researchet.

Nu er Athen inden for EU og derfor lidt udenfo scopet.

 • 1
 • 1

Jeg har kigget lidt i de roaming records som vi får ind fra TDC, hvis produkt vi gensælger. Vi er meget små på mobiltelefoni, så vi har ikke så mange tal.

Jeg kigger på netværket, og det enkelte mobilnummer for at finde det mindste interval mellem to data roaming records. Hvis der er kunder som har oplevet ovennævnte scenarie, så burde operatøren jo slå klart ud.

Så får jeg nedenstående tabel, hvor intervallet er under 1 time. Data skal tages med alle mulige forbehold. Specielt at datasættet er meget tyndt. TDC kunne give nogle mere nøjagtige tal.

Network Lowest interval AREDU 57 ARETC 8 AUTHU 1314 AUTMM 47 AUTPT 6 BELKO 2184 BELMO 97 BELTB 59 CHEC1 13 CHEOR 52 CHNCU 570 CPVTM 35 CYPCT 132 DEUD1 8 DEUD2 12 DEUE1 30 DEUE2 54 EGYMS 513 ESPAT 10 ESPRT 34 ESPTE 42 FIN2G 171 FINRL 11 FINTF 53 FRAF1 36 FRAF2 21 FRAF3 20 FROFT 116 FROKA 145 GBRCN 147 GBRME 27 GBROR 167 GBRVF 21 GRCCO 39 GRCPF 205 HKGTC 750 IRLEC 39 ISLPS 1461 ISLTL 402 ITAOM 33 ITASI 67 JORFL 626 MLTGO 53 MLTTL 57 NLDLT 117 NLDPN 41 NLDPT 46 NORMC 110 NORNC 134 NORNN 133 NORTM 15 POL03 2144 POLKM 128 PRTOP 215 PRTTL 14 PRTTM 29 SVNMT 1476 SVNVG 334 SWEEP 8 SWEHU 88 SWEIQ 26 SWETR 98 THAAS 106 TTO12 80 TURIS 2828 TURTC 651 TURTS 283 USACG 26

 • 0
 • 0

Jeg kigger på netværket, og det enkelte mobilnummer for at finde det mindste interval mellem to data roaming records. Hvis der er kunder som har oplevet ovennævnte scenarie, så burde operatøren jo slå klart ud.

Så får jeg nedenstående tabel, hvor intervallet er under 1 time.

Hvis jeg forstår dig ret, så viser tabellen den korteste tid (i sekunder?), der er gået, fra en telefon koblede af et bestemt netværk i udlandet, og til den koblede på samme netværk igen?

Eller var det fra den koblede på første gang, til den koblede på anden gang?

Eller var det fra den koblede af første gang til den koblede af anden gang?

Kan man udlede noget om taksering ud fra tabellens tal? Med andre ord, kan man gå ud fra, at kunden er blevet faktureret for 100 kB, hver gang der er oprettet en ny data roaming record?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten