Skanska-chefer tiltalt for fejlinstallation af brændeovne

Tre Skanska-chefer og en skorstensfejer er blevet tiltalt for medansvar for en storbrand i Malmø i november 2007.

Branden var så voldsom, at redningstjenesten klassificerede den som en 20-års hændelse.

Forsikringsselskaberne stævner, ifølge TT, entreprenørvirksomheden Skanska og skorstensfejerfirmaet Sotarna for udgifter på godt 100 millioner kroner i forbindelse med branden, der lagde de to øverste etager øde.

Skanska-cheferne tiltales for at sætte andres liv i fare under opførelsen af boligområdet i 1995. Politiets undersøgelser viste, at branden for fire år siden skyldtes fejlinstallerede røgkanaler til brændeovnene.

Cheferne i Skanska tiltales for at have medvirket til, at ovninstallationen overtrådte reglerne. Skorstensfejermesterens ansvar består i, at han godkendte installationen uden at have været på stedet.

Vicestatsanklager Bo Birgerson går efter, at Skanska skal betale 8,5 millioner kroner i bøde. Begrundelsen for at gå efter firmaet er, at Skanska ifølge undersøgelsen ikke har udøvet tilstrækkelig kontrol, og at lovovertrædelsen er begået af personer i ledende stillinger, der specifikt havde ansvar for brandsikkerhed.

Et af vidnerne under den kommende retssag bliver en skorstensfejermester, som inspicerede brandbeskyttelsen ved ovnenes røgkanaler. Manden underkendte konstruktionerne.

Alligevel blev hele installationen, uden han havde været på stedet, godkendt af den skorstensfejermester, der nu er tiltalt.

De tre chefer fra entreprenørfirmaet nægter sig skyldige.

Ved storbranden blev der anrettet skader for 126 millioner kroner, og omkring 80 familier blev hjemløse. Ingen personer kom til skade ved branden, men det varede næsten to år, inden lejerne kunne flytte tilbage i deres lejligheder.

Efter branden besluttede udlejeren, det kommunale selskab MKB, at fjerne brændeovnene i sine huse i området.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En hyhed, der udsendes til fagfolk (ingeniører!) bør forklare mere præcist, hvad der var galt. - Måske kunne vi lære noget af det? Røgen fra en brændeovn kan komme op på lidt over 200 grader, når der fyres kraftigt, og allerede efter et par meter i røgrøret, næppe over 160 grader. Det er i hvert fald ikke nok til at antænde træ, der vel næppe har været tættere end 5 cm fra røret. Så mon ikke brugerne af brændeovnene er medskyldige? - Man kan jo skrue så kraftigt op for luften, at hele ovnen næsten er rødglødende. - Og som bekendt kan forkert anvendelse af helt almindelige el-varmeovne meget lettere skabe ildebrand, hvis man bevidst eller ved uheld får dem tildækket passende.

  • 0
  • 0

Det er helt umuligt ud fra artiklen at slutte hvad der er sket. Men der går sjældent røg af en brand uden ild som man siger.

Temperaturen i skorstenen er typisk 200 - 300 gr. C men kan blive 400 - 500 gr. C i optændingsfasen (klassisk optænding). For at branden skal kunne komme igang må der f.eks. ske en akkumulering af varme så temperaturen på brændbare materialer (træ møbler f.eks.) bliver så høj at der sker en afgasning og at gasserne antændes (ca. 500 gr. C).

Venlig hilsen Peter Vind Hansen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten