Skifergas-eventyret er slut på ubestemt tid

1. juni 2016 kl. 12:5012
Skifergas-eventyret er slut på ubestemt tid
Illustration: ApacheCorp.com.
Det franske olie- og gasselskab Total og Nordsøfonden har tilbageleveret deres licens til at bore efter skifergas i Nordjylland. Det sender skifergas til tælling i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu kan nordjyder med stærk skifergas-skepsis ånde lettet op. Det franske firma Total og Nordsøfonden returnerer deres licens til at bore efter skifergas i Nordjylland.

Imidlertid er håbet om et fremtidigt skifergas-eventyr ikke dødt hos den afgående administrerende direktør i Nordsøfonden, Peter Helmer Steen.

»Vi har tilbageleveret licensen i området, så det er slut med skifergas i denne omgang. Jagten efter skifergas er dog ikke stoppet, men det er stoppet på dette sted i Nordjylland,« fortæller Peter Helmer Steen.

Allerede i august beskrev Ingeniøren, hvordan skiferlaget i Nordjylland var for tyndt til, at det franske firma Total og Nordsøfonden ville fortsætte med en prøveproduktion, men partnerskabet har haft tilladelse til at bore indtil juni 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Der kan stadig være skifergas i den danske undergrund

Den licens forsvinder, da Energistyrelsen sætter krav til, at man som licensindehaver skal påbegynde sin prøveproduktion inden for et vist tidsinterval. Det mener Nordsøfondens direktør ikke, at der er økonomisk baggrund for at gøre i Nordjylland.

Regering: Ingen nye licenser lige nu, men ...

Med tilbageleveringen af tilladelsen ryger skifergas til tælling i Danmark. Regeringen har nemlig ingen aktuelle planer om at udstede nye licenser til skifergas-boringer.

Det midlertidige stop for nye tilladelser står ved magt, indtil der er gennemført en evaluering af skifergas i Danmark, hvor erfaringerne fra boringerne i Nordjylland indgår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imidlertid vil energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ikke afvise, at gasarten kan få en renæssance i Danmark 'af hensyn til forsyningssikkerhed og mulige indtægter fra indvinding af skifergas'.

'Jeg ser dog stadig gerne, at selskaber investerer i efterforskning og indvinding af olie og gas i Danmark, både i Nordsøen og på land, så længe aktiviteterne kan ske sikkerhedsmæssigt og miljømæssigt forsvarligt. Jeg synes ikke, vi skal fraskrive os fremtidige muligheder for efterforskning og indvinding af skifergas,' skriver han i en pressemeddelelse.

Hvor skal gassen komme fra?

Den afgående direktør for Nordsøfonden ønsker heller ikke at lægge skifergas i graven på dansk jord.

»Danmark har naturgasressourcer i alunskiferen, men vi mangler i givet fald at finde et sted, hvor tykkelsen af skifergaslaget er stort nok og befinder sig i de rigtige forhold. Og så skal vi finde ud af, om vi kan få en ny licens til den tid,« uddyber Peter Helmer Steen.

Hvor sådanne skifergasressourcer kan lokaliseres i Danmark, ved direktøren dog ikke. Hvis efterforskningen efter potentielle gasreserver skal fortsætte, kræver det nye seismiske undersøgelser, beretter han.

Tidligere har Total og Nordsøfonden opgivet deres licens til at bore efter skifergas i Nordsjælland, da forholdene ikke var gunstige, og perspektivet ikke økonomisk fornuftigt.

Læs også: Derfor dropper Total skifer-boringer i Nordsjælland, men fortsætter i Jylland

Indsamlet data frigives på sigt

Geus, der udfører geologiske undersøgelse i Danmark og Grønland, har tidligere udtrykt håb om, at de data om undergrunden, som partnerskabet har indsamlet, bliver frigivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det ønsker direktøren i Nordsøfonden ligeledes, men han kan ikke love, at den indsamlede data offentliggøres før om fem år, som en klausul tillader det.

»Jeg ved ikke, om den indsamlede data offentliggøres snart eller om fem år. Det er dog vores holdning, at vi skal gøre det,« oplyser Peter Helmer Steen, som forklarer, at der stadig er dialog om emnet mellem partnerne.

Som uvildig statsorganisation vil Geus gerne have adgang til data for at kunne levere præcis information om den danske undergrund.

Højere gaspriser kan vække interesse igen

Siden august, hvor Total droppede prøveboringen i Nordjylland, har partnerskabets eksperthold analyseret kerneprøver fra boringerne, undersøgt mulighederne for udvinding af gas yderligere og opdateret kortlægningen af undergrunden.

Læs også: Minister: Kommuner får ikke veto-ret til skifergas

Resultatet har ikke givet anledning til at fortsætte til prøveproduktionsfasen – altså undersøgelser af, hvor store mængder gas man kan udvinde og kvaliteten af gassen.

Hvis priserne på gas stiger meget markant, kan interessen for skifergassen dog igen vokse, afslutter Peter Helmer Steen.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
2. juni 2016 kl. 13:20

Men det ser ud til at tilsynet har svigtet. Drt hjælper jo ikke at der er standarder hvis de ikke overholdes.

Nu er det ikke staten der skal holde tilsyn med konstruktioner som ikke er livstruende. Det er kunden der kræver service af en bestemt standard, og leverandøren som yder service. Selvfølgelig sker der fejl - ligesom i enhver anden branche - men fall-back procedurerne virker: det juridiske efterspil placerer en regning hos rette part som sørger for at betale. Jeg kan ikke se problemet?

Tilsynet sker forøvrigt i form af en service som er godkendt til en vis standard. Der kan endda forekomme skærpet tilsyn hvis service oplever fx. revner på vingeroden. Så det er helt forkert at snakke om vindmøller som om der slet ikke er tilsyn.

Forøvrigt ER der tilsyn med vindmøllerne så snart menneskeliv involveres: det hedder arbejdsmarkeds styrelsen. Det er deres opgave, og mig bekendt løfter de den så godt man kan forvente.

11
2. juni 2016 kl. 11:09

En konsekvens af kassetænkning

Og af en politisk ideologi om, at virksomheder skal besværes så lidt som muligt i deres virke. Prioriteret over alle andre hensyn.

9
2. juni 2016 kl. 10:27

Hvad mener du med manglende tilsyn? Der er et hav af standarder vindmøllerne skal leve op til.

Men det ser ud til at tilsynet har svigtet. Drt hjælper jo ikke at der er standarder hvis de ikke overholdes. Det er forøvrigt ikke det eneste. Tilsyn synes at være noget vores geniale politikere systematisk sparer væk. Tilsyn med rengøring på hospitaler, med vejprojekter, med indbetaling af skat. Oma

En konsekvens af kassetænkning.

8
2. juni 2016 kl. 10:13

Der er jo også i en rum tid diesel nok! Så kan gassen jo vente......

7
2. juni 2016 kl. 09:02

I Holland valgte regeringen at indføre stop for skifergas licenser da deres undersøgelser viste at der bl.a. var alt for stor usikkerhed om samfundsøkonomien i skifergas. Energiminister Lilleholt bliver ved med at fremføre den økonomiske gevinst uden at fremlægge bare den mindste dokumentation. Ligeledes bliver han ved med at sige at det skal foregå sikkerheds- og miljømæssigt forsvarligt uden at give en nærmere definition eller forholde sig til den Nationale udrednings konklusion om væsentlige usikkerhedsmomenter og manglende viden om konsekvenser ved skifergasudvinding. Der mangler i den grad en reel demokratisk debat om skifergas fremtid i DK.

5
2. juni 2016 kl. 08:35

men jeg er nu ikke så ked af at der ind imellem er andre der står for risikovilligheden!

Nej det er da fint

Men staten går jo også ind med risiko villighed ved at give tilladelse til aktiviteterne. Det et altsammen en afvejning og for firmaets vedkommende er det helt i orden at det ser på sin egen bundlinje og egen risiko. Anden opgave har det ikke. Men staten - de offentlige myndigheder - bør tænke længere og anerledes end private firmaer. Det er dens opgave at tænke på vrgne af hele samfundet. Nu blev det firmaet der trak stikket men tilladelsen til udvinding og dermed risiko for miljøskader er ikke trukket. Det er politik og kan ikke i mine øje alene begrundes i en mulig kilde til indtjening.

Vi har i den grad brug for at tænke forureningsrisiko ind i de politiske beslutninger.

4
1. juni 2016 kl. 22:55

Men som sagt ovenfor havde det været meget bedre og betryggende hvis projektet for en gangs skyld var blevet aflyst udfra samfundshensyn og ikke pga af manglende udsigter til privat profit på samfundets bekostning.

Jeg kan godt forstå at nogen, som i lyset af samfundets manglende tilsyn med fx. vindmølleindustrien, synes at det var bedre at det var staten som havde tabt penge på disse forundersøgelser, men jeg er nu ikke så ked af at der ind imellem er andre der står for risikovilligheden!

John Larsson

3
1. juni 2016 kl. 22:07

. at det udelukkende er økonomiske betragtninger, der ligger til grund for beslutningen, og ikke miljømæssige hensyn, både de lokale og globale.

Man snakker og snakker og er så umådelig miljøbevidste på Christiansborg - hele vejen rundt - men er der den mindste smule penge at tjene her og nu bliver alle hensyn fejet af bordet. Der er ikke sket noget som helst i adfærden siden guldfeberen rasede i Klondyke.

Det ser nu ud til at det ikke kan betale sig for et privat firma at investere i gasudvinding. Godt. Men som sagt ovenfor havde det været meget bedre og betryggende hvis projektet for en gangs skyld var blevet aflyst udfra samfundshensyn og ikke pga af manglende udsigter til privat profit på samfundets bekostning.

2
1. juni 2016 kl. 21:12

... at det udelukkende er økonomiske betragtninger, der ligger til grund for beslutningen, og ikke miljømæssige hensyn, både de lokale og globale.