Skift job og få en ekstra månedsløn

Er du ingeniør eller it-specialist, så har du gode chancer for at proppe en månedsløn eller to ned i lommen, hvis du sætter dine kragetæer på en ny jobkontrakt.
 
Sign-on fees er på vej ind i det danske jobmarked, og det er et naturligt udslag af, at der er fuld damp på jobmarkedets kedler.
 
Derfor er virksomhederne nødt til at være kreative for at tiltrække de tiltrængte, kvalificerede medarbejdere. Det vurderer Morten Heuing, adm. direktør i rekrutteringsbureauet Stepstones danske afdeling.

»Vi hører flere og flere eksempler på, at kollegaerne får præmier for at finde nye medarbejdere, eller man bruger sign-on fees,« siger han.

Sign-on fees er ellers hovedsageligt kendt fra sportsverden, hvor stjernerne kan få enorme summer for at sætte kragetæer på en kontrakt med en ny klub.

Morten Heuing vurderer, at på det almindelige jobmarked består et sign-on fee typisk af en overgangssum på 70.-80.000 kroner bestemt af månedslønnen udbetalt på forhånd kvit og frit.

»Ifølge vores kunder på ingeniør-området er man efterhånden nærmest nød til at give sign-on fees, for ingeniørerne er sværest at finde. Her er desperationen størst og ligeledes summerne,« siger han.

Gratis gode går hurtigt over

Ingeniøren har i et rundspørge forsøgt at indkredse omfanget af sign-on fees. Her delte virksomhedernes besvarelser sig i to grupper.
Dem som svarede med:

»Nej, vi bruger ikke sign-on fees, for vi føler ikke det er nødvendigt,« siger projektchef for udviklerne i Ementor, Morten Kvist.

Han erkender, at virksomheden er mærket af opsvinget og sagtens kan bruge nogle flere medarbejdere med de rette kvalifikationer.
Men som det er nu, bliver en stor del af de nye ansigter rekrutteret gennem de nuværende medarbejderes netværk. Skulle den metode vise sig at blive uholdbar på et tidspunkt, er han ikke afvisende over for brugen af sign-on fees.

Og så var der den anden gruppe, som slet ønskede at kommentere fænomenet. Det gjaldt blandt for Mærsk Gruppen og den globale konsulentvirksomhed Accenture.

Intet at frygte

»Det kunne tyde på, at de bruger det. Hos arbejdsgiverne er det formentlig ikke velanset, og måske er de bange for, at hvis det kommer frem, og der kommer beløb på, at det presser prisen opad,« vurderer Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær i Forbundet af It-professionelle.

Hun har ikke været ude for, at medlemmerne er kommet til hende med nogen som helst spørgsmål om sign-on fees. Men kontakten sker som regel også oftest, når de har klager eller er havnet i problemer.

Den faglige sekretær mener som udgangspunkt ikke, at brugen af sign-on fees er problematisk for andre end arbejdsgiverne. Men hun råder de ombejlede jobsøgere til at have for øje, at der naturligvis er en årsag til, at arbejdsgiverne gider betale en gratis månedsløn. Det kan for eksempel være for at tegne en klausul, hvor den medarbejder binder sig.

»Det skal man aldrig gøre. Det kan virke som drømmejobbet, hvor alle forhold er ideelle. Men virksomheder skifter ejere, som vi andre skifter underbukser, så der kan sagtens hurtigt ske ændringer,« siger Hanne Lykke Jespersen.

Rockwool Scandinavias personaledirektør, Bent Frandsen siger, at virksomheden nødigt vil bruge sign-on fees.
»Sådan et engangsbeløb går hurtigt over og virker som et lokkemiddel, der skal dække over noget. Så hellere gøre opmærksom på gode og ordentlige arbejdsforhold, for begge parter satser vel på, at det skal blive et længerevarende forhold.«.