Er det skidt, at lægen kan følge dit medicin-indtag?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Er det skidt, at lægen kan følge dit medicin-indtag?

Pilleglasset sender trådløst besked til lægen, når du åbner låget for at tage en pille. En app med en avanceret billedgenkendelse på din smartphone genkender pillen og viser lægen, at den ligger på din tunge. En sensor i pillen viser, at du har slugt pillen og fortæller også lægen om din aktivitet og søvn.

De tre teknologier findes allerede i dag, og sensorteknologien blev i november 2017 godkendt i USA til et lægemiddel til patienter med psykiske sygdomme. Også andre teknologier, bl.a. QR-koder med indbyggede alarmer og patientdata er ved at blive integreret i vores medicin.

Læs også: Fremtidens piller er fyldt med teknologi

Overvågningen er som udgangspunkt til gavn til for patienterne for f.eks. at minde dem om, at tage deres piller, så behandlingen bliver bedre. Det gælder måske især mennesker med psykiske sygdomme, fordi erfaringen viser, at nogle dropper medicinen, når de føler sig raske.

Men overvågning åbner også for en ladeport af etiske problemstillinger.

F.eks. kræver forsikringsselskaber i USA allerede i dag bevis for, at kronisk syge tager deres medicin, for at de kan være dækket af en ulykkesforsikring. Det samme kan ske i Danmark. Og hvor sikker er man på, at patientens sundhedsdata ikke kan blive hacket? Noget andet er, at avanceret teknologi fordyrer medicinen, så den måske kun kommer de få til gode, og er det rimeligt?

Teknologi og indsigt

Medicinalkoncernen Lundbeck producerer og udvikler piller til patienter med skizofreni og depression. Her ser man mange muligheder i sensorteknologien, men er optaget af etikken i forhold til overvågning af patienter, fortæller Mads Dalsgaard, direktør for kliniske studier:

»Man skal nok se det som et samspil, så man både har teknologi og arbejder på de mere følelsesmæssige aspekter.«

»Lægeligt er det jo stærkeste, hvis patienten er motiveret for at tage medicinen og fuldt ud forstår effekten af at tage den. Man bør som behandlerteam også spørge sig selv, om der er andre ting, man skal gøre, så teknologien ikke kommer til at stå alene,« siger han.

I Lægemiddelindustriforeningen taler viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard også om grader af overvågning og kontrol, og hvem den er til gavn for i sidste ende.

Husk motivet bag

»I hele sundhedsdebatten omkring big data opsamlet gennem teknologi er det vigtigt at respektere begge holdninger: Den ene er, at vi gør det for at hjælpe dig. Eller du gør det for at hjælpe dig selv. Mens den anden er, at teknologien kan misbruges, og derfor må det stoppe før indtagelsen i kroppen, så der ikke går data ud fra medicin,« siger Henrik Vestergaard.

»De her ting bliver skabt med ønsket om at gøre patientbehandlingen bedre. Men det er bestemt ikke uvæsentligt at huske, hvad der er motivet for at skabe den teknologiske udvikling. Det er for at blive bedst,« siger Henrik Vestergaard.

For pointen er, at virksomhederne rigtig gerne vil hjælpe patienterne, men de vil især hjælpe patienterne bedre, end konkurrenterne gør.

»Det er kun dem, der kan hjælpe patienterne bedst, der vinder i det lange løb. Det er det, der driver denne type forskning. Og samtidig er det en type information, som er overordentlig interessant for sundhedsvæsenet, der jo i stort omfang betaler for patientbehandlingen. Det giver basis for nye etiske overvejelser,« siger Henrik Vestergaard.

Emner : Medicin
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det skidt, at lægen kan følge dit medicin-indtag?

Det er der egentlig ikke noget problem med. Lægen ved kun hvad han bliver fortalt.
Problemet er at disse data vil blive misbrugt, og så er jeg ikke med i det.

  • 1
  • 0

Det er selvfølgeligt interessant at læse hvordan lægemiddelindustrien ser sig selv, men det ville da løfte artiklen med lidt journalistisk bearbejdning.
Feks. står det uimodsagt at industriens motivation skulle være at "være bedst". Som alle andre virksomheder er det for at tjene penge. Det er bestemt kke i alle tilfælde at det er sammenfaldene med "at gøre patientbehandlingen bedre".
Og "sundhedsvæsenet, der jo i stort omfang betaler for patientbehandlingen". Må vi være fri! Pengene kommer fra skatteborgerne.
En vigtig pointe i denne sammenhæng er at det er andre menneskers data og penge, som de jonglerer med.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten