Skidt gasmarked fjerner 600 job hos Dong

Dong Energy må indkassere en syngende regnskabslussing for årets første ni måneder - med et underskud på 2,4 milliarder kroner efter skat mod et overskud på 3,5 milliarder kroner i den tilsvarende periode sidste år.

Den primære årsag er koncernens aktiviteter på gasmarkedet, som er slået helt fejl på grund af lave CO2- og kulpriser samt en generel overkapacitet på det europæiske gasmarked.

De 2,4 milliarder kroner hensættes konkret til tab på tre gaslager-kontrakter, som blev indgået i 2007, da sådanne kontrakter var en forudsætning for at operere på gasmarkedet. Også gaskontrakter i forbindelse med LNG-terminalen i Rotterdam, som Dong Energy er medejer af, giver anledning til hensættelser på 0,6 milliarder kroner.

Tab på indgåede gaskontrakter til Dongs LNG terminal i Rotterdam belaster nu koncernens regnskab med store hensættelser til følge. Illustration: Gate Terminal

Administrerende direktør i Dong Energy Henrik Poulsen kalder resultatet for de første ni måneder for utilfredsstillende:

»Lave CO2- og kulpriser medfører, at de kulfyrede kraftværker er mere konkurrencedygtige end de gasfyrede. Dette har medvirket til betydelige hensættelser og en markant forværret resultatudvikling i forretningsområdet Energy Markets,« siger han.

Han tilføjer, at forretningens øvrige tre forretningsområder kører som forventet.

Koncernchefen bebuder derfor nu en effektiviseringsplan, der skal reducere omkostningerne med en milliard kroner inden udgangen af 2012. Det skal blandt andet ske ved nedlæggelse af 500-600 stillinger i koncernen.

Samtidig vil Dong Energy frasælge ikke-kerneaktiviteter, prioritere de fremadrettede investeringer og restrukturere tabsgivende aktiviteter på gasmarkedet. Man forventer, at alene frasalget i 2013-2014 vil give en gevinst på ti milliarder kroner.

Der var ved udgangen af tredje kvartal beskæftiget, hvad der svarer til 6.981 årsværk i Dong Energy.

Dokumentation

Regnskabsrapport fra Dong Energy

Emner : Naturgas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor stor betydning har Nord Stream gasledningerne fra Rusland til Tyskland haft ? Det er op til 55 mia m3 om året. Hvor ses en graf for gasprisen i Europa ? Helst oveni Brent-grafen ?

 • 0
 • 0

Samtidig vil Dong Energy frasælge ikke-kerneaktiviteter, prioritere de fremadrettede investeringer og restrukturere tabsgivende aktiviteter på gasmarkedet.

Dong har åbenbart en "hemmelig" kerneaktivitet. Jeg troede, at det var naturgas, men der er altså en ny. Det er selvfølgelig vindenergi, som ikke rigtigt kan løbe rundt forretningsmæssigt. Samtidig ser vi nu de liberale markedsmenanismer "stikke hovedet frem" i form af øget kulforbrug. Kulreserverne er store, og det kan ikke nytte noget at sætte kikkerten for det blinde øje og ensidigt forfølge en lidt småteoretisk politiker - dagdrøm.

 • 0
 • 0

Samtidig ser vi nu de liberale markedsmenanismer "stikke hovedet frem" i form af øget kulforbrug. Kulreserverne er store, og det kan ikke nytte noget at sætte kikkerten for det blinde øje og ensidigt forfølge en lidt småteoretisk politiker - dagdrøm

 • en udvikling, [b]englænderne[/b] åbenbart er i færd med at tage bestik af:

...Peter Lilley has been appointed to the energy and climate change select committee, provoking an angry response from climate change campaigners. Lilley has previously said that a change in temperature of one or two per cent is "not a huge concern"[...]With Owen Paterson as environment secretary and anti-wind campaigner John Hayes now energy minister, you'd be forgiven for thinking the Tories are gearing up to assault the Climate Change Act and increase the UK's reliance on expensive, imported, polluting fossil fuels.

Kilde:

http://www.politics.co.uk/news/2012/10/25/...

 • 0
 • 0

Man kan godt undre sig lidt over, at netop Dong ikke kunne se hvordan gasmarkedet ville udvikle sig. Er det ligesom bankerne og finansanalytikerne der blev taget med bukserne nede for nogle år siden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten