Skeptikerne tog fejl: Solcellerne overlevede stormen

Da stormen mandag begyndte at flå i landets knap 90.000 solcelleanlæg, forventede solcelleeksperterne hos Teknologisk Institut (TI) at høre om faldende paneler og andre ulykker. I de senere år har der nemlig været mange eksempler på, at solceller er blevet monteret på måder, der langtfra lever op til normerne, og der blev først lanceret en egentlig standard for montagen i januar i år - på et tidspunkt, hvor størstedelen af panelerne allerede var monteret.

Men indtil videre har telefonerne været tavse, fortæller chef for TI's Center for bæredygtigt byggeri, Peter Holm Ishøy:

»I mandags snakkede vi om, at nu ville det blive spændende at høre, hvad der ville ske. Stormen er jo en slags lakmusprøve for en branche, der har været kritiseret. Men vi har overhovedet intet hørt.«

Boomet i salget af solceller fik alle mulige virksomheder og privatpersoner til at montere solceller uden den store viden om, hvordan det skulle gøres korrekt. Men tilsyneladende hænger panelerne alligevel godt nok fast. I hvert fald er der ikke meldt om større skader på solcellepaneler efter stormen. (Foto: Kristian Sylvester-Hvid) Illustration: Kristian Sylvester-Hvid

Læs også: Ny solcellevejledning: Tagkonstruktionen SKAL forstærkes

Tavsheden skyldes ikke bare en fejl på linjen. Ingeniøren har lavet en rundspørge til landets større forsikringsselskaber og en række mindre selskaber, der har mange kunder i de områder, som har været hårdest ramt af stormen. Hos Alm. Brand er der indtil videre ikke meldt om skader på solceller - selv om 6.500 sager er behandlet - mens Topdanmark har en enkelt sag.

Codan har 5-10 mindre skadessager hos privatkunder, mens If oplyser, at de 'ikke har oplevet noget nævneværdigt.' Tryg, der har den største markedsandel, har ikke svaret i rundspørgen, men de mindre selskaber Sønderjysk Forsikring, Vestjysk Forsikring, Vejle Brand og Nem Forsikring fortæller samstemmende, at de på nuværende tidspunkt ikke har hørt om sager med skadede solceller. Flere af selskaberne understreger dog, at de ikke har fuldt overblik over skaderne endnu, så der kan dukke eksempler op.

Resultatet overrasker sektionsleder Peter C. Nielsen fra TI. Han var med til at skrive en baggrundsrapport om montage af solceller på et tidspunkt, hvor mange frygtede, at de eksempler på fejlmonterede solceller, der var kommet frem i aviser og andre medier, indikerede massive problemer.

Læs også: Fejlmonterede solceller kan gøre tusindvis af tage utætte

»Man hører jo altid om de dårlige tilfælde og ikke om de mange, der er lavet ordentligt. Men det er alligevel en glædelig overraskelse, at der tilsyneladende ikke har været flere eksempler på, at solcellerne er blevet ødelagt af stormen,« siger han i dag.

En søgning på omtalen af storm bringer kun et eksempel på et problem frem. Fyens Stiftstidende skriver, at en kvinde i Nyborg blev ramt af dele fra en solcelle.

Faktisk kan solcelleboomet have forbedret kvaliteten af de danske tage, i og med at mange tage er blevet besigtiget af håndværkere og eventuelt også forstærket.

»Det er tilsyneladende lykkedes at få budskabet ud om, at man altså skal være opmærksom på at gøre det ordentligt, når man monterer solceller.«

Eksperternes anden frygt er imidlertid ikke blevet afkræftet endnu:

»Hvis der er fejl i montagen kan der over tid opstå problemer med indtrængende fugt, og det kan en storm som denne ikke afsløre. Det skal man som solcelleejer stadig være opmærksom på,« understreger Peter C. Nielsen.

Teknologisk Instituts eksperter vil forsøge at lave en videnindsamling om solcellernes skæbne i stormen på et senere tidspunkt.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der må da skelnes mellem 2 grupper, dvs solceller monteret på og i taget, og så den anden gruppe monteret på stativ enten på flade tage eller på jorden.

Altså hvordan var det solcelle panel som damen blev ramt af dele fra oprindelig monteret?

Jeg har gået lidt rundt og kikket, og mens jeg ikke har set en eneste tagskade på sydvendte tagflader, dvs ud over skader der breder sig fra huller fra afrevne tagsten i rygningerne, så er der ikke ret langt mellem skader på de tilsvarende tagflader mod nord, vi ved at solcelle panelerne typisk sidder på sydvendte tagflader, dvs der hvor der generelt ikke er nogen skader.(denne gang)

Set fra et solcelle panel synspunkt kan det måske stadig tænkes at en stærk storm fra nordøst er værre end en orkan fra sydvest.

Kan vi konkludere som artiklen gør det?

 • 4
 • 0

I mange tilfælde udgør metallægten til solcellerne oven på taget, sammen med trælægten under taget, en sandwich konstruktion, da lægterne er forbundet for hver ca. 40 cm. I den anden retning får vi også en sandwich konstruktion med celle rammerne og spær. Dette burde generelt gøre taget mere stift og stærkt, hvis vi ses bort fra fejlmonteringer med flækkede lægter etc.

 • 2
 • 0

Stumpen som dens takkels dame blev ramt af...?

Den kunne jo også være fra en solfanger, fra en SolarVenti-ting, eller måske troede hun bare den var fra et solcelleanlæg?

Det er selvfølgelig også en mulighed at det rent faktisk var fra et solcelleanlæg, men det kunne være sjovt at vide hvad hun nøjagtigt blev ramt af :) (Håber selvf hun har det godt efter omstændighederne)

 • 2
 • 0

Vil give Carl-Erik og Benny ret. Vi kan ikke konkludere at solceller bliver sidende på tagene, fordi de har overlevet en sydvendt storm/orkan. Det er jo nemlig ikke ved de store tryk at skaderne opstår, men på bagsiden ved de store undertryk. Men jeg er da personligt glad for det var en sydvendt storm, da jeg bor umiddelbart syd for nogle solceller og selv om de ikke pynter på naboens tag, pynter de altså endnu mindre flyvende rundt i min have.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten