Skatteminister: Vi vil sænke den generelle elafgift så meget som muligt
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skatteminister: Vi vil sænke den generelle elafgift så meget som muligt

Illustration: Skatteministeriet

Regeringens energiudspil vil rumme et opgør med skæve energiafgifter, som ifølge regeringen modarbejder den grønne omstilling og gør den dyrere.

Konkret vil man nedsætte afgiften på både almindeligt elforbrug, på el til opvarmning mere permanent og på udnyttelse af overskudsvarme.

Læs også: Professor: Elvarme i stedet for varmepumper kan koste kassen

Det afslørede skatteminister Karsten Lauritsen (V) onsdag på et debatmøde arrangeret af Dansk Energi:

»Afgifter på el til husholdninger er alt for høje, og vi har gode beviser på, at elafgiften bremser den grønne omstilling. For eksempel kan det bedre betale sig for forbrugerne at installere olie- og træpillefyr end at skrue op for elvarmen. Det skal vi have lavet om på,« sagde han og tilføjede, at en lettelse af elafgiften også er en stor gevinst for samfundsøkonomien.

20 øres nedsættelse giver 1 mia. kroner

Karsten Lauritzen ville dog ikke røbe, hvor stor en elafgiftslettelse, regeringen lægger op til, men fremlagde et eksempel, der viste, at en nedsættelse af elafgiften på 20 øre pr. kWh ville give en samfundsøkonomisk gevinst på 1 mia. kroner.

»20 øre er bare et eksempel. Jeg så da personligt gerne hele elafgiften på 90 øre fjernet, men det har vi nok ikke penge til,« sagde han med henvisning til, at elafgifterne årligt indbringer cirka 11 mia. kroner til statskassen.

Læs også: Lavere pris på elvarme skal sætte skub i små og store varmepumper

Ordstyreren spurgte til, om et opgør med skæve energiafgifter så vil betyde, at der kommer afgift på biomasse, som i dag er uden afgift. Men det afviste skatteministeren:

»Regeringen står for et skattestop, og vi ved jo af erfaring, at man skal være meget forsigtig med afgift på biomasse, så det kommer der ikke. Vi vil finde pengene til afgiftsnedsættelse fra rådighedsbeløbet og fra PSO-systemet,« sagde han.

Oppositionen skeptisk

Regeringens udmelding om en generel nedsættelse af elafgiften – som sikkert har glædet mødearrangørerne, brancheforeningen Dansk Energi – vakte ikke umiddelbart genklang hos Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel:

»Vi mener, at nedsættelsen af elafgiften skal ske dér, hvor det batter mest i forhold til at reducere anvendelsen af fossile brændsler, og det er blandt andet i transportsektoren,« sagde Jens Joel.

Læs også: Leder: Vi siger det én gang til – få nu styr på de energiafgifter!

Heller ikke de Radikales Ida Auken var vild med en generel nedsættelse:

»Vi skal ikke bare have en generel nedsættelse af elafgiften, men gerne på afgiften på el til opvarmning og på el til transport,« sagde hun.

Der var i øvrigt en meget forsonlig tone mellem de fire energiordførere fra Socialdemokratiet, Konservative, Radikale og Venstre, der deltog i debatten.

Og skatteminister Karsten Lauritsen betonede ligeledes i sit oplæg, at regeringen går efter et bredt energiforlig:

Læs også: Danfoss: »Vores skrækscenarie er et ukonkret og smalt energiforlig«

»Det er vigtigt at skabe ro på området og dermed tryghed for aktørerne i markedet,« sagde han.

Skatteministeren lod i sin indledning en bemærkning falde om, at man kunne blive klogere i næste uge – underforstået på udspillet.

Om det så virkelig betyder, at det længe ventede udspil kommer i næste uge, må vi lade tiden vise.

Det her er virkeligt en mærkelig prioritering af venstrefløjen. El-afgiften har en stærk negativ fordelingspolitisk værdi som en af de afgifter der vender den tunge ende mest ned. El-afgiften bør ligge der hvor det kan betale sig at spare på strømmen og ikke én øre mere. I øjeblikket er det vel omkring der hvor den skal sørge for at rå dum elvarme er dyrere end varmepumper og fjernvarme, og at det ikke bliver alt for fordelagtigt at opsætte sine egne solceller. Alt afgift ud over dette bliver blot til en mikroskopisk klimagevinst over en kolossal fordelingspolitisk omkostning og formenlig også en generel belastning af samfundsøkonomien.

  • 25
  • 1

Jeg syne det vil være en god ide at sænke el-afgifterne for de alm, forbruger.
Vi har behov for løsninger til lagring og flytning af forbrug, besparelser blive meget mere synlige hvis prisen svinger mellem 40 og 70 øre end som nu mellem 200 og 230 øre.
Desuden bliver el-biler meget mere attraktive, fordi det bliver muligt at lade ved en alm. stikkontakt uden at skulle betale høje afgifter.
Ulempen ved el-biler er at de ofte skal lades og det tager lang tid, derfor vil det være rart at kunne lade ved en alm. stikkontakt. f.eks om natten hvor strømme ofte er billigst.
Man kan undgå mange kedelige ladepauser ved en ladestation.

  • 17
  • 0

El-afgiften har en stærk negativ fordelingspolitisk værdi som en af de afgifter der vender den tunge ende mest ned.


Helt enig.
Ida Auken udtaler:
»Vi skal ikke bare have en generel nedsættelse af elafgiften, men gerne på afgiften på el til opvarmning og på el til transport,«

Fx. skulle man tro at el til opvarmning og el til transport oftest er noget som den mere velhavende del af befolkningen bruger set i lyset af at de ofte er sommerhuse som har elvarme og mange elbiler er så dyre så det kun er de mere velhavende som ejer dem.

Men man kan jo tage fejl.

  • 7
  • 9