Skifergasprotest: Hjørring Kommune går til EU

Hjørring Kommune blev hverken orienteret eller inddraget, da den danske stat gav tilladelse til efterforskning efter skifergas i Nordjylland – og det er ikke godt nok, mener et flertal i kommunens byråd. En skriftlig klage er nu på vej til EU-Kommissionen med CC til Miljø- og Statsministeriet.

I brevet fastslår kommunen, at man ikke ønsker de kontroversielle prøveboringer, og byrådet beder derfor unionen om at undersøge, om ’forløbet har levet op til gældende principper og god forvaltningsskik’´.

Som Ingeniøren tidligere har beskrevet, er der ikke meget at opnå for kommunerne ved at klage til staten over skifergas-planer, sådan som en række kommuner allerede har gjort. Kommunerne har nemlig ikke noget at skulle have sagt i den forbindelse.

Læs også: Skifergas er blevet en lokalpolitisk slagmark

Derimod kan kommunen i sin klage til EU have en pointe, mener Peter Pagh, der er professor i EU- og miljøret ved Københavns Universitet.

»Når det kommer til at behandle sager om energiudvinding, er Danmark ganske langt fra konventionens bestemmelser,« siger han til Ingeniøren.

Befolkning skal inddrages

Beslutningen om at give tilladelse til prøveboringer efter gas på land er så vidtgående, at man med rette kan argumentere for, at den skulle have været omfattet af offentlig høring ud fra den såkaldte Århuskonvention fra 1998, mener Peter Pagh.

»Århuskonventionen er gældende ret,« fastslår professoren.

Læs også: Derfor dropper Total skifer-boringer i Nordsjælland, men fortsætter i Jylland

Konventionen dikterer netop, at befolkningen skal oplyses og inddrages forud for væsentlige miljøbeslutninger – et krav, som Energistyrelsen muligvis ikke har været helt fortrolig med, vurderer Peter Pagh.

»Men det er sent at rejse sagen. Det er fem år siden, at licensen blev givet,« tilføjer han.

På den måde er det usandsynligt, at Hjørring Kommune kan få tilladelsen annulleret, mener han.

Kommission kan sylte sagen

Dertil kommer, at det er ganske uforudsigeligt, om kommissionen vil rejse sagen. Det er ifølge Peter Pagh et spørgsmål om politik, prioritering og en lang række andre hensyn. Samtidig er Danmark gode til at stoppe kommissionen i at rejse sager, fortæller professoren.

»Hvis kommissionen vælger ikke at rejse en sag, siger det ikke noget om, hvorvidt det er lovligt eller ej,« understreger han.

Læs også: Kommune anråber miljøminister: Drop fracking-planerne

Der er dog andre EU-instanser, som den utilfredse kommune kan appellere til, hvis klagen syltes i kommissionen. I den komité, der beskæftiger sig med overholdelse af Århuskonventionen, kan man få en vurdering, der ikke er juridisk bindende, men bærer stor autoritet – på samme måde som den danske ombudsmand, forklarer Peter Pagh.

»En principiel udtalelse kan i høj grad få betydning fremover for, om man vil sætte en sådan efterforskning i gang uden at inddrage offentligheden,« vurderer professoren.

Hele Hjørring Kommunes brev - som Nordjyske har fået adgang til - kan læses her.

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad betyder gældende ret nu om dage og hvem gælder den for??

Der ser jo ud til, at der er en masse folk og industri, der er undtaget for gældende retssystem, man kan overhovedet ikke tage det seriøst længere, det er fuldstændig til grin.

Man kan jo snart sidestille retssystemet og politiet, med rockere og mafia, de har alligevel næsten samme status heromkring og er i hvert fald godt på vej dertil.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten