Vil du så også mene, at tilladelse til udvinding skal gives, hvis forureningsundersøgelsen viser, at der ikke er forurenet mere end tilladt ?
Hjørring Kommune blev hverken orienteret eller inddraget, da den danske stat gav tilladelse til efterforskning efter skifergas i Nordjylland – og det er ikke godt nok, mener et flertal i kommunens byråd. En skriftlig klage er nu på vej til EU-Kommissionen med CC til Miljø- og Statsministeriet.
I brevet fastslår kommunen, at man ikke ønsker de kontroversielle prøveboringer, og byrådet beder derfor unionen om at undersøge, om ’forløbet har levet op til gældende principper og god forvaltningsskik’´.
Som Ingeniøren tidligere har beskrevet, er der ikke meget at opnå for kommunerne ved at klage til staten over skifergas-planer, sådan som en række kommuner allerede har gjort. Kommunerne har nemlig ikke noget at skulle have sagt i den forbindelse.
Derimod kan kommunen i sin klage til EU have en pointe, mener Peter Pagh, der er professor i EU- og miljøret ved Københavns Universitet.
»Når det kommer til at behandle sager om energiudvinding, er Danmark ganske langt fra konventionens bestemmelser,« siger han til Ingeniøren.
Beslutningen om at give tilladelse til prøveboringer efter gas på land er så vidtgående, at man med rette kan argumentere for, at den skulle have været omfattet af offentlig høring ud fra den såkaldte Århuskonvention fra 1998, mener Peter Pagh.
»Århuskonventionen er gældende ret,« fastslår professoren.
Konventionen dikterer netop, at befolkningen skal oplyses og inddrages forud for væsentlige miljøbeslutninger – et krav, som Energistyrelsen muligvis ikke har været helt fortrolig med, vurderer Peter Pagh.
»Men det er sent at rejse sagen. Det er fem år siden, at licensen blev givet,« tilføjer han.
På den måde er det usandsynligt, at Hjørring Kommune kan få tilladelsen annulleret, mener han.
Dertil kommer, at det er ganske uforudsigeligt, om kommissionen vil rejse sagen. Det er ifølge Peter Pagh et spørgsmål om politik, prioritering og en lang række andre hensyn. Samtidig er Danmark gode til at stoppe kommissionen i at rejse sager, fortæller professoren.
»Hvis kommissionen vælger ikke at rejse en sag, siger det ikke noget om, hvorvidt det er lovligt eller ej,« understreger han.
Der er dog andre EU-instanser, som den utilfredse kommune kan appellere til, hvis klagen syltes i kommissionen. I den komité, der beskæftiger sig med overholdelse af Århuskonventionen, kan man få en vurdering, der ikke er juridisk bindende, men bærer stor autoritet – på samme måde som den danske ombudsmand, forklarer Peter Pagh.
»En principiel udtalelse kan i høj grad få betydning fremover for, om man vil sætte en sådan efterforskning i gang uden at inddrage offentligheden,« vurderer professoren.
Hele Hjørring Kommunes brev - som Nordjyske har fået adgang til - kan læses her.
Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her
Vil du så også mene, at tilladelse til udvinding skal gives, hvis forureningsundersøgelsen viser, at der ikke er forurenet mere end tilladt ?
Hvad betyder gældende ret nu om dage og hvem gælder den for??
Der ser jo ud til, at der er en masse folk og industri, der er undtaget for gældende retssystem, man kan overhovedet ikke tage det seriøst længere, det er fuldstændig til grin.
Man kan jo snart sidestille retssystemet og politiet, med rockere og mafia, de har alligevel næsten samme status heromkring og er i hvert fald godt på vej dertil.
Det kunne jeg også godt tænke mig et svar på, hvad kan man kalde gældende ret i dag, når det nu ikke er gældende i praksis??
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard