Skandinaviens største solcellepark på 61 MW åbnet ved Kalundborg
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skandinaviens største solcellepark på 61 MW åbnet ved Kalundborg

Nej, det er ikke en landingsbane, men nordens største solcellepark, der netop er åbnet ved Kalundborg. Illustration: Wirsol

De nåede det lige, tyske Wirsol. Altså at komme med i den overgangsordning, der sikrede statsstøtte til elproduktion fra store landbaserede solcelleparker. Den ordning lukker ved årsskiftet på grund af en lovændring fra 2013, men Wirsols projekt i Lerchenborg nåede at få de ekstra støttekroner med.

Kort før jul åbnede den enorme solcellepark, skriver Wirsol.

Med en maksimal effekt på 61 MW, en årsproduktion på 61.000 megawatttimer, og 248.730 individuelle solcellepaneler fordelt på 80 hektar - svarende til 800 almindelige parcelhusgrunde - er solcelleparken den største af sin slags i Skandinavien. Dermed er parken blevet større end forventet, da byggeriet begyndte tilbage i august.

Læs også: Nu starter byggeriet af landets første gigant-solcellepark

Det er kinesiske Astroenergy, der leverer solcellepanelerne og SMA Solar Technology, der leverer de 1750 invertere. Systemet leverer en samlet effekt på AC-siden på 43,6 MW.

Placeringen ved Lerchenborg Gods på Asnæshalvøen nær Kalundborg betyder, at vestenvinden holder solcellerne kølede, og dermed mere effektive. Desuden har Asnæshalvøen langt flere solskinstimer end landsgennemsnittet.

Flere internationale medier har bemærket åbningen af solcelleparken, herunder Teknisk Ukeblad og Ny Teknik, der undrer sig over, hvorfor anlægget åbner på det aller mørkeste tidspunkt på året. Men forklaringen er, at regeringens lovændring i forbindelse med overgangsordningen betyder, at hvis parken åbner på denne side af nytår, er tilskuddet 1,02 kroner per kilowattime i 10 år, mens tilskuddet kun ville være 88 øre per kilowatttime, hvis parken åbnede efter nytår.

Prisen på anlægget er hemmeligt, men det har tidligere været fremme, at prisen lå på omkring en halv milliard

Solenergi er interessant. Bare ærgeligt at det fylder så meget. På den anden side set, kan det skaffe strøm til 30.000 husholdninger på et areal svarende til 800 husholdninger. Og med de ca. 48.500 indbyggere der er i Kalundborg kommune, hvilket vel svarer til mindre end eller max. 30.000 husholdninger, så kan anlægget altså forsyne hele Kalundborg kommune med strøm. Eller er det for optimistisk? Der er jo nok også noget industri og erhverv, der skal have strøm. Og efterhånden som bilproducenterne, får sig taget sammen til at lave el-biler i stedet for benzin / diesel biler, stiger behovet for strøm vel også. Men når man kan lave hav vindmølleparker, kan man vel også lave storskala hav solcelle parker, hvis det bliver for meget at have det på landjorden.

  • 8
  • 2

"maksimal effekt på 61 MW"
"Systemet leverer en samlet effekt på AC-siden på 43,6 MW"
Hvad skyldes forskellen? Er inverterne dimensioneret mindre end cellerne fordi max. effekt sjældent nås, eller er der 61-44=17MW tab?

PHK havde vist en beregning af økonomisk fordel ved at have mere solceller end invertere, men jeg kan ikke lige finde den.

  • 3
  • 0