Skeptisk ingeniør: Snød fejlforbundet elstik forskere til at tro på kold fusion?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skeptisk ingeniør: Snød fejlforbundet elstik forskere til at tro på kold fusion?

Den italienske opfinder Andrea Rossis kold-fusion-lignende energikatalysator, som Ingeniøren har omtalt, efter Nasa afprøvede samme koncept, producerer måske i virkeligheden ikke mere energi, end den forbruger.

Det hævder Ian Bryce, der er Chief Investigator for Australian Skeptics.

Den australske forretningsmand Dick Smith var blevet opfordret til at investere 200.000 dollar i Rossis produkt - det fremgår ikke, om det var amerikanske eller australske dollar, men kursen er stort set den samme.

Han sendte rumfartsingeniøren Ian Bryce til et møde for potentielle investorer i New South Wales den 13. januar 2012, hvor konceptet blev præsenteret.

Læs også: Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion

Under gennemgangen af de eksperimenter, som Ingeniøren tidligere har omtalt, og som var overvåget af to svenske fysikere, kunne Ian Bryce se, at det ville være muligt at tilføre en effekt på yderligere 3 kW - uden om effektmålerne - hvis den fase, som skulle være forbundet til jord, i stedet var forbundet, så den tilførte effekt til systemet.

En ekstra inputeffekt på 3 kW ville betyde, at der ikke ville være en effektforstærkning i systemet, som Rossi har hævdet skyldes Low Energy Nuclear Reactions (en slags kold fusion).

Rossi bør gentage eksperimentet

Dick Smith udtaler, at det nu er op til Andrea Rossi at gentage sit eksperiment og samtidig lade en uafhængig person overvåge strømmen i alle faserne.

Han er overbevist om, at et sådant eksperiment vil vise, at den energi, som Rossi hævder skyldes Low Energy Nuclear Reactions, i virkeligheden stammer fra den energi, som tilføres gennem det forkert forbundne elstik.

Dick Smith er omhyggelig med at forklare i en pressemeddelelse, at stikket sagtens kan være forbundet forkert ved et uheld.

Ingeniøren har direkte adspurgt Ian Bryce, om ordene i virkeligheden skal læses, som om Andrea Rossi bevidst har forbundet apparatet forkert for at snyde.

Ian Bryce afviser dog, at hans iagttagelser kan tages til indtægt herfor.

Han har blot påpeget en mulig forklaring og mener, at det må være op til Rossi at modbevise denne hypotese ved at gennemføre en ny test.

I en e-mail til Ingeniøren skriver Ian Bryce dog, at Rossi aldrig har fremvist en kunde. 'Jeg forudsiger, at det aldrig sker,' skriver han.

Australian Skeptics oplyser, at den ene af de svenske fysikere, der har overværet Andrea Rossis eksperiment, docent Hanno Essén fra Stockholms Universitet, har forklaret, at Ian Bryces hypotese ikke umiddelbart kan afvises.

Men Rossi har en anden plan

Andrea Rossi har i mellemtiden i et blogindlæg fra 31. januar på sit eget site, Journal of Nuclear Physics, bekræftet, at planen er, at 10 kW-enheder af hans produkt til anvendelser i private husholdninger skal være klar til salg i december 2012.

Dokumentation

Rapporten fra Australian Skeptics

Men kunne man ikke bare slukke for den tilførte strøm og så se om skidtet går ud af sig selv?

Ifølge Rossis specifikationer skal der være strøm på hele tiden. Spørgsmålet er kun om der kommer mere energi ud end ind.

Det lyder lidt som om Ian Bryce mener at der er snydt bevidst, men han vil ikke hænges op på den udtalelse.

Når der i artiklen står "det ville være muligt at tilføre en effekt på yderligere 3 kW – uden om effektmålerne – hvis den fase, som skulle være forbundet til jord, i stedet var forbundet, så den tilførte effekt til systemet", så menes vel at en fase-nul forbindelse kunne være forbundet til fase-fase i stedet. Det ville give 400V i stedet for 230V.

Mvh. Peter

  • 0
  • 0