Det franske energiselskab Total og statens olieselskab Nordsøfonden er tæt på at have detailplanlagt efterforskningsprogrammet for skifergas i Nordsjælland.
Programmet er netop ved at blive færdiggjort og vil blive præsenteret for Energistyrelsen inden for de næste par måneder. Det fortæller Henrik Nicolaisen, projektkoordinator for Danmark i Total.
»Vi mangler stadig at få de sidste kontrakter på plads, men det er tæt på,« siger Henrik Nicolaisen.
Modsat Nordjylland, hvor de to selskaber også leder efter skifergas, mangler der basale seismiske data for den nordsjællandske del af projektet. Derfor bliver der i første omgang kun tale om indledende undersøgelser herunder miljøundersøgelser og 2D-seismik, forklarer han.
Licensen i Nordsjælland udgør et areal på 2.288,9 km2. For at planlægge, hvor de seismiske analyser skal foretages, kræves en form for forberedende gravimetriske målinger (måling af rumlige og tidslige variationer i Jordens tyngdefelt). Den type målinger kan foretages med fly, men det er endnu ikke fastlagt, hvordan de udføres.
Henrik Nicolaisen siger, at Total forventer at kunne gennemføre seismiske undersøgelser i den nordsjællandske licens til marts eller april 2014. Herefter vil den normale efterforskningsproces være, at man efter at have analyseret data foretager en prøveboring, før man efterfølgende går til 3D-seismik og planlægning af produktionsfase.
Der vil i givet fald gå nogle år, og om projektet i Nordsjælland nogensinde kommer så vidt som til en prøveboring, er på nuværende tidspunkt temmelig usikkert.
»Det vil i høj grad afhænge af, hvad der sker i Nordjylland,« siger Henrik Nicolaisen.
Nordjyderne er meget længere i processen, fordi der var adgang til eksisterende seismik. Indtil februar var Totals plan at lave en prøvebroing i Dybvad ved Sæby. Det ligger i Frederikshavns Kommune.
Her satte byrådet tirsdag officielt gang i den VVM-proces, som et flertal i byrådet krævede i forbindelse med prøveboringen. Det er første gang, der kræves en fuld VVM på en prøveboring, som der er lavet over 100 af på dansk grund, og det vil forsinke projektet mindst et år. Kravet kom fra Socialdemokraterne, der blandt andet ønskede mere information om de kemikalier, der skal anvendes.
»Vi ønsker bare, at vi får så sikker dokumentation som muligt for, at der ikke er risiko for miljøet i forbindelse med boringen. En fuld VVM er det redskab, vi har som politikere,« siger gruppeformand Birgit Hansen.
Frederikshavns Kommune oplyser, at VVM-redegørelsen undervejs skal godkendes af lokalpolitikerne fire gange. SF har tidligere slået fast, at partiet vil gøre alt, de kan, for at forhindre og forsinke projektet, så Total og Nordsøfonden til sidst trækker sig.
Men hos Socialdemokraterne, der er det største parti i byrådet, understreger Birgit Hansen, at man ikke ønsker at lægge snubletråde ud ved at forlænge VVM-processen undervejs og sende projektet i en politisk syltekrukke.
»Det er slet ikke det, det her handler om. Politisk er vi enige om, at vi vil have denne VVM-redegørelse og de svar, den vil give. Så forventer jeg også, at byrådet stemmer redegørelsen igennem,« siger gruppeformanden.
Forløbet betyder, at der i givet fald kan ligge en godkendt VVM-redegørelse i løbet februar/marts 2014. Redegørelsen skal efterfølgende i offentlig høring, men løber alt efter tidsplanen, vil Total og Nordsøfonden have sin endelige boretilladelse i løbet af sommeren 2014.
Nordsjællænderne bør derfor holde godt øje med udviklingen i Nordjylland, for afhængig af resultatet i Nordjylland kan det nordsjællandske efterforskningsprojekt stoppe, før det for alvor er kommet i gang.
Olieselskabet Shell har tidligere boret efter skifergas i samme skiferformation i Skåne uden held, og hvis den nordjyske prøveboring heller ikke viser gas i kommercielle mængder, lukkes projektet ned.
»Hvis boringen i Nordjylland er negativ, er det usandsynligt, at vi vil bore i Nordsjælland. Chancen for gas vil være for lille til, at det er økonomisk forsvarligt,« siger Henrik Nicolaisen.
Efterforskningen efter skifergas i Danmark er relativt billig, ikke mindst sammenlignet med offshore, men det er stadig langtfra småpenge. Total har netop opjusteret prisen for den nordjyske prøveboring til 350 millioner kroner. Hvor meget man kan spare ved at droppe Nordsjælland, er dog uklart på nuværende tidspunkt.
I morgen, lørdag, afholder nordsjællænderne et møde om skifergas. Det sker i Hillerød og er arrangeret af Frederikssund Klimaforening samt aktive i Hillerød, Halsnæs og Gribskov.
