Skibene bliver større – men sikring af containere er ikke fulgt med

Plus20. august 2021 kl. 09:441
Skibene bliver større – men sikring af containere er ikke fulgt med
Skibet APL England har flere gange tabt containere, sidst i foråret 2020, hvor skibet tabte 40 containere, der fik ansigtsmasker og ramponerede kølecontainere til at skylle op på kysten ved Sydney. Illustration: AMSA.
Større skibe og højere stakke af containere øger presset på surringer og de twist-locks, som skal ­holde dem om bord. Det er på tide med nye retningslinjer, mener branchefolk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transport Vildt vejr, slidte containere og dårlig sikring

Indbyggerne i Oregon fik sig en uventet julegave, da sække med chiafrø begyndte at skylle op på kysterne 23. december 2020. I strandkanten stod også en ramponeret container og gav et hint om, hvad der var på færde.

Hvad indbyggerne var vidne til, var nemlig de synlige konsekvenser af de stadigt større tab af ­containere fra skibe især i Stillehavet, der i disse år og fremover byder på stadigt kraftigere storme som følge af klimaændringer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. august 2021 kl. 21:29

I artiklen om de alvorlige problemer der opstår når containerski taber deres last i situationer med voldsomt vejr samt bølger og dønninger, vil jeg gerne henlede opmærksomheden på, at der er årtiers erfaring ved DMI med at guide containerskibe globalt over verdenshavene. DMIs rutevejledning har været baseret på den mest omfattende dataindsamling med satellitter og på globale vejr og hav prognoseberegninger samt daglig vejledning fra en erfaring skibrute meteorolog af hvert enkelt container skib.

Maersk har købt denne service hos DMI igennem mange år og herved forhindret omfattende tab af containere . En rutevejledning over feks Atlanten kostede mindre end en enkelt af de 15-20.000 containere på skibet.

For et par år siden skiftede Maersk til en billigere service fra et privat vejr firma.

Maersk burde nu sammenligne de årlige container tab, som de havde med den tidligere DMI skibsrutevejliedning med de tab som Maersk nu har haft de seneste par år med den billigere service fra det private firma.

Måske vil det vise sig at Maersk ikke har sparet noget ved den billige service , men snarere tvæt imod har fået øegede omkostninger og problemer.

Lars Prahm civ.ing. dr.scient fhv direktør for DMI og fhv General-direktør ved EUMETSAT, Europas vejr og klima satellit organisation.