Nu kan nordjyder med stærk skifergas-skepsis ånde lettet op. Det franske firma Total og Nordsøfonden returnerer deres licens til at bore efter skifergas i Nordjylland.
Imidlertid er håbet om et fremtidigt skifergas-eventyr ikke dødt hos den afgående administrerende direktør i Nordsøfonden, Peter Helmer Steen.
»Vi har tilbageleveret licensen i området, så det er slut med skifergas i denne omgang. Jagten efter skifergas er dog ikke stoppet, men det er stoppet på dette sted i Nordjylland,« fortæller Peter Helmer Steen.
Allerede i august beskrev Ingeniøren, hvordan skiferlaget i Nordjylland var for tyndt til, at det franske firma Total og Nordsøfonden ville fortsætte med en prøveproduktion, men partnerskabet har haft tilladelse til at bore indtil juni 2016.
Læs også: Der kan stadig være skifergas i den danske undergrund
Den licens forsvinder, da Energistyrelsen sætter krav til, at man som licensindehaver skal påbegynde sin prøveproduktion inden for et vist tidsinterval. Det mener Nordsøfondens direktør ikke, at der er økonomisk baggrund for at gøre i Nordjylland.
Regering: Ingen nye licenser lige nu, men ...
Med tilbageleveringen af tilladelsen ryger skifergas til tælling i Danmark. Regeringen har nemlig ingen aktuelle planer om at udstede nye licenser til skifergas-boringer.
Det midlertidige stop for nye tilladelser står ved magt, indtil der er gennemført en evaluering af skifergas i Danmark, hvor erfaringerne fra boringerne i Nordjylland indgår.
Imidlertid vil energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ikke afvise, at gasarten kan få en renæssance i Danmark 'af hensyn til forsyningssikkerhed og mulige indtægter fra indvinding af skifergas'.
'Jeg ser dog stadig gerne, at selskaber investerer i efterforskning og indvinding af olie og gas i Danmark, både i Nordsøen og på land, så længe aktiviteterne kan ske sikkerhedsmæssigt og miljømæssigt forsvarligt. Jeg synes ikke, vi skal fraskrive os fremtidige muligheder for efterforskning og indvinding af skifergas,' skriver han i en pressemeddelelse.
Hvor skal gassen komme fra?
Den afgående direktør for Nordsøfonden ønsker heller ikke at lægge skifergas i graven på dansk jord.
»Danmark har naturgasressourcer i alunskiferen, men vi mangler i givet fald at finde et sted, hvor tykkelsen af skifergaslaget er stort nok og befinder sig i de rigtige forhold. Og så skal vi finde ud af, om vi kan få en ny licens til den tid,« uddyber Peter Helmer Steen.
Hvor sådanne skifergasressourcer kan lokaliseres i Danmark, ved direktøren dog ikke. Hvis efterforskningen efter potentielle gasreserver skal fortsætte, kræver det nye seismiske undersøgelser, beretter han.
Tidligere har Total og Nordsøfonden opgivet deres licens til at bore efter skifergas i Nordsjælland, da forholdene ikke var gunstige, og perspektivet ikke økonomisk fornuftigt.
Læs også: Derfor dropper Total skifer-boringer i Nordsjælland, men fortsætter i Jylland
Indsamlet data frigives på sigt
Geus, der udfører geologiske undersøgelse i Danmark og Grønland, har tidligere udtrykt håb om, at de data om undergrunden, som partnerskabet har indsamlet, bliver frigivet.
Og det ønsker direktøren i Nordsøfonden ligeledes, men han kan ikke love, at den indsamlede data offentliggøres før om fem år, som en klausul tillader det.
»Jeg ved ikke, om den indsamlede data offentliggøres snart eller om fem år. Det er dog vores holdning, at vi skal gøre det,« oplyser Peter Helmer Steen, som forklarer, at der stadig er dialog om emnet mellem partnerne.
Som uvildig statsorganisation vil Geus gerne have adgang til data for at kunne levere præcis information om den danske undergrund.
Højere gaspriser kan vække interesse igen
Siden august, hvor Total droppede prøveboringen i Nordjylland, har partnerskabets eksperthold analyseret kerneprøver fra boringerne, undersøgt mulighederne for udvinding af gas yderligere og opdateret kortlægningen af undergrunden.
Læs også: Minister: Kommuner får ikke veto-ret til skifergas
Resultatet har ikke givet anledning til at fortsætte til prøveproduktionsfasen – altså undersøgelser af, hvor store mængder gas man kan udvinde og kvaliteten af gassen.
Hvis priserne på gas stiger meget markant, kan interessen for skifergassen dog igen vokse, afslutter Peter Helmer Steen.
